طاهره جمشیدیان

حضرت سکینه (س)، اسطوره ادب و عرفان عنوان کتابی است از سید مجتبی حسینی که با خوانش محمد آقاسی به صورت صوتی در دسترس قرار گرفته‌است. با” حسین تا مهدی “نیزعنوان کتابی با دستمایه تحلیل حوادث ماه محرم، دیگرکتابی ازهمین نویسنده است که آن هم به روایت محمد آقاسی تولید شده است. به مناسبت ایام آغازین ماه محرم به معرفی این دو اثر می‌پردازیم.

حضرت سکینه (س) اسطوره ادب و عرفان

سخن گفتن در مورد حضرت سکینه، دختر سیدالشهدا علیه السلام دشوار و در عین حال جالب است. از آن جهت دشوار است که متون تاریخی در مورد ایشان، هم اندک است و هم مشوش. از آن جهت جالب است که با شخصیت و موقعیت دختری از خاندان نبوت بیشتر آشنا می‌شویم. به نقل از متون تاریخی، امام حسین علیه السلام آن‌چنان انس و علاقه ویژه‌ای به این دختر خویش داشتند که باعث شگفتی دیگران می‌شد. کتاب حاضر از سه بخش تشکیل شده است. بخش نخست ترجمه منتخبی از کتاب «بیوگرافی خانم‌های خاندان نبوت» است که توسط خانم دکتر بنت النشاطی (استاد دانشگاه مغرب) به رشته تحریر درآمده است. بخش دوم اشاره‌ای است کوتاه به برخی لحظه‌ها و برش‌های زندگی و شخصیت حضرت سکینه بر اساس متون موجود که به طور ضمنی حاوی برخی صحنه‌هایی است که ایشان دیده و حضور داشته است. بخش سوم حاوی برداشت نویسنده از مطالعه متون مختلف در مورد این بزرگوار است که تحت عنوان «تحلیلی کوتاه از موقعیت حضرت سکینه» در متن آمده و پس از آن، در پیوست، ذکری از فرزندان حضرت امام حسین علیه السلام شده که بر اساس متون شیعی گردآوری گردیده است. مطالعه این اثر کم‌حجم و پرمحتوا را که چاپ چهارم آن در دسترس علاقه مندان است به پژوهشگران و دوست‌داران حضرت سیدالشهدا و خانواده ایشان توصیه می‌گردد.

با حسین تا مهدی (ع)

تحلیل حرکت ائمه معصومین و به ویژه حرکت امام حسین علیه السلام از پیچیدگی‌ها و رموزی برخوردار است که برای هر کس به سادگی قابل دسترسی نیست. در این زمینه، تحلیل‌های گوناگونی ارائه شده که بین هر یک از این تحلیل‌ها با کلیه اتفاقات و اظهارات حضرتش هم‌پوشانی کامل وجود ندارد و هر یک از تحلیل‌ها حاوی نقض‌ها و نقص‌های غیر قابل اغماضی هستند. نویسنده تلاش کرده با ارائه دیدگاهی متفاوت، حرکت حضرت حسین علیه السلام را در ارتباط با حرکت سایر پیامبران و امامان ببیند و با بهره‌گیری از یک نگرش کل‌گرا و عمق‌نگر، روایات معصومین و سیره آن بزرگواران را بررسی نماید. در این رویکرد امام حسین علیه السلام تنها به عنوان یک رهبر غیرتمند و پایبند به اصول و یا … دیده نشده، بلکه امام معصومی است که اراده‌ای جز مشیت خدا ندارد؛ خدایی که همه پیامبران و ائمه را مأمور حرکتی فرجام‌مند نموده است.

در این کتاب می‌خوانید:

اساساً پیام و صدای امام زمان، همان پیام امام حسین است. اهدافی را هم که حضرت حسین برای حرکت خود بیان می‌فرماید، باید در یک دید درازمدت تاریخی نگریست و آن موقع می‌توان به رابطه بیشتری میان حرکت حسین و قیام قائم پی برد. در روایات مختلف از گذر آدم، نوح، ابراهیم، اسماعیل و… به کربلا سخن آمده و حتی گفته شده پرده‌ای از روز عاشورا برای پیامبرانی چون زکریا، ابراهیم و… به نمایش درآمده است. از سوی دیگر، بنا بر روایات، کربلا مهد پرورش منتظران ظهور و یاران حضرت صاحب است. حضرتش با زره پیامبر، لباس علی و صدای حسین (علیهم السلام) ظهور خواهد کرد. از فجر بعثت تا صبح غدیر تا ظهر عاشورا و تا عصر ظهور.

طاهره جمشیدیان