نجمه کریمیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، فضای مجازی طی سال‌های اخیر آنچنان با زندگی انسان‌ها عجین شده که بسیاری از ابعاد مختلف زندگی را تحت تأثیر قرار داده و هم اکنون شاهد تبعات آن هستیم. در این فضا افراد با هر تخصص و حرفه‌ای و همچنین به صورت بلاگر فعالیت می‌کنند و از راه‌های گوناگون در پی جذب فالور و دیده شدن هستند. یکی از انواع بلاگرها که به عنوان پدیده نوظهور در دنیای بلاگری عنوان می‌شوند معلم بلاگرها هستند، آن‌ها با چند کلیپ آموزشی و تصاویر و به اشتراک گذاشتن در صفحه شخصی خود گروه‌های هدف که دانش آموزان هستند را به سمت خود جذب می‌کنند. در این بین اگر مطالبشان جذاب‌تر و خوش آب و رنگ‌تر باشد مطمئناً دنبال کنندگان بیشتری نصیبشان می‌شود.

شروع این پدیده را می‌توان از زمان کرونا دانست که در دوران پسا کرونا شدت گرفت. دلیل آن هم این بود که معلمان محتوای آموزشی انحصاری خود را در صفحه مجازی خود منتشر کردند که در این میان افرادی هستند که از آب گل آلود ماهی می‌گیرند و فقط در پی کسب درآمد و جذب فالور هستند و حتی بدون اجازه از دانش آموزان فیلم آموزشی در صفحه خود منتشر می‌کنند که فقط نفع آن به جیب معلم بلاگر می‌رود و نفعی برای دانش آموزان ندارد. در واقع یک با ویدیوی دانش آموزان استفاده ابزاری صورت می‌گیرد.

در این رابطه چندی پیش معاون پلیس فتا به معلم بلاگرها هشدار داد، که اگر حریم خصوصی و حقوق کودکان را رعایت نشود امکان شکایت خانواده‌ها وجود دارد.

البته این پدیده محاسنی دارد که در این نوشتار به آن می‌پردازیم. در ارتباط با محاسن این پدیده می‌توان گفت به عنوان یک پدیده نو در آموزش و پرورش می‌تواند از نظر تحصیلی و تقویت دانش دانش آموزان کمک کند و به عنوان یک منبع جامع در رفع مشکلات درسی به حساب می‌آید. از طرفی معلم بلاگری منجر به ارتباطات آموزشی بین معلمان و سایر همکاران و انتقال تجربه می‌گردد. همچنین این پدیده در ایجاد ارتباط دوسویه بین معلمان و والدین نقش دارد. از منظر دیگر این پدیده فضای خشک کلاس درس را از بین می‌برد که همین امر در اشتیاق دانش آموز به درس و کلاس تأثیر دارد.

اما اگر هدف معلم بلاگر ها تجاری وکسب درآمد باشد، آن وقت اخلاص در کار رنگ می‌بازد و از هر گونه روش به دنبال جذب مخاطب می‌روند و چهارچوب‌ها و ضوابط را رعایت نمی‌کنند. و همین امر از نظر تعلیم و تربیت باعث نگرانی می‌شود، زیرا دانش آموزان به شدت تحت تأثیر معلمان قرار می‌گیرند. اما آنچه که اکنون مهم است اینکه این پدیده در شکل ناهنجار خود در سکوت آموزش و پرورش در حال توسعه و ترویج است و همین امر نگران کننده است. از این رو بایستی مسئولان آموزش و پرورش نسبت به این امر بی توجه نباشند و با دقت و فوراً در جهت کنترل این موضوع چاره‌ای بیاندیشند. از طرفی مسئولان قضایی نیز باید نسبت به صفحات مجازی کنترل و نظارت کنترل داشته باشند. دانش آموزان آینده سازان این کشور هست و قطعاً هر گونه رفتار نامناسب در تربیت آن‌ها تأثیر گذار است و تبعات جبران ناپذیری در پی خواهد داشت.

نجمه کریمیان