به گزارش پایگاه خبری ربیع، تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه موجی از نگرانی‌ها و اضطراب را در میان متحدین این کشور در شرق آسیا به وجود آورده است.

به طوری که از هم اکنون دولتها و بخشی از جوامع این کشورها از جمله ژاپن و کره جنوبی نگران تصمیمات غیر مترقبه و ناگهانی وی در خصوص چگونگی حضور نیروهای نظامی امریکا در این کشورها هستند.

این اقدام ترامپ در واقع نشان می‌دهد که کشورهای وابسته به امریکا در شرق آسیا در صورت تغییر و تحول در سیاست خارجی این کشور دچار آسیب‌ها و مشکلات جدی می‌شوند.

اگر به تاریخچه چگونگی حضور نیروهای نظامی امریکا در شبه جزیره کره نگاهی بیاندازیم خواهیم دید که در اواسط دهه ۷۰ میلادی با بهبود روابط امریکا و چین، دولت وقت ایالات متحده اعلام نمود با حل اختلافات میان امریکا و چین دیگرضرورتی به حضور نظامی امریکا در شبه جزیره کره نیست.

همین اقدام باعث ناراحتی و نگرانی شدید رهبران کره جنوبی خصوصاً “پارک جونگ هی” رئیس جمهور وقت کره جنوبی شد. به طوری که او به سمت تقویت بنیه نظامی خود حرکت کرد و همین حرکت مستقلانه از طرف دولت کره جنوبی باعث خشم مقامات امریکایی شد.

پارک معتقد بود خروج نیروهای نظامی امریکا از شبه جزیره می‌تواند تنش‌ها را میان دو کره در این منطقه افزایش دهد. اما با تغییر دولت امریکا این سیاست مجدداً تغییر کرد و نیروهای نظامی امریکا در کره جنوبی همچنان به حضور خود ادامه دادند.

موضوعی که در این میان به محل اختلاف تبدیل شده است بحث هزینه‌های این حضور است. در طول چند دهه گذشته با توجه به رشد اقتصادی کره جنوبی دولت ایالات متحده خواهان افزایش سهم کره جنوبی است.

این درخواست با توجه به بحرانهای مالی که امریکا با آن دست به گریبان است در دوران ترامپ تشدید شده است. او بارها بر پرداخت هزینه حضور نظامی امریکا در شبه جزیره توسط دولت کره جنوبی تاکید کرده و بسیار شفاف این درخواست را اعلام کرده است.

او معتقد است که کشورهای متحد امریکا هم اکنون در موقعیتی قرار گرفته‌اند که باید خودشان از خودشان دفاع کنند بنابراین هزینه برای حضور نیروهای نظامی برای دفاع از متحدان توجیهی ندارد.

از طرف دیگر با توجه به اینکه دولت کنونی کره جنوبی در پی تفاهم و نزدیکی به کره شمالی می‌باشد و هم چنین برای اولین بار در تاریخ روابط امریکا و کره شمالی رهبران دو کشور در سنگاپور با یکدیگر دیدار کرده‌اند، احتمال یک معامله بزرگ بر سرخروج نیروهای نظامی امریکا در شبه جزیره و کاهش خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی وجود دارد.

البته بسیاری از کارشناسان معتقدند تا موضوع خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی به جایگاه واقعی خود نزدیک نشود حضور نیروهای نظامی امریکا در کره جنوبی کمرنگ نخواهد شد. اما در این میان این احتمال نیز وجود دارد که با توافقی ناگهانی و تاریخی میان امریکا و کره شمالی در آینده به تدریج حضور نظامی امریکا در کره جنوبی کم رنگ شود.

از طرفی دیگر بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اگر امریکا نتواند در رابطه با کره شمالی به تفاهمی برسد، بدون تردید فشار بر کره جنوبی مبنی بر پرداخت هزینه‌های کامل نیروهای نظامی امریکا افزایش خواهد یافت. و یا این کشور به سمت خریدهای کلان نظامی از امریکا حرکت خواهد کرد.

به هرحال اعلان سیاست‌های شفاف و روشن دوران ترامپ در خصوص کاهش حضور نیروهای نظامی آمریکا درمیان متحدین سنتی این کشور، این کشورها را در کوتاه مدت نگران و در دراز مدت به سمت اتکا به خود حرکت خواهد داد.

مرتضی سلطانپور ابیانه؛ کارشناس مسائل شبه جزیره کره