به گزارش پایگاه خبری ربیع، انیمیشن سینمایی «بنیامین» به تهیه‌کنندگی مصطفی حسن آبادی و کارگردانی محسن عنایتی به عنوان اولین انیمیشن سال ۱۳۹۸ سینمای ایران از ۱۵ آبان‌ماه روی پرده سینماها رفت. این انیمیشن شهریورماه امسال با حضور در سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان، جایزه بهترین پویانمایی این جشنواره را کسب کرد.

در خلاصه داستان «بنیامین» آمده است: «خرابکاری آشر، دوست بامزه اما دست و پا چلفتی بنیامین باعث اسارت مادر بنیامین توسط سربازان پادشاه می‌شود. بنیامین تصمیم می‌گیرد برای نجات مادرش به سفری پرخطر برود و این سرآغازی است برای ماجراهای پرفراز و نشیب بنیامین و آشر… .»

همزمان با آغاز اکران این انیمیشن در سینماهای کشور برای گفت و گو به سراغ عوامل این مجموعه رفتیم. حاصل گفت و گوی ما با تهیه کننده و کارگردان این اثر را در ادامه می‌خوانید.

چه شد که تصمیم به تولید انیمیشن «بنیامین» گرفتید؟

حسن آبادی: «بنیامین» اولین انیمیشن سینمایی موسسه پویانمایی آینده‌نگار است که بعد از تولید چندین انیمیشن کوتاه تصمیم به تولید آن گرفتیم. برای گروه کوچک ما که در خارج از پایتخت و با تکیه بر دانش فنی هنرمندان و متخصصان بومی اهل کاشان قصد تولید چنین اثری را داشت، این تصمیم بزرگ و سرنوشت ساز بود. تولید یک انیمیشن سینمایی بسیار هزینه‌بر است و نیازمند کارگروهی هنرمندان و متخصصان در مدت زمانی طولانی است. به علاوه سینما صنعت پرریسکی است و نمی‌توان با خیال راحت به بازدهی مالی و سودآوری آن مطمئن بود. مخصوصا اگر بخواهید در سینمای کودک و نوجوان فعالیت کنید و فیلمی با محتوای سالم برای این قشر بسازید.

عنایتی: خودباوری تیم ما در موسسه پویانمایی آینده‌نگار و تلاش شبانه‌روزی همه اعضای تیم با مدیریت صحیح آقای حسن‌آبادی به عنوان تهیه‌کننده «بنیامین» به بار نشست و توانستیم یک انیمیشن سینمایی کودک و نوجوان را با کیفیتی مطلوب راهی سی‌وهفتمین جشنواره فیلم فجر کنیم. برای تیم جوان ما که کارمان را از صفر شروع کردیم، این افتخار بسیار بزرگی است که توانستیم انیمیشن را به عنوان سوغاتی جدید شهر کاشان به مردم ایران معرفی کنیم و این نوید را به آنها بدهیم که در صورت موفقیت «بنیامین» در اکران سراسری، از این به بعد شاهد پویانمایی‌های بیشتری از هنرمندان این خطه از سرزمینمان خواهند بود. امیدوارم همه مردم ایران مخصوصا هم استانی‌های عزیزم در اصفهان از این اثر در سینماها استقبال کنند و آن را دوست داشته باشند.

حسن آبادی: تاکنون انیمیشن ما توانسته در دو جشنواره مهم ایرانی حضور داشته باشد. «بنیامین» در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر توانست تندیس تجلی اراده ملی را به خاطر محتوای فیلم و داشتن داستانی روان و جذاب برای مخاطبان کودک و نوجوان ازآن خود کند. پس از آن نیز «بنیامین» در سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم کودک و نوجوان در شهر اصفهان به نمایش درآمد. خوشبختانه این فیلم مورد استقبال کودکان و خانواده‌های اصفهانی قرار گرفت و توانست جایزه بهترین پویانمایی این جشنواره را هم کسب کند.

این باعث افتخار ماست که تاکنون مردم به این فیلم روی خوش نشان داده‌اند و آن را دوست داشته‌اند. امیدواریم در اکران سراسری نیز که از ۱۵ آبان ماه در سینماهای سراسر کشور آغاز شده است، مردم به آن توجه کنند و شاهد اکران موفقیت آمیزی برای «بنیامین» باشیم.

کمی در مورد داستان «بنیامین» بگویید.

عنایتی: بنیامین داستان دو پسر بچه را روایت می‌کند که به دنبال کشف راز گردنبندی اسرارآمیز هستند. آشر پسری بامزه و بازیگوش است که باعث اسارت مادر بنیامین توسط سربازان پادشاه می‌شود. بنیامین تصمیم می‌گیرد برای نجات مادرش به سفری پرخطر برود و این سرآغازی می‌شود برای اتفاقات بعدی که زندگی بنیامین را دستخوش تغییر می‌کند.

