مظفر حاجیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، در دو شماره قبل به برخی از عوامل تورم زا و راهکارهای مقابله به آن اشاره ای هر چند کوتاه شد در این شماره بحث “مهار تورم” و “رشد تولید” که می تواند موجب امیدواری بیشتر به آینده شده گردد را پی می گیریم. نامگذاری سال با انتخاب دو هدف “مهار تورم” و “رشد تولید” نشان از این است که امام و رهبر جامعه با دقت و ظرافت مشکلات مردم را رصد نموده وو با دقت تمام آسیب شناسی و مشکلات کشور را شناسایی نموده‌اند که اگر این دو مورد یعنی “تورم” بطور اساسی “مهار” و “تولید” هم اصولی تقویت و “رشد” پیدا کند، قطعاً بیشتر مشکلات کشور حل وبخش زیادی از فشارهای وارده بر مردم کاهش می‌یابد. سال ۱۴۰۱ سالی پر از فراز و نشیب بود که قله تلخی آن تورم افسار گسیخته بود تورمی که به یک دغدغه ملی تبدیل شد و فشار مضاعفی بر مردم وارد کرد؟ از جمله جهش غیر قابل قبول قیمت ارز که بر تمامی کالاها بخصوص کالاهای اساسی تاثیر سنگینی گذاشت و گرانی ها را به حد زیادی موجب گردید! گرانی ارزی که در همین روزهای اول امسال نیز ادامه پیدا کرد و نگرانی ها را تشدید نمود؟ یکی از موضوعاتی که دولت و دیگر ارکان نظام باتید با قاطعیت و البته حساب شده و تخصصی وارد آن شوند کنترل قیمت ارزهای خارجی بویژه دلار است؟ البته بهتر است بگوئیم باید با برنامه مشخصی دلار از نقش آفرینی در اقتصاد کشور حذف شود؟ باید دیگر اجازه اداه نشود با افزایش قیمت دلار کاهش پول ارزش ملی ادامه یابد و همچنان کام مردم تلخ بماند؟! افزایش قیمت ارز می‌تواند شرایطی را ایجاد کند که به فعالان اقتصادی احساس نا امنی را القا کند و باعث شود تا آنها برای حفظ ارزش سرمایه‌هایشان به فعالیت هایی بپردازند که در نهایت موجب تورم شود.

از طرفی برخی از محصولاتی که وارداتی هستند و اصطلاحا ارزبری دارند، افزایش نرخ ارز می‌تواند باعث افزایش تورم آنها شود. در کنار این برخی دیگر از تولیدات که اساسا ربطی به نرخ ارز ندارند، از افزایش نرخ ارز به عنوان یک بهانه برای افزایش قیمت محصول خود استفاده می‌کنند و به همین ترتیب همه حوزه‌های دیگر هم تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

زمانی هم که نرخ ارز بالا می‌رود قیمت‌ها نیز متناسب با آن افزایش پیدا می‌کند، اما زمانی که این نرخ پایین می‌آید قیمت‌ها متناسب با آن پایین نمی‌آید و اصطلاحا قیمت‌ها در اینجا چسبندگی دارد. حتی با کمال تاسف باید گفت؟ تولید کنددگانی هستند که سرخود و بدون هیچ دلیلی فزایش قیمت می دهند و مسئولان این افزایش قیمت را خلاف می دانند اما پس از چند روز یا چند هفته همان قیمت و گاهی بیش از آن به تایید همان مسئولان می رسد و این راه تورم های پی در پی را هموار می کند؟ دولت باید نرخ ارز را مدیریت کند همانند آنچه که در سایر کشورها اتفاق می‌افتد. کشورهای مختلف معمولا نرخ ارز شناور را مدیریت می‌کنند و با آن بازی نمی‌کنند و نمی‌آیند به خاطر مسائل سیاسی نرخ ارز را دست کاری کنند. به همین خاطر است که نرخ ارز کشورها نسبت به دلار ثابت مانده است.

