به گزارش پایگاه خبری ربیع، «مافیای کنکور» از آن دست عباراتی است که این روزها نامش بسیار شنیده می‌شود؛ اما آیا واقعا کنکور در کشور ما در اختیار مافیاست؟
قطعا خود آزمون کنکور با وجود ناعادلانه‌بودن و مشکلات بسیار در اختیار مافیا نیست و نهادهای مختلفی بر اجرای درست آن نظارت می‌کنند و با توجه به حساسیت‌های بسیار این امکان که خود آزمون کنکور از سوی مافیا طراحی و اجرا شود، ممکن نیست؛ اما پرسش مهم این است که ریشه عبارت «مافیای کنکور» در کجاست و چرا این عبارت در سال‌های اخیر ورد زبان بسیاری از موافقان و مخالفان برگزاری کنکور است.
واقعیت این است که برگزاری کنکور در کشور ما فرصتی را فراهم آورده که افرادی بتوانند از راه وعده قبولی در دانشگاه پول‌های کلانی به جیب بزنند.
براساس آمارها گردش مالی مؤسسات کنکور سالانه برابر با ۸۰۰۰ میلیارد تومان است. این رقم شگفت‌آور و البته کلان فرصتی را فراهم آورده تا این مؤسسات به هر طریق ممکن دربرابر برچیده‌شدن کنکور مقاومت کنند و طی سال‌ها دولت‌های مختلف موفق نشده‌اند از پس این مافیای قدرتمند بربیایند.
شاید این پرسش پیش بیاید که این مؤسسات چگونه به چنین ثروت هنگفتی دست پیدا کرده‌اند. برای درک بهتر این ماجرا باید گفت تنها کتاب‌هایی که هر نوبت تیراژشان ۱۰ هزار عدد است و در طول یک سال بیش از ۱۰ بار تجدید چاپ می‌شوند، کتاب‌های کنکور هستند؛
کتاب‌های انتشاراتی چون گاج، قلم‌چی، گل‌واژه، الگو، خیلی سبز و انتشارات دیگر. هر روز یک کتاب جدید، یک فلش کارت جدید، یک کتاب جمع‌بندی جدید و یک آموزش تست‌زنی جدید منتشر می‌کنند و هر داوطلب کنکور بیش از یک بار برای خرید جذب فروشگاه‌های اینترنتی مجهز و فروشگاه‌های بسیار بزرگ چند نبش انتشاراتی‌ها می‌شود؛ برای نمونه تنها یک عنوان کتاب گاج دست‌کم ۲۵ میلیارد فروش می‌کند. کتاب‌های چهار جلدی «دور دنیا در چهار ساعت» گاج را تمام داوطلبان می‌شناسند و کنکورهای عمومی و اختصاصی ۱۰ سال گذشته را همراه با پاسخنامه دارد. هر کتاب ۲۵ هزار تومان است. اگر فقط یک‌چهارم داوطلبان امسال این کتاب را خریداری کرده باشند، تنها یک عنوان کتاب ۲۵ میلیارد فروش خواهد داشت.
البته درآمد مؤسسات کنکور فقط به کتاب خلاصه نمی‌شود. هزینه کلاس‌های تست‌زنی و برگزاری کنکورهای آزمایشی و همچنین مشاوره و راهنمای خصوصی و … در کلان‌شهرها ارقام اعجاب‌آوری است. اگر یک دانش‌آموز بخواهد از تمام امکانات این مؤسسات برای نمونه در شهری مانند اصفهان بهره برد، باید در یک سال رقمی حدود ۱۰ میلیون تومان هزینه کند
و این هزینه در حالی است که هیچ ضمانتی هم برای قبولی وجود ندارد. اگرچه بعضی مؤسسات هم وجود دارند که قبولی را تضمین می‌کنند و در صورت قبول‌نشدن بخش یا تمام مبلغ دریافتی را برمی‌گردانند، اما اولا این اتفاق به این راحتی‌ها رخ نخواهد داد و این‌گونه مؤسسات سعی می‌کنند با وعده‌های فراوان باز هم دانش‌آموز نگون‌بخت را در مؤسسه نگه دارند و دوم اینکه با توجه به کاهش ظرفیت دانشگاه‌ها در حال حاضر خیلی از دانش‌آموزان دست‌کم در دانشگاه‌های کوچک به‌راحتی قبول می‌شوند و این امکان را برای مؤسسه فراهم می‌کند که از زیر بار پرداخت هزینه شانه خالی کند.
قدرت مافیای کنکور به حدی است که اکنون بخش مهمی از ساعات طلایی پخش برنامه‌های تلویزیونی در اختیار مؤسسات مختلف قرار دارد و اکنون سال‌هاست تلویزیون به جای پخش برنامه‌های کودک و نوجوان ترجیح می‌دهد برنامه‌های سفارشی مؤسسات کنکور را پخش کند.
این ماجرا البته به همین جا ختم نمی‌شود؛ زیرا این مؤسسات با قدرتی که دارند، رتبه‌های برتر کنکور را برای تبلیغ بیشتر با روش‌هایی گاه عجیب جذب می‌کنند. بعضی از این مؤسسات به رتبه‌های اول تا سوم کنکور حقوقی معادل ماهانه ۵ میلیون تومان و بورسیه تحصیلی پیشنهاد می‌کنند که این ارقام برای رتبه‌های برتر که معمولا از خانواده‌های پایین جامعه هم هستند، بسیار فریبنده است. حتی شنیده شده یکی از مؤسسات برای رتبه برتر کنکور علوم تجربی که اتفاقا یکی از جذاب‌ترین رشته‌های فعلی کشور است، رقم ۵۰۰ میلیون تومان را پرداخت کرده بوده تا آن دانش‌آموز در مصاحبه‌ای اختصاصی عنوان کند از برنامه‌های این مؤسسه خاص استفاده کرده است.
متأسفانه قدرت مافیای کنکور هر روز رو به گسترش است و وعده‌های حذف کنکور هم در ۲۰ سال گذشته هیچ نتیجه‌ای نداشته و عزم جدی‌ای هم برای مقابله با این مافیای قدرتمند دیده نمی‌شود.
در نظام آموزش و پرورش و آموزش عالی تقریبا به هر جایی سر بزنید ردپایی از این اژدهای هفت‌سر وجود دارد و بلعیده‌شدن کل نظام آموزشی ما از سوی کنکور هیچ دور از انتظار نیست؛ مگر اینکه روزی عزمی جدی برای برچیدن کنکور شکل بگیرد؛ تا آن روز تنها راه مبارزه تن‌ندادن به برنامه‌ها و وعده‌های مؤسسات کنکور است؛ دامی که در خانه و مدرسه و تلویزیون و … انتظار شما را می‌کشد.