هر کس از دشمن خود غافل شود، دسیسه‌ها او را به خود آورد. علی علیه السلام

به گزارش پایگاه خبری ربیع، ملت بزرگ ایران سالهاست مورد تهاجم دشمنان واقع شده است. اینکه مقام معظم رهبری در طول سال‌های گذشته به انواع تهاجم دشمن علیه جمهوری اسلامی با عناوینی نظیر جنگ نرم، جنگ تبلیغاتی، جریان تحریف، انقلاب رنگی، جنگ دیپلماسی، جنگ نیابتی، نفوذ و… اشاره داشته‌اند هشدارهایی بوده که هرکدام در زمان خودش مطرح گردیده است اما اخیرا از تهاجم ترکیبی دشمن که مجموعه‌ای است از همه اقدامات خصمانه در ابعاد سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و رسانه‌ای که به‌صورت همزمان و یکپارچه علیه ملت ایران بکار می‌رود نام بردند. در سالهای اخیر به دلیل سرعت پیشرفت رسانه‌ای و فضای مجازی و تاثیر آن در تغییر سبک زندگی ملت ها شخصیت و هویت جنگ‌ها تغییر کرده است و به منظور رسیدن به اهداف راهبردی گزینه‌های زیادی وجود دارد که عموماً با جنگ مسلحانه کلاسیک ادغام و ترکیب می‌شوند. به عبارتی جنگ ترکیبی فرصت آزمون و خطا نیست، کشوری موفق است و می‌تواند تهدیدها و حملات را خنثی کند که مستقیم فرماندهی و کنترل خود را با اقتضائات جدید به‌روز کرده باشد.

به نظر می رسد عواملی مثل تغییر ماهیت نظم جهانی، توسعه سریع فناوری‌های جدید در فضای سایبر، جهانی شدن نوع جدیدی از اقدامات مبتنی بر شبکه، تغییر فضای اطلاعات و چشم‌انداز رسانه، تغییر ماهوی درگیری و جنگ و بویژه تغییرات نسلی هستند که باعث رشد تهدیدات ترکیبی شده‌اند.

 

این جنگ به‌دلیل توسعه بسترهای دیجیتال و مجازی و اهمیت استفاده از ابزارهای جدید قدرتمند و هزینه پائین مورد توجه قرار گرفته است. توجه به این نکته مهم است که نبرد ترکیبی لزوماً با کشتار و بمباران و تصاویر آزاردهنده همراه نیست، اما بعضاً پیامدهایی به مراتب دردناک‌تر به همراه دارد که به مدد امپراطوری رسانه از نظرها پنهان می‌ماند نظایر آن را در طول این سال‌ها شاهد بوده‌ایم؛ مثل تحریم دارویی در حوزه نظام سلامت یا تحریم بانکی در حوزه نظام مالی. از نکات مهم جنگ ترکیبی همزمان و موازی بودن حربه‌های چندگانه برای افزایش تأثیرگذاری و حصول نتیجه است. اینها مواردی است که باید برای مردم تبیین شود و مردم را از ترفندهای دشمن در این جنگ آگاه نمایند. مردم باید بدانند آنچه منفی بافی در فضای مجازی است که اتفاقا مواردی آز آن واقع شده اما بخش اعظمش بکلی قلب واقعیت است تاثیری در آنها نداشته باشد بلکه هر مورد را جدای از بقیه بررسی و واکاوی نمایند تا ببینند آتش حمله ترکیبی شناختی رسانه‌ای چقدر سنگین است که در صورت عدم شناخت می تواند موانع بزرگی در مسیر رشد و پیشرفت کشور ایجاد نماید.

امیرالمؤمنین امام علی علیه السلام می‌فرمایند «هر کس از دشمن خود غافل شود، دسیسه‌ها او را به خود آورد» (غررالحکم صفحه ۳۳) این هشداری است برای اینکه هرگز نباید از کید دشمنان غافل شد که بحمدالله در این ۴ دهه ملت عزیز ایران با هدایت‌های امامین انقلاب در همه صحنه‌ها با درک ابعاد مختلف تهدیدات دشمن به میدان آمده‌اند. تذکر دادن و توجه به جنگ ترکیبی دشمن نیز یکی از همین هشداره است تا همگان به ابعاد تهدیداتی که متوجه ملت ایران است توجه یابند.

نبرد ترکیبی حائز برخی ویژگی‌هاست که بسیار قابل توجهند. در این نبرد جنگ از حالت سنتی خارج می‌شود. یعنی در شیوه سنتی جنگ در انحصار دولت‌هاست و در مقیاس ملی انجام می‌شود اما در جنگ ترکیبی وسایل و روش‌های مورد استفاده نامحدود است و طرف مقابل لزوماً دشمن رسمی و شناخته شده نیست. زمان، مکان، طرفین درگیر و بسیاری از عوامل در این جنگ دستخوش تغییر می‌شوند. این نبرد وابستگی زیادی به فناوری‌های نوین دارد و باوجود شدت و قدرت تخریب بالا در نبرد ترکیبی اما چون مصداقی از حمله نظامی در آن نیست لذا الزامی برای پشتیبانی پیمان‌های بین‌المللی هم ایجاد نمی‌کند. در این نبرد مرز میان جنگ و صلح بدرستی روشن نیست. طولانی شدن نبرد و خستگی مفرط نیروهای مورد هدف در نبرد ترکیبی از دیگر ویژگی‌های این نبرد است. در این نبرد رسانه نقش ویژه دارد و از رسانه و انواعی از تاکتیک‌ها رسانه‌ای برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی استفاده می‌شود.

یکی از تهدیدات جدی عرصه رسانه در نبرد ترکیبی، انتشار اخبار جعلی است که در این رابطه از تکنیک اطلاعات‌شویی بهره گرفته می‌شود. کشوری که در معرض نبرد ترکیبی قرار می‌گیرد باید در برابر آن اقدام به ساماندهی «دفاع و تهاجم ترکیبی» کند. باید نبرد ترکیبی دشمن را با تمام امکانات پاسخ داد و کار مقابله با تهدید ترکیبی را صرفاً متوجه نیروهای مسلح ندانست. در دفاع ترکیبی باید همه بخش‌های کلیدی جامعه در مراحل برنامه‌ریزی و اجرا در نظر گرفته شده و به میدان بیایند و در این میان البته مهم‌ترین نقش را دستگاه‌های رسانه‌ای و تبلیغی به عهده دارند چه در حوزه تبیین و چه در حوزه آفند.

در ابعاد درونی تقویت افزایش تاب‌آوری اجتماعی، کاستن از اختلافات و تقویت انسجام، ارتقای سیستم‌های ارتباطی و محافظت از زیرساخت‌های حیاتی، مقابله با اطلاعات جعلی و ارتقای سواد رسانه‌ای، برنامه‌ریزی عملیاتی و هماهنگ‌سازی دریافت اطلاعات لحظه‌ای و تجزیه و تحلیل عالمانه با تقویت حوزه اطلاعات به‌عنوان محور اصلی جنگ ترکیبی، تقویت سایبری و استفاده از مکانیزم‌های پاسخگویی مداوم و اقناع افکار عمومی، ایجاد سیستم کنترل و فرماندهی نیرو در میدان رویارویی و جمع‌آوری، پردازش و تحلیل مداوم داده‌های محیطی باید در دستور کار دائمی قرار بگیرد. باید همه از جمله دولتمردان، انقلابیون و نخبگان هشدار رهبر فرزانه انقلاب را جدی بگیرند.