به گزارش پایگاه خبری ربیع،  رایزنی‌ها در راستای حل سیاسی بحران سوریه توسط سه کشور ضامن آتش‌بس در سوریه (طبق توافق آستانه) ایران، روسیه و ترکیه در روزهای آتی افزایش یافته و در همین راستا و بر اساس اعلام وزارت خارجه قزاقستان قرار است وزرای خارجه سه کشور ۲۵ اسفند ماه در «آستانه» پایتخت قزاقستان گرد هم بیایند.

وزارت امور خارجه قزاقستان امروز سه‌شنبه (۱۵ اسفند ماه) از برگزاری نشست سه‌جانبه وزرای خارجه ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه در ۱۶ مارس (۲۵ اسفندماه) در آستانه خبر داد و اعلام کرد: «شرکت‌کنندگان در این نشست در نظر دارند تا نتایج نخستین سال همکاری درباره حل و فصل مسئله سوریه را بررسی کرده و طرحی برای اقدامات مشترک بیشتر تدوین کنند.»

در حالی که این مذاکرات ۱۰ روز دیگر در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار می‌شود، قرار است بزودی مذاکره‌کنندگان ارشد سه کشور ضامن روند آستانه یعنی ایران، روسیه و ترکیه در ژنو گردهم بیایند. در همین راستا حسین جابری‌انصاری دستیار ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی یکشنبه ۱۳ اسفند ماه در سفری یک روزه به دمشق با بشار اسد رئیس جمهور، ولید المعلم وزیر خارجه و فیصل مقداد قائم مقام وزیر خارجه سوریه درباره آخرین تحولات در سوریه به گفت‌‌وگو پرداخت.

در دیدار جابری‌انصاری با بشار اسد، طرفین با تاکید بر حق انحصاری مردم سوریه برای ترسیم آینده کشورشان، به دور از هرگونه فشار و مداخله خارجی، در خصوص آخرین تحولات روند گفت‌وگوهای سیاسی و ضرورت‌های مرحله جاری مذاکرات بین‌المللی صلح سوریه گفت‌وگو و تبادل نظر کردند.

اسد در این دیدار اعلام کرد که ملت سوریه تصمیم‎گیرنده نهایی در هر گونه راه‎حل سیاسی آینده این کشور است.

در دیدار جابری‌انصاری با ولید المعلم و فیصل مقداد طرفین در خصوص آخرین تحولات روند گفت‌وگوهای سیاسی صلح سوریه و دستورکار نشست مشترک قریب الوقوع مذاکره کنندگان ارشد ایران، روسیه و ترکیه در ژنو، رایزنی و تبادل نظر کردند.

دیدار روحانی، پوتین و اردوغان در استانبول

از سوی دیگر، بر اساس توافق قبلی رؤسای جمهور ترکیه و روسیه، دومین دور گفت‌وگوها درباره سوریه با حضور سران سه کشور در شهر استانبول برگزار می‌شود و در همین زمینه «حامی آکسوی» سخنگوی وزارت خارجه ترکیه امروز سه‌شنبه در نشست خبری اعلام کرد که رجب طیب اردوغان، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی روسای جمهور ترکیه، روسیه و ایران ماه آینده میلادی (ماه آوریل) درباره سوریه نشست برگزار می‌کنند.

اولین نشست سه جانبه صلح سوریه با حضور حسن روحانی، اردوغان و پوتین در تاریخ اول آذر و در شهر سوچی روسیه برگزار شد.

رایزنی‌ها در راستای حل سیاسی بحران سوریه و در ادامه گفت‌وگوهای سه کشور ضامن روند آستانه در حالی این روزها شدت گرفته است که ترکیه از ۱۶ ژانویه در عملیاتی تحت عنوان «شاخه زیتون» به عفرین حمله کرد که تاکنون ادامه دارد.

ایران در همان ابتدا به این عملیات واکنش نشان داد و خواستار توقف آن شد و در همین زمینه بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ۱۶ بهمن ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران بر توقف عملیات ترکیه در عفرین سوریه و احترام به امنیت و تمامیت ارضی سوریه تاکید کرد و گفت: ادامه این روند توسط دولت ترکیه می‌تواند به بازگشت بی ثباتی و تروریست‌ها به صحنه سوریه مجددا کمک کند.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اقدامات جدید تروریست‌ها در سوریه تصریح کرد: دولت ترکیه باید بازنگری کند و هر چه در مورد سوریه است کمافی‌السابق می‌تواند در روند آستانه دنبال شود و راهکارها و راه‌حل‌هایی که می‌تواند باشد با توجه به حق حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه مورد تفاهم و رایزنی قرار گیرد.

قاسمی درباره گفت‌وگوهای ایران با روسیه و ترکیه برای توقف این عملیات بیان کرد که ایران در حال رایزنی دائم و تماس با هر دو کشور است و مذاکرات ادامه می‌یابد.

