به گزارش پایگاه خبری ربیع،  به گزارش روابط عمومی شورای اسلامی شهر کاشان صد و سی و ششمین جلسه رسمی این شورا با موضوع بررسی موضوع پروژه” کاشان شهر سالم ” و طرح هر خانه یک پایگاه سلامت با حضور اکثریت اعضای شورای شهر،شهردار کاشان،معاون هماهنگی و برنامه ریزی شهرداری،رئیس مرکز بهداشت شهرستان،مدیر حوزه ریاست و مسئول گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کاشان،کارشناسان برگزار شد.

درتاریخ ۲۶ و۲۷ آذر ۹۸ ،سمیناری با موضوع شهر سالم در بیمارستان قلب شهید رجائی تهران توسط سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور با حضور نمایندگان شورای شهر و علوم پزشکی شهر های کاشان ،سمنان،قزوین و نماینده بهداشت جهانی در ایران و میهمانان سمینار از فرانسه برگزار شد.در این سمینار سه شهر کاشان، سمنان و قزوین به عنوان پایلوت شهر سالم انتخاب که به سبب اهمیت موضوع ،بررسی آن در دستور کار صد و سی و ششمین جلسه رسمی شورای شهر کاشان قرار گرفت.

علی رسول زاده،رئیس شورای اسلامی شهر کاشان، با بیان آنکه در مدیریت شهری در خصوص مسائل مهم و پیشگیرانه ای چون سلامت هماهنگی لازم را نداریم گفت: این جلسه به سبب بررسی اقدامات دانشگاه علوم پزشکی در حوزه پروژه شهر سالم  و شناسایی وظایف و حیطه فعالیت مربوط به شورای شهر و شهرداری در این خصوص برگزار گردید. .

وی با اظهار تاسف از آنکه پس از کاهش شاخص فوت بر اثر تصادفات و حوادث، مجددا وارد سیر صعودی این روند شده ایم بیان کرد: بخش اعظمی از فعالیت های اجرایی برای تامین سلامت شهری بر عهده شهرداری و مدیران مناطق است که باید زیر ساخت های لازم برای گسترش سلامت را در شهر ایجاد کنند.

رسول زاده خاطر نشان کرد: باید پذیرفت که در بسیاری از مسائل اصلی و اساسی شهر عقب هستیم و لازم است در صدد بهبود اوضاع شهر بر آییم.

وی با بیان آنکه سلامت و امنیت دو نعمت مجهول است و تا زمان از دست دادن  ارزشش مشخص نمیشود گفت:متولی اصلی این طرح وزارت بهداشت بوده و لذا باید از طریق همان سازمان زیر ساخت های طرح و سهم سازمان های مختلف در اجرای آن مشخص شود چرا که تنها با گفتمان و بخشنامه کاری به سرانجام نمی رسد.

کاشان رتبه نخست عوارض ناشی از  بیماری غیر واگیر و حوادث را در سطح استان دارد

علیرضا مفرح، نائب رئیس شورای اسلامی شهر کاشان،در خصوص پروژه شهر سالم سازمان بهداشت جهانی گفت: این پروژه شامل فعالیت هایی در حوزه شهری است که باید توسط مدیریت شهری انجام بپذیرد و باعث کاهش صدمات و لطمات مردم در موضوعاتی چون حوادث و ترافیک،روانشناختی ، تغذیه ، ورزش و مسائل پیشگیرانه است.

وی تصریح کرد: مدیریت شهری وظیفه دارد در پروژه های شهری شاخص های سلامت را رعایت کنند مثلا در ساخت معابر دسترسی آمبولانس به محل حادثه را تسهیل کند و یا در ساخت پارک به ورزش و آموزش بهداشت توجه کند که متاسفانه اغلب این گونه موارد به فراموشی سپرده می شود و پروژه شهر سالم به سمت احداث درمانگاه و بیمارستان می رود و از هدف خود اندکی دور می شوند.