مخاطبین اصلی «بنیامین» کودکان ۵ تا ۱۲ سال و والدین آنها هستند. تمام تلاش ما این بود که بتوانیم فیلمی تولید کنیم که برای کودکان جذاب و آموزنده باشد. در این راه تلاش کردیم از تجربیات موفق قبلی در این حوزه الگو بگیریم تا فیلمی با محتوای سالم و مناسب برای کودکان تولید کنیم. مخاطبان کودک، مخاطبان حساسی هستند که جلب رضایت آنها در سینما کار دشواری است. برای اینکه یک فیلم کودک در اکران عمومی موفق شود، باید داستانی جذاب داشته باشد که بتواند بچه‌ها را تا آخر فیلم با خود همراه کند. حتی اگر برای دقایقی فیلم کشش خود را از دست بدهد، کودک حواسش پرت می‌شود و دیگر با فیلم همراهی نمی‌کند. این موضوع بسیار مهمی است. ما تمام تلاشمان را کردیم که داستانی بامزه و هیجان‌انگیز برای کودکان روایت کنیم تا نظرشان را جلب کنیم. از بازخوردهای جشنواره کودک هم بسیار راضی هستیم و فکر می‌کنیم به میزان زیادی توانستیم در تحقق هدفی که داشتیم موفق شویم. البته این اولین تجربه ماست. قطعاً وقتی مخاطبان بیشتری فیلم را ببینند و ما نظر آنها در مورد فیلم را بشنویم، نکات بیشتری دستمان می‌آید که در آثار بعدی‌مان تلاش خواهیم کرد آنها را پیاده کنیم و انیمیشن‌های بهتری را در سینما به مردم عرضه کنیم.

شما در اولین تجربه سینمایی خود توانستید در جشنواره فجر حاضرشوید و جایزه بگیرید. نظرتان در این مورد چیست؟

حسن آبادی: حضور در جشنواره فیلم فجر تجربه خوبی برای ما بود. این اولین سال بود که قرار شد تا جایزه ویژه‌ای به انیمیشن‌های حاضر در جشنواره تعلق بگیرد. پس از اتفاقاتی که سال گذشته برای انیمیشن «فیلشاه» افتاد و بدقولی‌ها و ناداوری‌ها در خصوص این فیلم، اختصاص یک جایزه ویژه به فیلم‌های انیمیشن قدم مثبتی در رسمیت بخشیدن به فیلم‌های سینمایی انیمیشن به حساب می‌آمد. متاسفانه وضعیت سینمای کودک و انیمیشن وضعیت مساعدی نیست. تا قبل از «شاهزاده روم» و «فیلشاه» کسی حتی تصور نمی‌کرد که یک انیمیشن سینمایی کودک بتواند به فروش میلیاردی دست یابد. خیلی‌ها موفقیت انیمیشن «تهران ۱۵۰۰» که برای مخاطبان بزرگسال بود را هم به حساب استفاده‌اش از بازیگران چهره و سلبریتی می‌گذاشتند. سینمای کودک و انیمیشن نیازمند نگاه ویژه مسئولان است وگرنه همین داشته‌های فعلی نیز از دست می‌رود.

هم‌اکنون اگر نگاهی به لیست فیلم‌های اکران شده در سینماها بیاندازید، می‌بینید که همزمان با ما دو فیلم کودک و نوجوان دیگر نیز در حال اکران است. این موضوع به هر سه فیلم ضربه می‌زند. فیلم‌های کودک علاوه بر اینکه باید با فیلم‌های کمدی بزرگسال رقابت کنند، درگیر رقابت بین خودشان نیز هستند. این وضعیت باعث می‌شود که ظرفیت فروش هریک از فیلم‌ها کم شود و به آنها آسیب جدی وارد شود. مگر همین الان چند فیلمساز با دغدغه تولید فیلم‌های کودک در سینما فعالیت می‌کنند که ما با این نوع تصمیمات عجیب و غیرمنطقی باعث ناکامی آنها در گیشه سینماها شویم؟

امیدوارم مسئولین سینمایی و فرهنگی کشور بیشتر هوای کودکان و نوجوانان کشورمان را داشته باشند، زیرا آنها آینده‌سازان کشور هستند. اگر ما برای آنها خوراک فرهنگی مناسبی تولید نکنیم، غربی‌ها برای آنها خوراک فرهنگی تأمین می‌کنند. تولیداتی که شاید خیلی از خانواده‌ها برای فرندانشان مناسب ندانند و نخواهند فرزندانشان از آنها استفاده کنند. ولی وقتی انتخاب جایگزینی وجود ندارد، خانواده‌ها چاره دیگری ندارند.

و کلام آخر…

عنایتی: امیدوارم مردم «بنیامین» را دوست داشته باشند و این فیلم بتواند کمک کند تا خانواده‌ها سینما را به عنوان یک تفریح سالم برای خودشان و فرزندانشان انتخاب کنند تا لحظات شاد و جذابی برای خود در این محیط ویژه رقم بزنند. دیدن فیلم در سینما جذابیت‌های خاص خودش را دارد که در جای دیگر نمی‌توان آن را تجربه کرد. حس خوب تماشای فیلم دیدن کودکان در سینما، عاملی است که باعث می‌شود خیلی از پدر و مادرها به دنبال فیلمی مناسب با محتوایی سالم برای فرزندانشان بگردند و فرصت این تجربه خاص در سینماها را از دست ندهند.

مصاحبه از منصوره عبایی