به گزارش پایگاه خبری ربیع، در گذشته شیوع شپش نشان از رعایت نکردن مسائل بهداشتی بود، اما حالا درگیر شدن با بیماری به معنی استحمام نکردن و بی‌توجهی به مسائل بهداشتی نیست و لزوماً اقشار ضعیف، درگیر آن نمی‌شوند.

شپش‌ها حشراتی پهن و بدون بال هستند که موهای سر، بدن و ناحیه شانه را آلوده می‌کنند. شپش‌ها سه جفت پا دارند که در قسمت قدامی بدن و مستقیماً در پشت سر آن‌ها قرار دارد. این پاها به چنگال‌های تیزی ختم شده که برای تغذیه شپش تطابق پیدا کرده‌اند و به شپش امکان می‌دهند مو یا لباس را محکم بگیرد و به آن بچسبد. شپش‌ها به پوست می‌چسبند و از خون انسان تغذیه می‌کنند و روی ساقه موها تخم می‌گذارند.

شپش‌ها روزانه بین ۴ تا ۶ تخم تولید می‌کنند که این تخم‌ها لابه‌لای موها رشد کرده و طی یک هفته سر باز می‌کنند و شپش‌ها از آنها خارج می‌شوند. این موجودات که بعد از بالغ شدن به اندازه یک کنجد در می‌آیند به‌طور شایع روی ریشه موها در ناحیه پشت سر و گردن و اطراف گوش‌ها زندگی می‌کنند. همچنین شپش‌ها معمولاً از نور و گرما فراری هستند؛ بنابراین این بیماری در فصول سرد سال به یک‌باره رشد بالایی پیدا می‌کند.

دکتر محمد سلطانی متخصص پوست، مو و زیبایی در رابطه با شپش سر و مبتلا شدن کودکان به آن، به خبرنگار پایگاه خبری ربیع، گفت: شپش سر از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود و اغلب بین کودکان در مهدهای کودک و مدارس رواج دارد و هنگام بازی با ارتباط نزدیک سرایت می‌کند.

سلطانی ادامه داد: خارش سر، علامت وجود شپش در سر است چرا که وقتی شپش در سر حرکت یا می‌خواهد تغذیه کند باعث ایجاد آلرژی و خارش می‌شود.

وی افزود: میزان ابتلای شپش در سر دختران بیشتر از پسران است ولی باید در هر دو جنس مراقبت‌های لازم انجام شود.

این پزشک متخصص پوست، مو و زیبایی با بیان اینکه باید دقت شود خارش سر همیشه نشانه وجود شپش نیست؛ اذعان داشت: شوره سر، وجود اگزما، حساسیت به صابون و یا شامپوی خاص، چربی بیش از اندازه موها نیز ممکن است باعث خارش شود.

سلطانی با اشاره به راه تشخیص شپش در موها، گفت: وقتی فرد آلوده به شپش زمانی که موهای خود را با شانه مخصوص شانه بزند، تخم یا خود شپش که موها چسبیده است، قابل مشاهده می‌شود.

وی با بیان اینکه همه افراد مخصوصاً دانش آموزان باید موهای خود را مرتب شانه بزنند، اظهار کرد: استفاده از لوازم شخصی، دور کردن لباس افراد آلوده و تمیز کردن همه وسایل این افراد ضروری است.

این پزشک متخصص پوست و مو در همین رابطه ادامه داد: افراد مبتلا باید بالش‌ها، روبالشی‌ها، روسری، کلاه، مقنعه و لباس‌های دیگر خود را در آب جوش ۱۰۰ درجه سانتی گراد در زمان حداقل ۳۰ دقیقه قرار دهند.

 وی در مورد فصل‌های شایع شپش نیز گفت: شپش سر در پاییز و زمستان شیوع بیشتری دارد و اغلب در بین کودکان و دانش‌آموزان دیده می‌شود. این حشره روی سر به ندرت دیده می‌شود و تنها رشک‌ها یا همان تخم‌های این حشره روی سر دیده می‌شود که از نظر ظاهری شبیه شوره سر است و گاهی با آن اشتباه گرفته می‌شود.

سلطانی خاطر نشان کرد: برای درمان شپش معمولاً لوسیون و شامپوهای مخصوص استفاده می‌شود، اما این شامپوها رشک را از مو جدا نمی‌کنند، تنها آن‌ها را می‌کشند؛ بنابراین در کنار آن باید از یک شانه با دندانه‌های ریز هم استفاده باید کرد.

این پزشک متخصص پوست و مو با بیان اینکه شپش به سرعت قابل سرایت است؛ اظهار کرد: دانش آموزانی که مبتلا به شپش هستند نباید تا درمان کامل به مدرسه بروند، حتی در طول درمان هم ممکن است هنوز تخم شپش روی سر باقی بماند.

وی تراشیدن کامل موها را برای درمان قطعی شپش یک باوری اشتباه که هنوز هم گاهی رایج است دانست و گفت: برای شپش نوع مو، پرپشت یا کم پشت و کوتاه و بلند بودن آن حتی تمیز یا کثیف بودنش مهم نیست، اما داشتن موهای بلند، روند درمان را سخت و ممکن است طولانی‌تر کند.