مظفر حاجیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، هفته وحدت را که ایام شادی پیروان رسولخدا صلی الله علیه و آله است تبریک و تهنیت عرض می کنیم. بی تردید وحدت نه زمان می شناسد و نه مکان، تحقق وحدت یعنی همدلی و همزبانی مسلمانان برکاتی دارد که حد و حدودش یک تعریف و تصور نیست اینکه دشمنان با هر ابزاری به میدان می آیند تا تفرقه و جدایی بین مسلمانان بیندازند ترس آنها از وحدت را نشان می دهد. وحدت، اگرچه در ظاهر تعبیری ساده و واژه‌ای کوتاه و چهارحرفی است اما افق هایی که در امتداد آن پیش روی اسلام و مسلمانان گشوده می شود به اندازه‌ای وسیع و ژرف است که نمی توان برای آن محدوده‌ای قائل شد.

وحدت به اندازه‌ای ارزش و اهمیت دارد که خداوند متعال در آیات خود به کرات نسبت به آن توصیه کرده و برکات توجه نسبت به آن و عواقب نادیده گرفتن اش را بیان فرموده اند، چنان که در آیه ۹۲ سوره مبارکه انبیاء می فرماید: «وَ إِنَّ هذِهِ أُمَّتُکمْ أُمَّهً واحِدَهً وَ أَنَا رَبُّکمْ فَاتَّقُونِ» و یا در آیه ۱۰۳ سوره مبارکه آل عمران می فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا».

ائمه معصوم علیهم السلام نیز نسبت به وحدت و همدلی و همراهی امت اسلامی تاکید و توصیه فراوان داشته و در روایات مختلف اهمیت این مسئله را تبیین کرده اند، چنان که امیرالمومنین امام علی (ع) در نامه ۴۷ نهج البلاغه می فرمایند: «بر شما باد به ارتباط و بذل و بخشش و دوری گزیدن از جدائی و پشت کردن به یکدیگر» و نیز در وصیتنامه شان فرمودند: «اصلاح اختلاف ها، از تمامی نمازها و روزه ها برتر است».

مقام معظم رهبری در اهمیت وحدت فرمودند: «امروز دنیای اسلام نیازمند این تقریب است. در این تقریب – همـان طـور کـه مکـرر گفته شده- غـرض این است که فرقه های اسلامی، در مقام فکر و اعتقاد به یکدیگر نزدیک بشوند. ای بسا برخی از تصورات فِرق نسبت به یکدیگر، با مباحثه و مذاکره، به استنتاج خوبی منتهی بشود. شاید بعضی از سوءتفاهم ها برطرف و بعضی از عقاید تعدیل و بعضی از افکار به طور واقعی به هم نزدیک بشود. البته اگر این بشود، بسیار بهتر از هر شکل دیگر است. حداقل این است که بر روی مشترکات تأکید بشود.»(حدیث ولایت، ج ۸، ص ۷۹)

علاوه بر این، باور به اینکه بسیاری از بلایای خانمان سوزی که امروز اسلام و مسلمین به آن دچار اند ناشی از تفرقه و فقدان قطعه وحدت در پازل سبک زندگی اسلامی است، باید در جهان اسلام ایجاد و نهادینه شود، چراکه مصائبی مثل بروز و رشد قارچ گونه گروهک هایی همچون داعش و جنایاتی که آنها علیه نه فقط شیعه بلکه اهل سنت و پیروان دیگر ادیان و مکاتب انجام می دهند در سایه سنگین تفرقه رخ داده و اگر دوستان جاهل و دشمنان آگاه بر آتش اختلافات نمی دمیدند، بی تردید جنایات هولناک مثل سوزاندن و تکه تکه کردن انسان ها آنهم به آسم دین!! رخ نمی داد و اینچنین باعث وهن اسلام و تشیع نمی شد.

اما … گاه ما به آسم تعظیم شعائر الهی یا ابراز محبت به اهل بیت علیهم السلام کاری می کنیم که نه تن‌ها مرضی آن حضرات (ع) نیست بلکه به دلیل آتش تفرقه ای که به پا کرده و دل های مسلمین را از هم دور می کند، سبب اندوه ائمه علیهم السلام نیز می شویم ازجمله این کارها توهین به مقدسات مذاهب و مکاتب به آسم تولی و تبری است که محصولی جز کینه و عداوت مسلمین به بار نمی دهد.

این در حالی است که پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) ایشان حتی با دشمنان خود به گونه‌ای رفتار می کردند که قلب های آنها با وجود قساوت و سختی، نرم و جذب می شد؛ لذا بر پیروان آن حضرات (ع) است که تولی و محبت خویش را در الگوگیری و پیاده کردن سبک زندگی معصومان (ع) که همان حیات طیبه است، نشان دهند.

هفته وحدت از بهترین فرصت ها برای این امر است تا به برکت ایام ولادت پیامبری که تعبیر قرآن از وجود مقدس ایشان «رحمه للعالمین» است با دست گذاشتن روی اشتراکات و پررنگ کردن آنها و توجه به توصیه های قرآنی و روایی درباره همدلی و همراهی، هم نقشه‌های دشمن را نقش بر آب کرده و هم زمینه را برای عملی شدن آرمان هایی چون ساخت تمدن نوین اسلامی و اتصال به دولت کریمه و جهانی امام زمان (عج) را فراهم کنیم.

چنان که امام خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: «دشمن در مقابل ملتی که ایمان راسخ و امید به آینده دارد و آمادهٔ فداکاری است و وحدت را در میان خود، مثل گوهر گرانبهایی حفظ کند، چه کار می تواند بکند؟ سعی کنید این وحدت را- که بحمدالله امروز در میان ملت ایران مستحکم است- حفظ کنید. زمزمه های تفرقه را از هر کس که باشد، رد کنید. نگذارید افرادی از روی نادانی، یا خدای نکرده از روی غرض، در صفوف ملت انشقاق ایجاد کنند. این ملت که با یکپارچگی و وحدت خود توانست به هدفهایش برسد، باید ان شاء الله این وحدت و یکپارچگی را در زیر پرچم اسلام و قرآن حفظ کند.»(همان، ج ۶، ص ۱۵۷.)

مظفر حاجیان