به گزارش پایگاه خبری ربیع، خاورمیانه مرکز چالش ها و درگیری های جهانی است که حوادث رخ داده در آن تاثیری جدی بر امنیت جهانی و منطقه ای داشته است. جنگ و درگیری ها میان دولت ها در خاورمیانه، موجی از مشکلات را برای ملت ها به وجود آورده و هزینه های سنگینی را به آنها تحمیل کرده است.

ایران نیز به عنوان کشوری موثر در تحولات منطقه، نقش بسزایی در کاهش و یا افزایش تنش ها داشته و دارد. در این راستا باید به حوزه های نفوذ ایران درمنطقه اشاره کرد که هریک به نوبه خود می تواند موجب آرامش و ارتقای جایگاه کشورمان گردد.

امروز افزایش سطح اختلافات میان ایران و عربستان باعث شعله ور شدن آتش جنگ در میادین مختلف همچون سوریه، یمن، بحرین، لبنان، عراق، و دیگر جبهه های اقتصادی و سیاسی در سطح جهانی گردیده است.

باید به این نکته اذعان داشت که ادامه اختلاف برای دو قدرت منطقه ای(ایران و عربستان)، صرفا موجب تحمیل هزینه به هریک خواهد شد. هزینه هایی که سود آن صرفاً به جیب ابرقدرت ها خواهد رفت و انبوهی از مشکلات را برای ملت ها به بار خواهد آورد.

این درحالی است که سابقه تاریخی روابط دو کشور بر مبنای حسن همجواری بوده و اختلافات هیچگاه به سطح علنی روابط نمی رسید. این مسئله نشان می دهد که زیرساختهای روابط دوکشور از پتانسیل خوبی برای تحکیم روابط برخوردار است.

امروز آمریکا به صورت مشروط ( به شرط تامین منافع مالی) از عربستان حمایت می کند و عملا این کشور را وارد جنگی فرسایشی کرده است که برون رفت از آن موجب آسیب به وجهه این کشور و ماندن در آن موجب فرو رفتن در باتلاق جنگ خواهد بود.

ایران می تواند با آغاز تنش زدایی از اختلافات سطحی، روندی را برای حرکت به سمت بهبود روابط درپیش گیرد. مسلماً اقدامات سعودی‌ها تاکنون به صورت علنی در مقابله و تخاصم با اهداف و منافع ایران بوده است. اما این بزرگواری دیپلماتیک می تواند وجهه و جایگاهی بزرگ‌منشانه برای ایران به همراه داشته باشد.

مسئله یمن و سوریه امروز به میدان نبرد شبه مستقیم میان ایران و عربستان تبدیل شده است و در راس آن ابرقدرتها نظاره گر این تقابل هستند و هریک به نوبه خود منافعی از این اختلاف خواهند داشت. درحالی که می توان با یک دیپلماسی فعال و غیرمستقیم و یا حتی مستقیم به رفع اختلافات اقدام کرد و اجازه نداد از آب گل آلود روابط میان ایران و عربستان، برای دیگران ماهی صید شود.

متاسفانه طی ایام اخیر برخلاف عرف دیپلماتیک شاهد تاختن مقامات دوکشور به یکدیگر بودیم و حتی انتظار نمی رفت که مقامات کشورمان با لحنی نا مناسب درمورد دولت سعودی واکنش نشان دهند. قطعاً رفتارها و کنش های مقامات کم تجربه سعودی مطابق با عرف دیپلماتیک و سابقه روابط تاریخی دوکشور نبوده است، اما همواره مقابله به مثل برای کاهش تنشها مفید نخواهد بود.

در توجیه پیش روی برای رفع اختلافات باید به این نکته اشاره داشت که امنیت، سرمایه ای ارزشمند برای ملتهای منطقه خواهد بود و اگر اختلافات میان قدرت ها کاهش یابد، منافع آن نصیب کشورهای منطقه خواهد شد و بسیاری از رقابتهای تسلیحاتی و هزینه های تحمیلی ناشی از آن کاهش خواهد یافت.