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان هفتم اسفند ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اختلاف نظر ایران و ترکیه در بحث عفرین و اینکه ایران چگونه می‌خواهد اختلافات خود با ترکیه را در بحث سوریه حل کند؟ که قاسمی گفت: ما درباره سوریه با کشور همسایه ترکیه همیشه در تماس بودیم در برخی از مسائل اشتراک نظر وجود داشته و در مقاطعی اختلاف نظر گاهی کمتر و یا بیشتر وجود داشته است. مهم این است که ما مذاکرات، تشریک مساعی و گفت‌وگوهای خود را داریم و طی روزهای گذشته نیز تماس‌های تلفنی بین رئیس جمهور ایران و پوتین و اردوغان وجود داشت و تفاهماتی صورت گرفت و قرار شد به دعوت آقای اردوغان روسای سه کشور در استانبول نشستی را داشته باشند و قبل از آن نیز وزرای خارجه سه کشور درباره سوریه در ادامه مسیر آستانه مذاکراتی را داشته باشند.

به گزارش فارس، این دیپلمات ارشد ایران یادآور شد: این گفت‌وگوها و نشست‌ها می‌تواند در بخشی از اختلاف نظرها موثر باشد و به اشتراکات بیشتری بین سه کشور و تلاش برای کمک به تثبیت و بازگشت آرامش و مبارزه با تروریسم و برقراری ثبات در سوریه منجر شود.

سخنگوی وزارت خارجه در همان نشست و در پاسخ به سوالی درباره اوضاع کنونی در سوریه و غوطه شرقی بیان کرد: موضوع سوریه پیچیده و کهنه است و بازیگران زیادی حضور دارند و امنیت، ثبات و آرامش مدت‌ها است که در سوریه وجود ندارد و متاسفانه این درگیری‌ها ادامه دارد و قطعا مورد خوشایند هیچ انسانی نیست که در هیچ جای دنیا شاهد چنین برخوردها و تلفات نیروهای انسانی باشیم.

قاسمی افزود: امیدواریم قطعنامه جدید بتواند آتش بس را در همه نقاط سوریه برقرار کند و اجازه دهد کمک‌های انسان دوستانه و بشردوستانه به تمام نقاط سوریه منتقل شود.

به گزارش فارس، مذاکره کنندگان ارشد ۳ کشور روند آستانه (ایران، ترکیه و روسیه) تاکنون هشت دور مذاکرات را در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار کردند و توافقاتی نیز در پی این مذاکرات حاصل شد.

هیأت‌های ترکیه، روسیه و ایران به عنوان سه کشور ضامن روند آستانه در پایان هشتمین نشست آستانه در اول دی ماه ۱۳۹۶ ضمن توافق درباره تاریخ برگزاری کنگره گفت‌وگوی ملی سوریه، در خصوص مفاد سه سند مربوط به «تبادل بازداشت شدگان، ربوده شدگان و اجساد کشته شدگان»، «مین زدایی بشردوستانه در سوریه» و «بیانیه مشترک پایانی نشست آستانه ۸» گفتگو و تبادل نظر کردند.

طرفین همچنین توافق کردند که دور بعدی نشست بلندپایه بین‌المللی سوریه در آستانه را در نیمه دوم فوریه ۲۰۱۸ برگزار کنند که دور نهم به تعویق افتاد.

غیرت عبدالرحمانوف وزیر امور خارجه قزاقستان ۱۳ فوریه با اعلام تعویق این گفت‌وگوها بیان کرد: نهمین دور نشست آستانه با موضوع سوریه که قرار بود در ماه فوریه برگزار شود، تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاده است.

وی افزود: احتمال می رود نشست وزرای خارجه سه کشور در ماه مارس سال جاری برگزار شود، اما زمان و مکان برگزاری آن هنوز تعیین نشده است. به دنبال نشست مذکور نیز نهمین دور نشست آستانه برگزار خواهد شد.
پس از توافق به عمل آمده در نشست هشتم آستانه، در نهایت کنگره گفت‌وگوی ملی سوریه سه‌شنبه ۱۰ بهمن ۹۶ در سوچی روسیه برگزار شد و حسین جابر‌ی‌انصاری مشاور ارشد وزیر خارجه کشورمان در این نشست به نمایندگی از ایران شرکت کرد.

در بیانیه پایانی این نشست بر حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه و حفظ ارتش این کشور و حق مردم سوریه برای تعیین آینده کشورشان به صورت مستقیم و دموکراتیک از طریق انتخابات تأکید شد.

نشست سوچی همچنین از تشکیل «کمیته بررسی قانون اساسی» خبر داد که مأموریت آن بررسی قانون اساسی فعلی سوریه بوده و متشکل از ۱۵۰ عضو از نمایندگان کنگره گفت‌وگوی ملی سوریه است.

انتهای پیام/فارس