مفرح با بیان آنکه زمانی بیماری های واگیردار سلامت را تهدید می کرده و امروز بیماری ها غیر واگیر چون سرطان و حوادث فراگیر شده است گفت:استان اصفهان در سطح کشور رتبه نخست عوارض ناشی از  بیماری غیر واگیر و حوادث را دارد و کاشان رتبه اول استان درباره اینگونه بیماری ها را دارد که برای کاهش آسیب ها طرح های کم هزینه و پیشگیرانه بهداشتی چون کمپین و بسیج ملی فشار خون و پروژه هر خانه یک پایگاه سلامت از سمت وزارت بهداشت مطرح شده است.

وی با اشاره به سند توسعه استان اصفهان در سال ۱۴۰۴ بیان کرد: تحقق پیشگیری ها و مسائل مربوط به حوزه سلامت در این سند مشارکت همه سازمان های مرتبط با بخش سلامت را می طلبد و تنها ۱۵ درصد آن مربوط به دانشگاه علوم پزشکی و وزارت بهداشت است که در این میان شهرداری نقش پررنگ تری نسبت به سایر ارگان ها در این مباحث دارد.

مفرح تصریح کرد:پرداختن به اینگونه مسائل باید در سیاست های دانشگاه علوم پزشکی و شورای سلامت شهرستان با محوریت فرمانداری برنامه ریزی شود وبه یقین برایند کار در ارتقا سطح سلامت مردم تاثیر بسزایی خواهد داشت.

علی هاشمی طاهری رئیس کمیسیون اقتصادی،برنامه و بودجه شورای شهر کاشان،با اشاره به پیشرفت های چشمگیر حاصل شده در زمینه درمان و بهداشت در دوران انقلاب بیان کرد: آموزش خانواده در همه زمینه ها در راس است که باید از این بستر برای آموزش و پیشگیری مسائل مبتلا به جامعه استفاده شود لذا  این آموزش همکاری همه نهاد های شهری را می طلبد و باید به آن توجه ویژه شود .

سید مهدی ناظم رضوی،عضوشورای شهرکاشان،با اشاره به پیشینه کاشان در خصوص شهر سالم در دهه هفتاد گفت:بیش از ۶۰درصد ازشرط عملی شدن شهر سالم بعه همکاری های بین بخشی بر میگردد .

وی تصریح کرد: درحال حاضرعموما ادارات شهر مستقل از یکدیگر کار می کنند برای مثال  اداره برق مستقل از مجوز ساخت و ساز ساختمان ها مجوز انشعاب برق می دهد لذا تا زمانی که سازمان های مختلف شهر  به پروژه شهر سالم نپیوندند و با یک دیگر هم پوشانی نداشته باشند اهداف این پروژه محقق نخواهد شد.

مجید شمس،عضو شورای شهر کاشان،با اشاره به ماده ۸۰ قانون تشکیلات شورا ها گفت:بر اساس ماده ۳۴ وظیفه اصلی بر عهده شورا گذاشته شده است و سه تا چهار بند از این وظایف مرتبط با حوزه سلامت شهری است. برای مثال در بند دوم همین ماده بررسی و شناخت کمبود ها،نیازها و نارسایی های اجتماعی ،فرهنگی و بهداشتی حوزه انتخابیه و تهیه طرح ها و پیشنهاد های اصلاحی و راه حل کاربردی جهت برنامه ریزی و ارائه آن به مقام های مسئول ذی ربط را بر عهده شوراهای شهر گذاشته است.

وی با اشاره به بند های ۷،۴و ۳۲ ماده ۸۰ قانون تشکیلات شورا ها اهمیت موضوع شهرسالم را باتوجه به وظایف شورا گوشزد کرد و افزود:اینگونه نشست ها باید استمرار داشته باشد تا بتوانیم فرهنگ و امکانات بیشتری را در حوزه شهر کاشان پایه ریزی کنیم .

حسینعلی وکیل،عضو شورای شهر کاشان،در خصوص دستور کار این جلسه شورای شهر گفت:باید طی برنامه ریزی ای صحیح و استفاده از تجارب مشابه سایر شهر ها در این زمینه پارامتر ها و پروژه هایی که می تواند کاشان را به سمت شهری سالم ببرد مشخص کنیم تا بتوانیم به درستی در مسیر این توسعه گام برداریم.

