به گزارش پایگاه خبری ربیع، مردم روزهای سختی را پشت سر می‌گذارند. گرانی و تورم نفس مردم را گرفته است. قیمت‌های نجومی و تند خوراکی‌هایی که مردم به آن محتاج‌اند، شرایط را سخت و تنگ کرده است. متاسفانه واکنشی نیز از طرف دولتی‌ها دیده نمی‌شود. نه فقط سکه و دلار و سهام بورس نجومی شده، بلکه مرغ و تخم‌مرغ و ماست و شیر و سیب و پیاز و… از ۴۰-۵۰ درصد تا چند درصد در طول ۳ ماهه اول سال گران شده‌اند. اگر مسکن گران شده و می‌شود، علتش این است که مصالح ساختمانی در طول فصل اول سال چند بار گران شده‌اند؛ از میلگرد گرفته که در این مدت به بیش از دو برابر قیمت رسیده است تا خاک و شن و سیمان و بتن و کاشی و سرامیک همه دو، سه بار و هربار بین ۱۰ تا ۳۰ درصد گران شده‌اند.

با این وصف چه انتظاری است مسکن ارزان یا قیمتش تثبیت شود؟ شاید یکصد امضای نمایندگان چوب آخر به این محموله باشد که اگر قرار شد ۲۰ درصد قیمت فروش مسکن دومی مالیات داده شود، چه قیمتی بر مسکن بسته می‌شود و آیا کسی دیگر مسکن خواهد ساخت؟ با این طرح چند صد هزار و شاید میلیون‌ها شغل به بیکاری کشانده خواهد شد و خسارتی غیر قابل وصف به دنبال خواهد داشت. چرا امروز که مردم درگیر تنگنای معیشتی هستند، راه‌های دیگر را و کارهای غیر واجب را عده‌ای پی می‌گیرند؟ مشاوران چرا راه را عوضی نشان می‌دهند؟ چرا طرحی برای پیشگیری از گرانی سرسام‌آور سبد اصلی خانوار در دست تصویب و اجرا قرار نمی‌گیرد؟ به این فرمایش امام صادق علیه السلام توجه کنیم: «غلاء السعر یُسیءُ الخُلق و یُذهِب الأمانه و یَضجُرُ المرءَ المسلم»؛ «گرانی قیمت‌ها اخلاق و رفتار مردم را بد می‌کند؛ امانتداری را از بین می‌برد و مردم مسلمان را در فشار و سختی به ستوه می‌آورد.» (فروع کافی، جلد ۵، باب الاسعار ۱۶۴، ح ۶) تأکیدی که نشان‌دهنده آثار سوء عقب‌ماندگی اقتصادی است و موجب می‌شود براثر گرانی و تورم، بخش‌های گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به ویژه ارزش‌های اخلاقی جامعه به شدت آسیب ببیند که این‌ها همه از آثار عقب‌ماندگی اقتصادی است؛ بنابراین روایت جهاد اقتصادی با جهاد فرهنگی ارتباط مستقیم پیدا می‌کند؛ چون در این میدان مبارزه، تلاش برای تولید انبوه محصولات فاسد فرهنگی با بهره گیری از ابزارها و تکنیک‌های متعدد از یک سو و از سوی دیگر برنامه ریزی برای تحریم همه جانبه اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران با یک هدف مشخص صورت می‌گیرد که آن افول اخلاق در جامعه اسلامی است که در صورت تحقق آن، همه آرمان‌های نظام مورد تهدید قرار می‌گیرد. با این وصف اولویت‌ها مهم است. اولویت امروز جامعه ما، راهگشایی برای دسترسی همگانی به معیشت حداقلی است که با مبارزه همه جانبه با گرانی و تورم افسارگسیخته امکان پذیر است و رونق تولید مخصوصا در بخش مسکن می‌تواند بخش قابل توجهی از بیکاری را حل کند و دست‌های خانوارهای فقیر و زحمتکش را برای تأمین مایحتاج اولیه معیشت باز کند؛ بنابراین در شرایط کنونی که دشمنان در مقابله با ملت مقاوم ایران زمین به روش‌های مختلفی از جمله استفاده از ابزارهای رسانه‌ای و ابزارهای اقتصادی برای تضعیف و تحت کنترل در آوردن فضای جامعه عمل می‌کنند، از این روایت شریف به صورت شفاف‌تری می‌توان به ابعاد مهم لزوم تحقق اهداف اقتصادی در نظام اسلامی پی برد؛ چنانچه جهاد اقتصادی، جهاد فرهنگی نیز به شمار می‌رود و موجب رشد فرهنگی و بلکه رشد دینی جامعه خواهد شد.

همچنین در روایت شریف دیگری می‌فرمایند: یکی ازسپاهیان عقل، غنا و یکی از سپاهیان جهل، فقر است. با این تعبیر مشخص می‌شود فقر درواقع زمینه ساز جهل در جامعه است و این دو موضوع یک رابطه مشخص و تعریف شده در حوزه‌های اجتماعی دارند. بر این اساس می‌توان این گونه نتیجه گرفت که عقب ماندگی اقتصادی هم فقر دینی در جامعه ایجاد می‌کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می‌شود.

با این بیان تکلیف همه خدمتگزاران نظام است که به اقتصاد نگاهی ویژه داشته باشند. باید مسئولان، اقتصاد و معیشت مردم و رفاه و آرامش و امنیت اقتصادی را در رأس کار و فعالیت خود قرار دهند و اجازه ندهند فرصت طلبان از شرایط موجود به نفع خود بهره برداری و دست در کیسه بیت المال کنند یا از رانت و رشوه و… استفاده کنند. مدیران و مسئولان باید در همه ابعاد کوشا باشند تا ملت بزرگ ایران بتواند در زمینه اقتصادی نیز به بلندای پیشرفت و کسب موفقیت‌های روزافزون عظیم اقتصادی دست یابد و تحریم اقتصادی دشمن را نقش بر آب کند. مدل حکومتی جمهوری اسلامی که بر پایه تعالیم اسلامی شکل گرفته است، در بعد اقتصادی نیز باید همچون سایر ابعاد خصوصا در روزهای بحرانی اقتصاد سرمایه داری، درخشش بی نظیر خود را در آسمان جهان به رخ بکشد و از این رو مردم و مسئولان می‌بایست با همت بلند و با شناخت اهمیت این جهاد عظیم در ابعاد گوناگون، زمینه‌های تحقق آن را فراهم کنند. امروز کشور ما به مردان اقتصادی جهادگر و شب از روز نشناس و پرکار و نترس و خداجو نیاز دارد تا در این وانفسای اقتصادی پرچم پیروزی را در مقابل دشمن به اهتزاز درآورند و مردم جشن پیروزی خود را علیه شیطان بزرگ برپا کنند.

 مظفر حاجیان