زهرا نصیری

به گزارش پایگاه خبری ربیع، ایجاد و تکمیل زنجیره تولید از نیازهای اساسی صنعت کشاورزی به‌شمار می‌رود و صنایع تبدیلی نقش ویژه‌ای در تکمیل این زنجیره دارد، بنابراین باید به این صنعت به عنوان یک ارزش افزوده بزرگ نگاه کرد تا بتوان برای کشور اشتغالزایی و درآمد زایی ایجاد کرد. ازآنجا که وضعیت کشت محصولات سیفی و سبزی و همچنین باغات در استان اصفهان ودربرخی از شهرستان های آن  دارای وضعیت مطلوب است لذا برای جلویگری از هدرروی ضایعات بخش کشاورزی باید برای توسعه صنایع تبدیلی هم توسط ارگان ها و هم توسط بخش خصوصی اقداماتی اساسی صورت گیرد.

آمارها حاکی از آن است که  تاکنون در استان اصفهان بیش از ۷۶۱ تقاضای تأسیس در زمینه‌های فراوری محصولات صنایع تبدیلی و غذایی با ظرفیت جذب ۳ میلیون و ۹۷۴ تن صادر شده است و تعداد ۴۷۸ پروانه بهره‌برداری با ظرفیت جذب ۴ میلیون ۲۹۲ هزار تن ماده اولیه که از بخش کشاورزی تأمین می‌شود، صادر شده است.

اهمیت صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به گونه ای است که پس از صنایع سنگین، صنایع غذایی از نظر وسعت و گستردگی دومین مقام را در جهان دارا است ،لذا صنایع غذایی استراتژیک به غلات، قند، لبنیات و روغن اطلاق می شود که می توان با ایجاد ارزش افزوده برای این محصولات  جایگزینی مناسب  به جای صادرات نفتی وارز آوری برای کشور محسوب شوند.

تنها ۲۰۰ هزار هکتار ازاراضی استان اصفهان کشت می شود

در همین پیوند رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ربیع درباره توسعه صنایع تبدیلی در این استان گفت: اکنون بیش از ۶۶۰ کارخانه صنعتی صنایع تبدیلی و غذایی (زیرمجموعه کشاورزی و صنعت) با ظرفیت حدود ۷ میلیون تُن جذب مواد اولیه در سال در این استان مشغول به کار هستند.

مهرداد مرادمند، افزود:کارخانه‌ها و مجموعه‌های تولیدی مرتبط با صنایع تبدیلی نقش موثری در کاهش ضایعات و افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی دارند و توسعه آن‌ها در این خطه با توجه به شرایط گوناگون مانند کمبود منابع آبی الزامی است.

وی با اشاره به اینکه  استان اصفهان ۵۶۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد اما به دلیل کمبود منابع آبی، تنها حدود ۲۰۰ هزار هکتار از آن‌ها زیر کشت محصولات زراعی و باغی می‌رود افزود:مجموع اراضی باغی استان اصفهان حدود ۸۰ هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانه‌ای آن در شرایط عادی حدود ۸۰۰ هزار تُن برآورد می‌شود.

مرادمند افزود: توسعه صنایع تبدیلی از سوی دیگر سبب تولید محصولاتی می‌شود که بیش از مواد خام ارزش صادرات دارد و در ارزآوری و تولید ثروت برای کشورمان و استان اصفهان مؤثرتر خواهد بود، پس باید با حمایت بیشتر تعداد و فعالیت آن‌ها را در استان اصفهان افزایش داد.

حمایت ویژه از سرمایه‌گذاران صنایع تبدیلی توسط جهاد کشاورزی  

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، با اشاره به اینکه در شهرستان‌های شهرضا، سمیرم و فریدن واحدهای تبدیلی  به صورت مستقر داریم اما باز هم از کسانی که در این بخش سرمایه‌گذاری کنند، استقبال می‌کنیم  افزود:حمایت ما به ویژه در شهرستان سمیرم برای نگهداری سیب درختی و فراوری آن در بحث آب میوه و پوره سیب و یا در شهرستان فریدن درخصوص محصول سیب زمینی برای صدورمجوز خواهد بود تا میزان ضایعات کشاورزی در این بخش کمتر و میزان ارزش افزوده تولیدات بخش کشاورزی افزایش پیدا کند.

وی  با اشاره به حمایت جهاد کشاورزی از سرمایه‌گذران بخش صنایع تبدیلی گفت: جهاد کشاورزی از دو منبع در حوزه صنایع تبدیلی و غذایی تسهیلات بانکی را در اختیار متقاضیان قرار می‌دهد، نخست سامانه بهین یاب که مربوط به سازمان صمت است و دیگر سامانه سیتا که مربوط به جهاد کشاورزی است که در اختیار متقاضیان قرار داده می‌شود.

چالش دریافت تسهیلات بانکی و کندی سرمایه گذاری در بخش کشاورزی

مرادمند افزود: تقاضا برای دریافت تسهیلات به صورت سامانه‌ای است و متقاضیان درخواست خود را در سامانه ارائه می‌کنند و بررسی اولیه توسط کارشناسان در سازمان جهادکشاورزی انجام می شود و در کارگروه با بانک‌های عامل مصوبه‌ای گذارنده می‌شود و به بانک ها ابلاغ می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، با بیان اینکه بانک‌ها شرایط و ضوابط خاص طولانی مدت دارند گفت: دریافت تسهیلات بانکی توسط متقاضیان و تشکیل پرونده ممکن است ۳ تا ۴ ماه زمان ببرد، این مدت طولانی فرصت را از متقاضیان با توجه به شرایط کشور می‌گیرد و سبب می‌شود روند سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی کند شود.

وی افزود: انتظار داریم میزان کارمزد تسهیلات صنایع تبدیلی بخش کشاورزی به دلیل ارزش افزوده بالایی که این محصولات دارد کاهش پیدا کند تا سرمایه‌گذاران رغبت بیشتری برای سرمایه‌گذاری در این بخش داشته باشند.

زهرا نصیری