وی تصریح کرد:دانشگاه علوم پزشکی به عنوان متولی اصلی تدوین برنامه و محتوا برای آموزش تلقی می شود همچنین آموزش و پرورش ، آموزش عالی  و پادگان ها  به عنوان یک مرجع اصلی و موثر برای اشاعه فرهنگ پیشگیری و بهداشت  توجه ویژه شود و شورای شهر و شهرداری نیز وظیفه دارد بستری برای اینگونه فرهنگ سازی ها ایجاد کند.

وکیل با تاکید به پروژه های شهری در راستای ایجاد شهر سالم بیان کرد:شهرداری با یاری اطلاعاتی که از سایر شهر ها می گیرد باید طرح و برنامه ای در قالب برنامه های سالانه کالبد شهر را به سمت شهر سالم هدایت کنیم.

عفت پدرام فر،رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر کاشان،با اشاره به پیشرفت های چشمگیر  کشور پس از انقلاب در حوزه درمان و سلامت گفت: هرچند هنوز به جایگاه والایی که توقع داریم ولایق مرم کشورمان است نرسیده ایم اما این نکته نیز دور از نظر نیست که با لطف خداوندی وتلاش همه مسئولان به ویژه در حوزه بهداشت موفقیت های والایی را کسب کرده ایم .

وی با ابراز خرسندی از اجرای طرح شهر سالم به عنوان پایلوت در کاشان بیان کرد:امید است این طرح نیز مانند سایر طرح ها به بهترین وجه انجام شود ودر اجرای آن تنها به دریافت کمک های مالی از سایر دستگاه ها بسنده نشود بلکه مبنا توا،دانش و مدیریت نیروها باشد.

پدرام فر با بیان آنکه همیشه آموزش در سطح شهرموثر بوده و سبب ارتقا سطح شهر شده است اذعان کرد:آموزش و پرورش،پادگان ها،مراکز مذهبی و فرهنگی محل تجمع مردم، بازوهای قدرتمندی هستند که می توانند در ارتقا سلامت شهر موثر باشند و همچنان پیشنهاد می شود در ساخت و ساز های شهری  سازمان هایی نظیر نظام مهندسی کارشناسان نظارت بهداشت داشته باشند.

وی در آخر خاطرنشان کرد:باید در توزیع مراکز بهداشتی در سطح شهر تعادل را رعایت کرد و به فراوانی جمعیت در نقاط مختلف شهر توجه داشت.

مصطفی کردمیل،عضو شورای شهرکاشان،در ای نشست بیان کرد: عملی شدن پروژه شهر سالم موضوع مهمی است که همکاری مردم و همه بخش های شهری را می طلبد که دو رکن اصلی آن شهرداری  و دانشگاه علوم پزشکی است.

مرکز پژوهش های شورای شهر می تواند محور راه اندازی پایگاه های اچ اس ای در شهرستان باشد

سعید ابریشمی راد،شهردار کاشان،با بیان آنکه شهر سالم یکی از شاخسه هایی است که کیفیت زندگی مردم در محدوده جغرافیایی شهر را تحت تاثیر قرار می دهد گفت:بخش زیادی از شاخصه های عینی کیفیت زندگی در حوزه پروژه شهر سالم تعریف شده است لذا پیشنهاد می شود شورای شهر بخصوص مرکز پژوهش های آن رهبری انجام این پروژه را برعهده بگیرند.

وی با تاکید بر آنکه نگاه شهر سالم نگاهی پیشگیرانه است افزود:در این پروژه شهرداری ها موظفند خدماتی را یه مردم ارائه بدهند که مولفه اچ اس ای(سلامت،ایمنی و محیط زیست) را دارا باشد.

ابریشمی راد تصریح کرد:شهرداری ها در حوزه بهداشت و محیط زیست مسئولیت قانونی و ساختار تعریف شده دارند که در حوزه کالبد و رفتار تمامی خطرهایی که سلامت و ایمنی را تهدید می کند را شناسایی کرده و راه های کاهش این خطرات را بیان می کند.

وی افزود:مرکز پژوهش های شورای شهر می تواند محور راه اندازی پایگاه های اچ اس ای و راه اندازی ساختار اچ اس ای  درهمه ۵ منطقه شهر باشد و با کمک ساختارهای تعریف شده برای شهرداری ها در حوزه محیط زیست و بهداشت وسیاست های شورا و شهر در حوزه سلامت و بهداشت یک برنامه بلند مدت اقدام در این خصوص ترسیم شود.

