به گزارش پایگاه خبری ربیع، سید ابراهیم رئیسی بامداد روز دوشنبه به دعوت رسمی همتای پاکستانی خود و در رأس هیئتی عالی رتبه از مقامات اقتصادی و سیاسی عازم اسلام‌آباد شد. در این سفر دو روزه که با محوریت توسعه و تقویت روابط اقتصادی و تجاری، گفت‌وگوهای دو جانبه و رایزنی‌های منطقه‌ای با عالی‌ترین مقامات پاکستان انجام شد، وزیر امور خارجه، وزیر کشور، وزیر دفاع، وزیر مسکن، وزیر صنعت، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر بهداشت ایشان را همراهی کردند. همچنین در جریان این سفر، تعدادی سند همکاری میان دو کشور در زمینه‌های تجاری، بهداشت، اقتصادی، امنیتی، قضایی و کشاورزی از سوی وزیران مربوطه و در حضور سران دو کشور امضا شد.

افزایش همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان دو کشور

در سفر رئیس‌جمهور کشورمان به پاکستان هدف‌گذاری شده تا سطح مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور با توجه به ظرفیت‌های قابل توجه به ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد. در حال حاضر طبق آمار برای اولین بار حجم مبادلات تجاری ایران و پاکستان در سال گذشته رکورد زد و از رقم ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار عبور کرده است. از منظر همکاری‌های اقتصادی، گسترش تجارت‌های مرزی یکی از گام‌های اساسی برای تقویت روابط میان دو کشور است. تجارت مرزی، با تسهیل مبادلات و کاهش موانع تجاری، می‌تواند فرصت‌های جدیدی برای رشد اقتصادی ایجاد کند این امر نه تنها به توسعه مناطق مرزی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند تعاملات اقتصادی را نیز افزایش دهد در این راستا در روز اول دیدار میان مقامات دو کشور، هشت سند همکاری در حوزه‌های مخالف اقتصادی به امضای طرفین رسید. یکی از مهمترین زمینه‌ها برای ارتقای همکاری‌های اقتصادی و مبادلات تجاری دو کشور بحث همکاریهای انرژی است و خط لوله گاز ایران-پاکستان موسوم به خط لوله صلح از مهمترین پروژه همکاری میان دو کشور بشمار می‌آید. همچنین باید به گشایش بازارچه‌های رسمی میان دو کشور در مرز » پیشین ـ مند» در سال گذشته و افزایش صادرات برق ایران به پاکستان از طریق مرز «مند» واقع در ایالت بلوچستان نیز اشاره نمود که بستری مناسب برای توسعه بیشتر این مراودات فراهم ساخته است.

پیگیری سیاست‌های هماهنگ برای امنیت منطقه و مقابله با تروریسم

امنیت ایران و پاکستان به دلیل نزدیکی جغرافیایی و منافع مشترک در ثبات منطقه می‌تواند بر یکدیگر تأثیر بگذارد. درشرایطی که فعالیت گروهک‌های تروریستی نظیر جیش‌الظلم در مرزهای مشترک دو کشور موجب بی‌ثباتی، تهدید و تنش برای طرفین شده و به تازگی رد پای دشمنان مشترک دو کشور در تحریک این گروهک‌ها بیشتر دیده می‌شود می‌توان این سفر را نشانگر عزم مشترک دو کشور برای مبارزه با تروریسم دانست. سفر آیت‌الله رئیسی به پاکستان، اولین سفر خارجی رئیس جمهور کشورمان در سال ۱۴۰۳ است که امضای برخی توافق‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌ها میان دو کشور در این سفر می‌تواند تأثیر بسزایی در ارتقای امنیت منطقه و عدم نفوذ اشرار به مرزهای شرقی کشورمان داشته باشد. در این راستا جمهوری اسلامی بارها از دولت پاکستان خواسته از جولان تروریست‌ها و اشرار در مرزهای خود با ایران جلوگیری کند و اجازه ندهد که خاک این کشور محل امنی برای فعالیت تروریست‌ها باشد و دو کشور در سال‌های اخیر به منظور جلوگیری از هر گونه مشکل، اقدامات متعددی از جمله حصارکشی مرزها، هماهنگی بهتر بین نیروهای مرزبانی و تبادلات مکرر هیات‌ها در سطوح بالا را انجام داده‌اند اما رویدادهای اخیر در مرزهای ایران و پاکستان به ویژه مدیریت هوشمندانه دو همسایه برای کنترل وضعیت بار دیگر نیاز مبرم تهران و اسلام‌آباد به فعال‌سازی ظرفیت‌های توافقات مشترک امنیتی و بازتعریف روش‌های مقابله با ناامنی‌ها و جریان تروریسم در مرزهای دو کشور را یادآوری کرده و گویا زمینه ساز چنین سفری شده است.

بررسی مواضع دو کشور درخصوص جنگ غزه و مسئله فلسطین

سفر آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور اسلامی ایران به پاکستان به لحاظ توسعه روابط دوجانبه و بررسی مسائل منطقه‌ای از جمله موضوع فلسطین بسیار حائز اهمیت است. در شرایط فعلی که موضوع اسرائیل و غزه مطرح است، سفر آقای رئیسی به پاکستان را می‌توان پیامی برای وحدت جهان اسلام در نظر گرفت. هرچند بعد از حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، پاکستان با صدور بیانیه‌ای این اقدام را تنش‌آفرین خواند و نماینده پاکستان در سازمان ملل با مواضعی قوی از ایران حمایت کرد اما واقعیت این است که مقامات پاکستانی از طرح مساله فلسطین که ایران سردمدار آن شده استقبال نمی‌کنند و مایلند همیشه کشمیر را کنار فلسطین ذکر کنند. موضع پاکستان بر سر فلسطین همان طرح عربستان است: به رسمیت شناختن اسرائیل به شرط شکل‌گیری دولت فلسطین مبتنی بر مرزهای ۶۷. پاکستان هیچ وقت قائل به نابودی اسرائیل نبوده و نخواهد بود و اگر حساسیت عمومی مردم پاکستان نسبت به اسرائیل نمی‌بود حاکمیت هیچ ابایی برای عادی سازی روابط با اسرائیل هم نداشت. اکنون این کشور در شرایطی به سر می‌برد که مردم آن بسیاری از شرکت‌های صهیونیستی را تحریم کرده‌اند و به شدت علیه دولتمردان فشار وجود دارد که قدمی برای عادی سازی روابط با این رژیم بر ندارند البته هیچ‌گاه در سطح رسمی اعلام نشده که قرار است ارتباطی با رژیم اسرائیل داشته باشند اما مردم بسیار محکم ایستاده‌اند که چنین اتفاقی صورت نگیرد و جالب اینجاست که شیعه و سنی در این ماجرا هیچ‌گونه اختلافی با یکدیگر ندارند. دراین راستا می‌توان یکی از انگیزه‌های سفر رئیس دولت سیزدهم به پاکستان را ترغیب مقامات این کشور به اتخاذ سیاستهای حمایت از فلسطین دانست.

فاطمه احمدی