نجمه کریمیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، یکی از ویژگی‌هایی که خدا در وجود بشر قرار داده هوش است و به وسیله این نعمت می‌تواند بیاموزد و از قدرت عقل خود استفاده کند.هوش انواع مختلفی دارد و هوش هیجانی یکی از با اهمیت‌ترین هوش‌هاست که در گذشته چندان به آن توجه نمی‌شد.والدین نیز فقط به پرورش هوش عمومی کودکان خود می‌پرداختند و از هوش هیجانی غافل می‌شدند در نتیجه در بزرگسالی عواقب این بی توجهی نمایان می‌شد.به طور یقین می‌توان گفت علت بسیاری از ناسازگاری‌ها و روابط نادرست افراد به دلیل هوش هیجانی پایین آن‌ها است.برخی هم فکر می‌کنند کودکی که هوش بالایی دارد در مقابل هوش هیجانی بالایی هم دارد در صورتی که اینگونه نیست.

هوش هیجانی به عنوان یک سنگ بنا در آینده کودک نقش بسزایی دارد از این رو پرورش و تقویت آن بسیار ضروری است و از می‌توان به عنوان یک سرمایه گذاری بزرگ برای زندگی فردی و اجتماعی کودک یاد کرد. هوش هیجانی اینگونه تعریف می‌شود که کودک احساسات خود را بشناسد، از آن‌ها به درستی استفاده کند و هیجانات خود و دیگران را درک کرده و آن‌ها را مدیریت کند.

تقویت هوش هیجانی باعث می‌شود کودک از همان ابتدای کودکی توانایی حل مشکلات را یاد بگیرد ودر هنگام بروز احساسات به درستی عمل کند. به عنوان مثال کودکانی که هوش هیجانی بالایی دارند در هنگام عصبانیت احساسات خود را کنترل می‌کنند.

همچنین تقویت این هوش ارتباط مؤثر و موفق با دیگران را از کودکی تا بزرگسالی به کودک یاد می‌دهد.

این هوش باعث می‌شود کودک در روابط با همسالان خود بهتر ارتباط بگیرد و دوستی‌های عمیقی ایجاد کند.

بنابراین بسیاری از افراد به دلیل اینکه هوش هیجانی پایینی دارند در بسیاری از جنبه‌های مختلف زندگی فردی و اجتماعی خود به مشکل برخورده و توانایی حل مسئله و مدیریت هیجان و احساسات خود را ندارند.

بر این اساس لازم است والدین در همان ابتدای کودکی به تقویت هوش هیجانی فرزند خود بپردارند. زیرا دوران کودکی بهترین دوران برای تقویت این هوش است. با توجه به اهمیت این موضوع در اینجا راهکارهایی را برای تقویت هوش هیجانی کودکان بیان می‌کنیم.

یکی از این راهکارها این است که احساسات مختلف را به کودک بشناسیم به طور مثال اگر با دوست خود قهر است از او سؤال کنیم که آیا ناراحت است و یا اینکه اگر دلتنگ پدربزرگ خود است الان احساس غم دارد و …

همچنین با کودک همدردی و همدلی کنیم تا او متوجه شود احساساتش را درک کردیم این امر در بالابردن هوش هیجانی ش مؤثر است به این صورت که اگر او را به خاطر کار اشتباهی که انجام داده دعوا کردیم و او ناراحت است به او بگوییم احساساتش را درک می‌کنیم و اگر به جای او بودیم ما هم ناراحت می‌شدیم.

راهکار بعدی این است که به کودک یاد بدهیم که چگونه احساسات خود را ابراز کند مثلاً آگه عصبانی است حق ندارد وسایل خود را پرتاب کند و می‌تواند با چند نفس عمیق علت بروز احساس خود را بیان کند.یک راهکار دیگر اینکه به او یاد دهیم که چگونه با احساسات خود کنار بیاید و آن را کنترل کند.

از طرف دیگر کودک حل مسئله را بیاموزد و می‌تواند زمانی که آرام شد در مورد احساس خود در مورد هر اتفاقی با والدین و دوستان خود صحبت کرده و از آن موضوع عبور کند.

استفاده از بازی‌های مختلف نیز در تقویت هوش هیجانی مؤثر است بازی نقش، پر رنگی در این زمینه ایفا می‌کند.دنیای کودکی با بازی عجین شده و بازی‌هایی که به بیان احساسات کودکان می‌پردازد در این رابطه اهمیت دارد.

و اما راهکار پایانی اینکه الگوی فرزندان خود باشیم. اگر والدین در هنگام بروز احساسات از جمله عصبانیت، اضطراب و غیره به درستی عمل کنند قطعاً کودک نیز از پدر و مادر الگو می‌گیرد و می‌آموزد.

امید است با به کارگیری موارد که گفته شد در جهت تقویت هوش هیجانی فرزندان خود گام برداشته و آن‌ها را برای آینده‌ای روشن و موفق آماده کنیم. به یاد داشته باشیم مهارت‌هایی که در کودکی در وجود هر فردی نهادینه می‌شود تا بزرگسالی همراه با اوست و فرزند باهوش فرزندی است که نه تنها در یادگیری مطالب هوش بالایی دارد بلکه در رابطه با همسالان خود نیز موفق است.

نجمه کریمیان