بیش از۷۵ درصد عواملی که در ارتقا سطح سلامت جامعه موثر است در اختیار وزارت بهداشت نیست

محمد حسین زیلوچی،مدیر حوزه ریاست علوم پزشکی کاشان، با تاکید بر ارتباط هم پوشی سلامت و توسعه بیان کرد: اجتماعی شدن سلامت، موضوعی است که در سطح جهان در حوزه بهدشت مطرح است و مفهوم آن انجام امور بهداشتی مردم با مردم و برای مردم است و کوچک ترین واحد اجتماعی شدن سلامت در این طرح خانواده است که بسیار در جهت دهی این طرح موثر است.

وی افزود: شورای شهر در انجام چنین طرح هایی به سبب توان اجرای و قدرت مطالبه گری که از شهرداری دارد می تواند کمک بسزایی به ارتقا سطح سلامت جامعه بکند.

زیلوچی خاطرنشان کرد:نتایج تحقیقات دنیا نشان می دهد که بیش از۷۵ درصد عواملی که در ارتقا سطح سلامت جامعه موثر است در اختیار وزارت بهداشت نیست، ده درصد آن مربوط به ژنتیک است و مابقی آن بسته به عوامل اجتماعی تاثیر گذار چون محیط و خانواده است.

درکشور با سیر صعودی کشته شدگان حوادث مواجه هستیم

طرح هرخانه یک پایگاه سلامت از اسفند کلید خواهد خورد

مجتبی صحت،مسئول گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی،با بیان آنکه بیشترین آمار مرگ و میر جوانان کاشان در سنین۲۰تا ۴۵سال بر اثر سوانح و حوادث است، به همایش شهر سالم و پایدار اشاره کرد وگفت: این همایش در راستای نگاهی بود که سازمان بهداشت جهانی به وضعیت کشورهای در حال توسعه دارد چراکه معظل جهان سوم وکشورهای درحال توسعه آن است که در مقایسه با سایر کشورها آمار مرگ و میر به صورت غیر طبیعی بسیار بالا است.

 وی ضمن تاکید به آنکه مصوبات شورای شهر باید در راستای حفظ سلامت شهری و نگاه واقع بینانه به حوادث روز باشد بیان کرد:امروز در شورای شهر کمتر مصوباتی با چنین مضمونی داریم و این درحالیست که وزارت بهداشت به این نتیجه رسیده است که سلامت افراد باید توسط تدابیر مدیریت های کلان شهری حفظ شود.

صحت با اظهار تاسف از بی توجهی و بدیهی  شدن تعداد بالای کشته شدگان حوادث در کشور تصریح کرد:امروزهمه جای دنیا ماموریت دارند که موارد مرگ سوانح را به صفر برسانند و این درحالیست که ما در کشور با سیر صعودی اینگونه کشتارها مواجه هستیم.

وی افزود:با کمک پلیس و قوانین جریمه ها توانستیم آمار کشته شدگان حاصل از تصادفات رانندگی از۳۵هزاربه ۱۷ هزار نفرکاهش دهیم اما متاسفانه این آمار مجددا رو به ازدیاد است.

مسئول گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به این موضوع که کاشان پایلوت طرح هرخانه یک پایگاه سلامت است اذعان کرد: هر شهر سالم یابد به دو بحث مدیریت و مبلمان شهری وتبدیل کردن هرخانه به یک پایگاه سلامت بپردازد و آن ها را باهم تلفیق کند.دراین صورت از لحاظ آگاهی و تغییر ساختار برای شهر این امکان وجود دارد که بیماری ها و معضلات شناسایی و ارزیابی شوند و همچنین علت های مرتبط با آن را شناسایی  و عملکردی متناسب با آن داشته باشند.

