به گزارش پایگاه خبری ربیع، زمینه‌سازی کردن برای افزایش مشارکت شهروندان و نخبگان در تصمیم‌گیری‌های مدیریت شهری، تقویت نوآوری و خلاقیت در میان شهروندان، شناخت، جمع‌آوری و به‌کارگیری ایده‌ها و راهکارهای نوین حل مسائل شهری و افزایش تعلق‌خاطر به شهر و… در تقویت حقوق شهروندی حائز اهمیت است.

موضوع حقوق شهروندی از دغدغه‌های اساسی حضرت امام (ره) بوده است، برای مثال ایشان می‌فرمایند: «همه در برابر قانون یکسان‌اند، در اسلام برای مجازات مجرمین فرقی بین گروه‌ها نیست و همه در برابر قانون برابر هستند.» از دیدگاه امام راحل(ره) حق تعیین سرنوشت از حقوق اساسی مردم است که به‌موجب آن ملت‌ها باید سرنوشتشان در دست خودشان باشد.

در رابطه با حقوق شهروندی رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند: انقلاب اسلامی مقوله ی شهروندی را در ایران احیا کرد. لذا انقلاب اسلامی را بانی مقوله ی شهروندی معرفی می‌کنند و شهروندی که ایشان مطرح می‌کنند شهروند کریمانه و متعالی است که هم توجهی به حقوق انسانی آن مطرح می‌شود و هم تکالیف دینی که برای او کرامت ایجاد کرده‌اند.

یکی از مفاهیم نو و جدید در ادبیات جامعه که بازخوردهای مختلفی در عرصه سیاسی-حقوقی اجتماع داشته، مفهوم حقوق شهروندی است. صحبت از مقوله ی شهروندی وقتی قابل‌طرح است که افراد جامعه از کلیه حقوق مدنی و سیاسی بهره‌مند باشند و به‌عنوان شهروند در حوزه‌های مختلف مشارکت داشته و در برابر حقشان تکلیفی بر عهده بگیرند.

بررسی حقوق شهروندی و احیای آن در شهر مقدس قم و تقسیم‌بندی این مقوله در فصل قبل توضیح داده شد. در این فصل نیز استفاده از ابزارهای روز برای ترویج فرهنگ شهروندی ضروری است. تبیین نقش مردمی در ترویج این فرهنگ لازم است. اجرای نمایش‌های شهروندی مثل جشنواره ی شهر خوب شهروند خوب در شهر قم باعث ارتباط بین شهروندان با یکدیگر و بین شهروندان و ارگان‌های مختلف بهبود پیدا می‌کند و پرداختن به فرهنگ شهروندی موجب به وجود آمدن یک شهر خوب خواهد شد. فرهنگ شهروندی در تک‌تک رفتارهای ما ازجمله ساختمان‌سازی، نحوه ی مصرف و نیز صرفه‌جویی تأثیر دارد و این فرهنگ درزمانی که اقتصاد مقاومتی مطرح است، اهمیت زیادی دارد. اگر برای داشتن یک شهر خوب تک‌تک شهروندان خود را شهروند بدانند و برای شهرشان دغدغه داشته باشند شهرشان در بهترین جایگاه قرارمی گیرد.

زمینه‌سازی کردن برای افزایش مشارکت شهروندان و نخبگان در تصمیم‌گیری‌های مدیریت شهری، تقویت نوآوری و خلاقیت در میان شهروندان، شناخت، جمع‌آوری و به‌کارگیری ایده‌ها و راهکارهای نوین حل مسائل شهری و افزایش تعلق‌خاطر به شهر و… در تقویت حقوق شهروندی حائز اهمیت است. همچنین تبدیل ایده‌ها و افکار اولیه در یک فرایند مدون به طرح‌های اجرایی و کاربردی، مستندسازی ایده‌های خلاق و انتشار آن‌ها، ایجاد آگاهی از دغدغه‌های مردم به‌ویژه در سطح محله‌ها نزد مدیریت شهری، ایجاد بانک اطلاعاتی از شهروندان فعال ازجمله شاخص‌های اولیه ی حقوق شهروندی است. به اعتقاد کارشناسان حوزه فرهنگی، مشارکت قشرهای مختلف مردم در این زمینه با موضوع‌هایی نظیر درختکاری، نظافت شهر، حمل‌ونقل عمومی، بحران و آتش‌نشانی و بازیافت، ایمنی شهری، بافت فرسوده، بهبود فضای کسب‌وکار، گردشگری و نظم و انضباط شهری، مطلوبیت فضاها و بهداشت شهری و نیز تبیین سبک زندگی ایرانی اسلامی به‌صورت ویژه برای طلبه‌ها از قالب‌های پیش‌بینی‌شده است.

هنرمندان می‌توانند درزمینه های مختلف تولید نرم‌افزار و انیمیشن و داستان‌نویسی و بخش‌های ماکت، پوستر و کاریکاتور با موضوع‌های فرهنگ آپارتمانی، سد معبر، پرداخت عوارض شهری و حمل‌ونقل عمومی و ترافیک در این رویداد فرهنگی هنری شرکت نمایند.

عموم شهروندان اعم از کارمندان دستگاه‌های اجرایی در محورهای متعددی مانند شهر دوستدار کودک، پسماند و تفکیک، کاهش هزینه‌های شهری و افزایش درآمدهای پایدار و فضای سبز شهری نسبت به ارائه ایده‌ها و طرح‌های خود از طریق عکس و فیلم گوشی تلفن همراه اقدام می‌کنند.