نجمه کریمیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، بیست و پنجم شوال مصادف است با شهادت رئیس مذهب شیعه حضرت امام جعفر صادق (ع). ششمین امام معصوم با صداقت و راستگویی نام گرفته است. هر کدام از ائمه اطهار لقب مشهوری داشتند و امام جعفر صادق (ع) به راستگویی معروف بودند و همگان را به این صفت نیکو سفارش می‌کردند. این ویژگی امام به عنوان یک الگوی اخلاقی معرفی می‌شود. از این رو شیعیان می‌توانند با تاسی از این صفت انسانی آرامش روحی کسب کرده و از آثار مثبت آن استفاده کنند.

همواره در آموزه‌های دینی بر صداقت و راستگویی تاکید شده است. در این باب نقل است روزی امام صادق علیه السلام از عبدالرحمن، پسرسیابه که جوان بود و تازه پدرش را از دست داده بود، پرسیدند آیا مایل است سفارشی به او بکنند. عبدالرحمن با اظهار میل و اشتیاق گفت: «بفرمایید فدایتان بشوم!» امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند:بر تو باد به راست گویی و امانت داری که در نتیجه آن، با مردم در دارایی‌هایشان شریک خواهی شد.

صداقت به عنوان یک اصول اخلاقی در رابطه فردی و اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است. انسان‌ها با صداقت به یکدیگر اعتماد کرده و انسانیت در جامعه گسترش پیدا می‌کند. یکی از راه‌های کسب آرامش درون صداقت است که در سایه ایمان به خدا پررنگ می‌شود. صداقت نه تنها در کلام بلکه در کردار وجود دارد و هر دو مکمل یکدیگرند. زمانی که صداقت در جامعه کم رنگ می‌شود منجر به سستی در روابط اجتماعی گشته و روح و روان جامعه را می‌سوزاند.

صداقتی که منجر به اعتماد در میان روابط می‌شود زمینه ساز رشد و ترقی جامعه است.فرد صادق در پرتوی صداقت شخصیت پیدا کرده و در بین مردم محبوب و عزتمند می‌شود. به طور کل مهم‌ترین آثار صداقت در جامعه جلب اعتماد بین روابط اجتماعی است و موجب اتحاد و همبستگی در میان افراد شده و انگیزه کارهای گروهی را بالا می‌برد. صداقت در همه روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مهم است. اگر در نظام حکمرانی و سطوح مدیریتی صداقت برچیده شود اعتماد عمومی خدشه دار شده و مردم به یکدیگر بی اعتماد می‌شوند.

جامعه امروزی نیازمند الگوپذیری از صداقت و راستگویی امام صادق (ع) است، زیرا نفاق و دروغ گویی تبعات منفی در جامعه دارد و به سمت انحطاط سوق می‌دهد.در سطح مدیران بایستی افراد راستگو و پاکدامن قرار داد تا جامعه به سمت عدالت حرکت کند.

بر این اساس نقش صداقت در تمام جنبه‌های مختلف زندگی فردی و اجتماعی بر کسی پوشیده نیست. از این رو می‌طلبد به عنوان یک شیعه بیش از گذشته نسبت به صداقت و راستگویی اهمیت دهیم و آن را با کلام و کردار به فرزندان بیاموزیم. به خاطر داشته باشیم این صداقت است که می‌تواند به یک جامعه اعتماد بخشد و سلامت روان آن را تضمین کند.

نجمه کریمیان