وی با بیان آنکه سلامت یک موضوع مولتی فاکتوریال است و شورای شهر و فرمانداری حتما باید در جهت ایجاد و هدایت آن ورود پیداکنند خاطرنشان کرد:  طی بررسی ها و هم اندیشی در شبکه پژوهش کشور به این نتیجه رسیده ایم که کنترل و ایجاد سلامت باید در سطح منطقه ای باشد نه کشوری چراکه هماهنگ کردن چند وزارت خانه در سطح بالا نسبت به مدیریت در یک منطقه مشکلات بیشتری رادرپی دارد و اگر درمنطقه بخواهد تغییر مثبتی در حوزه سلامت رخ دهد باید سیاست گذاران منطقه ای ورود و برنامه ریزی کنند.

صحت با بیان آنکه طرح هرخانه یک پایگاه سلامت از اسفند کلید خواهد خورد و کاشان از پایلوتی برای این طرح به یک بستر اجرایی بدل خواهد شد؛ مزیت های ذیل را برای طرح هرخانه یک پایگاه سلامت نام برد:

  • سازماندهی مشارکت مردم در سطح خانه ها
  • ارائه پکیج های آموزشی و توانمد سازی که توسط مولی دساگنری و وزارت بهداشت تهیه شده است
  • امکان ورود مجموعه سازمان های مرتبط با مردم
  • تنها یک برنامه اجرایی نیست بلکه به بخش آکادمیک و هیئت علمی دانشگاه ها هم ورود پیدا کرده است
  • طلاقی جامعه مردمی و فرهیخته برای رقم زدن اتفاق مثبت در حوزه بهداشت

وی در آخر خاطر نشان کرد: طرح شهر سالم ،طرحی است که اجرا شدن آن در کاشان سبب بلد شدن این شهرستان و دریافت امکانات برای شهر می شود کما آنکه بستر اجرایی شدن این طرح به سبب مدیریت خوب شهری و کوچک بودن شهرستان نسبت به سایر کلان شهر ها امکان پذیر است اما عملی شدن آن نیاز به همگرایی و خرد جمعی مسئولان شهری دارد.

با دانش می توان بهتر با شرایط بحران زا مقابله کرد

مسعود دهقانی،رئیس مرکز بهداشت شهرستان، با تاکید به آنکه باید خانه های افراد را سطح اول بهداشت قرار دهیم بیان کرد: مردم باید آموزش ببینند که موضوعات کوچک درمانی و بهداشتی را خود در خانه هایشان اعمال کنند برای مثال در حال حاضر که موضوع ویروس کرونا شایع شده است بسیاری از افراد از ترس به مراکز درمانی مراجعه می کنند و اصرار دارند که ویزیت شوند این درحالیست که اگر سطح دانش مردم افزایش یابد از هدررفت منابع و حجمه ورود مردم به مراکز درمانی جلوگیری و استرس مردم کاسته می شود وکما اینکه با دانش می توان بهتر با شرایط بحران زا مقابله کرد.

وی در خصوص پروژه هر خانه یک پایگاه سلامت گفت:هدف این طرح آن است که با ورود مردم به عنوان سفیر سلامت و رابط بهداشت کاری کنیم که در هرخانه یک سفیر سلامت داشته باشیم و برای هر پنجاه خانواده یک رابط که با سیستم آکادمیک دانشگاهی در ارتباط باشد و از این طریق فرهنگ سلامت را انتشار دهد.

رئیس مرکز بهداشت شهرستان سیاست کلی سلامت ابلاغ مقام معظم رهبری را موارد ذیل شمرد:

  • تحقق رویکرد سلامت همه جانبه
  • ارتقای سلامت روان با ترویج سبک زندگی اسلامی ایرانی
  • افزایش و بهبود کیفیت و ایمنی خدمات، و مراقبت های جامع و یکپارچه سلامت
  • افزایش آگاهی ، مسولیت پذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تامین، حفظ و ارتقای سلامت

وی همچنینن راه های دست یابی به این سیاست هارا موارد ذیل دانست:

  • تمرکز بر توانمند سازی (دانش ، مهارت ، اعتماد به نفس) فرد ، خانواده و جامعه
  • تمرکز بر برنامه ریزی برای ارتقای سلامت (در سه حیطه: پیشگیری و ارتقای سلامت، درمان های اولیه و توانبخشی)
  • تمرکز بر اصلاح شیوه زندگی (تغذیه ، فعالیت فیزیکی ، دخانیات، چاقی ، فشارخون ، قند خون ، کلسترول ، استرس )