سال گذشته عوامل مختلف تورمی کشور را دچار مشکل و مردم را بیش از پیش تحت فشار قرار داد مشکلات اقتصادی بویژه گرانی افسارگسیخته، تورم، بیکاری جوانان و کاهش ارزش پول ملی و البته افزایش نجومی نرخ دلار بود که باعث شد تا روزگار به کام مردم تلخ شود و اکنون و در این سالی که مزین به شعار مهار تورم شده است باید مراقبت شود که تورمی بوجود نیاید چون هر تورمی را تجربه نشان داده است راه بی بازگشت است! در همین راستا اگر قرار است که باید سال ۱۴۰۲ سالی شیرین، دلنشین و به کام هموطنانمان باشد، باید با تلاش جهادی بخش اعظمی از مشکلات اقتصادی و بحران ساز سال گذشته مرتفع و از میان برداشته شود و تورم تلخ گذشته به ثبات شیرین اقتصادی تبدیل شود. بی شک “گردش بیشتر و بهتر چرخ تولید” و “ایجاد اشتغال و مبارزه با بیکاری” یکی از اساسی ترین فاکتورها جهت رشد و شکوفایی اقتصاد و همچنین غلبه بر مشکلات اقتصادی کشور، به‌ویژه مقابله با تحریمهای اقتصادی خارجی است که سال‌ها است از جانب کشورهای متخاصم برعلیه مردم ایران اعمال شده است. رشد تولید می تواند در کاهش آثار مخرب تحریم ها بخوبی ایفای نقش کند و با تولید و در دسترس قرار گرفتن کالاهای مورد نیاز جامعه و فراوانی، ایجاد رقابت در کیفیت بخشی به تولید و کاهش هزینه تولید و به تبع آن مهار تورم بینجامد. شاید علت اصلی اینکه چندین سال است تولید محور اصلی نامگذاری سست به همین دلیل باشد.

کلام آخر اینکه، متأسفانه طی سالهای گذشته آنطور که انتظار میرفت به امر تولید پرداخته نشد و دولتمردان و غالب مسئولین به اهمیت “گردش چرخ تولید” پی نبردند و همین امر موجب شد تا بجای “رونق تولید” شاهد “رونق دلالی” و رشد قاچاق باشیم و بجای رفع موانع از برابر تولید و تولیدکنندگان و کارآفرینان نیز، به عینه شاهد افزایش موانع و بی توجهی به تولید و تولیدکنندگان باشیم که واقعاً جای تأسف دارد که مسئولین به اهمیت فرمایشان رهبری پی نبردند و شعارهای سالها تحقق نبخشیدند!

 در حال حاضر سوال مهمی ذهن عام و خاص را بخود مشغول کرده و آن سوال این است که چگونه با “مهار تورم” و “رشد تولید” میتوان بخش اعظمی از مشکلات کشور و نارضایتی های مردم را حل و فصل نمود و همچنین چه تدابیر و اقداماتی را باید جهت مهار تورم اندیشید و انجام داد؟ بالطبع چنانچه چرخ کارخانجات کشور با سرعت بیشتری به گردش درآید و واحدهای تولیدی با ظرفیت کامل فعالیت کنند، تولید رشد و افزایش چشمگیری پیدا میکند و کالا بیش از پیش و بیشتر از مصرف و نیاز داخلی تولید و انبارها مملو از کالا می‌شود که این امر می تواند هم در کیفیت بخشی و هم در رقابت در قیمت منصفانه تر تاثیرگذار باشد از طرفی ایجاد اشتغال می کند و نیروهایی که امروز هدر می رود در جهت رشد کشور بکار گرفته می شود و البته بسیاری از مشکلات اقتصادی و حتی فرهنگی نیز نارضایتی ها حل خواهد شد. همچنین افزایش تولید می تواند راه صادرات را باز و ارز مورد نیاز کشور را فراهم و رشد اقتصادی موجب و از واردات که نتیجه اش ارز بری است جاوگیری می شود. و صد البته که عرضه زیاد کالا و کاهش تقاضای خرید منجربه ثبات قیمت و حتی کاهش قیمتها میشود که همین امر “تورم” را “مهار” خواهد کرد. یادآوری این نکته مهم است که حضور دستگاههای نظارتی در بازار و نظارت و کنترل دقیق قیمتها و همچنین برخورد قاطع و بی تعارف با گرانفروشان و سوءاستفاده کنندگان جزء الزامات و ضروریات “مهار و کنترل گرانی و تورم” است.

مظفر حاجیان