به گزارش پایگاه خبری ربیع، امروز مصادف است با روز جهانی غذا، به همین مناسبت در این نوشتار به غذا این نیاز اساسی هر انسانی می‌پردازیم.

غذا و تغدیه سالم همواره در آموزه‌های دینی مورد تاکید قرار گرفته و در بسیاری از روایات به آن اشاره شده است. در واقع غذا نه تنها در جسم بلکه در روح و روان افراد نیز تأثیر می‌گذارد.

واژه غذا همواره یادآور بوی مطبوع غذاهای اصیل ایرانی است که در خانه و حتی کوچه پخش می‌شد و دهان هر رهگذری را آب می‌انداخت. در گذشته سفره‌ها مملو از غذاهای سالم و مفید بود و غذاهای ناسالم و آماده در آن جایی نداشت. ولی امروزه با گسترش تکنولوژی و توسعه شهری سبک زندگی مردم تغییر کرده و این تغییر در سبک غذایی نیز به وضوح دیده می‌شود به طوریکه شتاب موجود در زندگی به تهیه غذا نیز سرایت کرده است. به همین دلیل امروزه شاهد استفاده افراد از غذاهای آماده و فست فودی و نیمه آماده هستیم که در کمترین زمان تهیه می‌شوند و فقط هدف از مصرف آنها سیری شکم است و توجهی به کیفیت آن نمی‌شود.

دلایل مختلفی در ایجاد چنین معضلی مؤثر است که می‌توان به کمبود وقت، زندگی ماشینی، اشتغال مادران در بیرون از منزل، عدم حوصله کافی برای توجه به اساسی‌ترین نیاز حیاتی انسان، کم رنگ شدن غذاهای اصیل و سالم در بین خانواده‌ها، تغییر سبک تغذیه‌ای، تبلیغات وسوسه انگیز غذاهای ناسالم …اشاره نمود. از طرفی ناآگاهی نسبت به ضرر و زیان غذاهای ناسالم و فست فودی و عدم تحرک سبب شده افراد توجهی به تغذیه سالم نداشته باشند. همین امر موجب شده که شاهد روند افزایشی چاقی به خصوص در بین کودکان و نوجوانان و همچنین بیماری‌های گوارشی، کبد چرب، سرطان …باشیم که همه این موارد در زیر سایه سبک غذایی فست فودی ایجاد شده است.

 البته مصرف بیش از حد شکر سفید و مشتقات آن نیز در بروز بسیاری از بیماری‌ها مؤثر است. همچنین نوع استفاده از روغن‌های خوراکی نیز وضعیت مطلوبی ندارد و آمار استفاده از غذاهای سرخ کردنی به شدت افزایش یافته است. براین اساس مصرف تغذیه‌های ناسالم هیچ تناسبی با سلامت انسان ندارد.

نکته مهمی که در رابطه با تغذیه وجود دارد اینکه باید بپذیریم سبک غذایی در جامعه تغییر کرده است از این رو باید در صدد حل این معضل برآییم و فرهنگ صحیح را جایگزین کنیم.

گرچه دیگر نمی‌توان مصرف غذاهای فست فودی را در بین خانواده‌ها ممنوع کرد اما می‌توانیم با تهیه در منزل و آنهم با مواد بهتر و باکیفیت‌تر و کاهش دفعات مصرف از آسیب های آن در سلامتی بدن جلوگیری کنیم.

در این راستا مادران نقش اول را در تغییر سبک غذایی اعضای خانواده برعهده دارند و نباید به دلیل شاغل بودن از عهده این مسئولیت شانه خالی کنند و رفته رفته تغذیه سالم را جایگزین غذاهای ناسالم و فست فودی کنند.

رسانه نیز در ترویج سبک غذایی سالم نقش دارد و با تهیه برنامه‌های مختلف می‌تواند این نقش را ایفا کند.

مدارس نیز از طریق بوفه‌های مدارس در تحقق این امر موثراند.

به خاطر داشته باشیم برای داشتن بدنی سالم باید به نوع تغذیه و مصرف غذاهای سالم توجه داشته باشیم به همین دلیل با نگاهی واقع بینانه به این موضوع نگاه کنیم تا سلامت خود و جامعه تأمین شود.

نجمه کریمیان