به گزارش پایگاه خبری ربیع، نمایندگان شهرداری‌های ۱۸ شهر ایران برای تبادل افکار در زمینه بهبود اکوسیستم کارآفرینی و محیط کسب‌وکار در شهرهای ایران، در اصفهان گردهم آمدند.

پس از برگزاری نخستین نشست کارآفرینی و توانمندسازی کمیسیون فرهنگی اجتماعی مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران در تهران، دومین دوره این نشست در اصفهان برگزار شد تا به قول رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان به عنوان میزبان این نشست، همه کلانشهرهای کشور بتوانند از مصوبات آن برای ایجاد شهرهای کارآفرین بهره‌مند شوند و در نهایت به مدلی نتیجه‌گرا برسند.

محمد عیدی در ابتدای این نشست که با حضور نمایندگانی از شهرداری‌های اراک، اردبیل، ارومیه، اصفهان، اهواز، بندرعباس، تبریز، تهران، رشت، زاهدان، شیراز، قم، کرج، کرمان، کرمانشاه، مشهد، همدان و یزد برگزار شد، از دلایلی گفت که وظیفه بهبود اکوسیستم کارآفرینی به شهرداری‌ها سپرده شده است.

وی اظهار داشت: شهرداری‌ها بیشترین میزان ارتباط و مراوده را با شهروندان دارند و از امکانات و ظرفیت‌های زیاد و مناسبی برای آموزش شهروندان در زمینه کارآفرینی و تغییر باور و رفتار شهروندان در این زمینه برخوردار هستند که امیدوارم نشست‌های کارآفرینی و توانمندسازی کمیسیون فرهنگی اجتماعی مجمع شهرداران کلانشهرها به تسهیل این امر کمک کند.

رییس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان بهزیستی فرهنگی و نشاط فرهنگی را از رسالت‌های شهرداری‌های کشور دانست که تحقق آنها در گرو توافق بر اهداف است.

در ادامه، معاون توانمندسازی و کارآفرینی سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران تأکید کرد که کارآفرینی سخت نیست و درباره دو طرح کارآفرینانه این سازمان بیان کرد: دو طرح “حرکت” و “دست‌آفرین” با رویکرد شبکه‌سازی و اتصال به بازار توسط شهرداری تهران اجرا شد و با همراهی شهروندان شاهد تجربیات خوبی بودیم.

رمضان لطفی گفت: طرح حرکت با تاکید بر مشاغل خانگی اجرا شد و با تعامل با دستگاه‌های مختلف، زمان آموزش و دریافت مدرک برای ایجاد مشاغل خانگی که معمولاً ۴ تا ۵ ماه زمان می‌برد را به یک ماه کاهش دادیم.

به گفته وی، طرح دست‌آفرین نیز برای پاسخ به دغدغه فروش و بازار اجرا شد که ۴ فروشگاه دائمی دست‌آفرین برای فروش تولیدات و محصولات در شهر تهران ایجاد شده است.

معاون توانمندسازی و کارآفرینی سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران اعلام آمادگی کرد که به دیگر شهرهای کشور برای ایجاد این دو مدل کمک کنند.

رییس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان و طراح و مشاور طرح توان هفت نیز در این نشست اظهار داشت: از حدود ۸ سال پیش تاکنون شهرهای دنیا از نظر وضعیت اکوسیستم کارآفرینی دسته‌بندی می‌شوند و رتبه نخست این فهرست در دست سیلیکون‌ولی آمریکا است. شهرهای ایران نیز باید به این رتبه‌بندی بپیوندند تا متوجه شویم کجا قرار داریم.

کوروش خسروی افزود: رقابت گسترده‌ای بین شهرهای دنیا وجود دارد تا اکوسیستم کارآفرینی خود را برای کارآفرینان جذاب‌تر کنند. یکی از آرام‌ترین و پیوسته‌ترین روندهای بهبود اکوسیستم کارآفرینی در شهر دُبی جریان دارد که ما طرح “توان هفت” را از طرح “یک میلیون عرب کدنویس” دبی اقتباس کرده‌ایم.

به گفته وی، امروزه شهرها بر اساس میزان جذب کارآفرینان رتبه‌بندی می‌شوند و بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهر اصفهان یکی از وعده‌های شورای پنجم شهر و ایجاد ستاد کارآفرینی شهرداری یکی از نخستین مصوبات این شورا بود.

رییس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه برای بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهر اصفهان ابتدا بحران را تشخیص دادیم، ادامه داد: فضایی ۲ هزار متری در ارگ جهان‌نمای شهر اصفهان را به هاب (فضای کار اشتراکی و شتاب‌دهنده) اختصاص دادیم. همچنین طرح توان هفت یکی از برنامه‌های شورا و شهرداری اصفهان برای بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهر است تا ۱۰ میلیون نفرساعت آموزش‌های کارآفرینی به حداقل ۱۰۰ هزار شهروند اصفهانی ارائه کنیم تا معدل سواد کارآفرینی شهر اصفهان ارتقا یابد.

وی با بیان اینکه دو حفره جدی در اکوسیستم کارآفرینی شهر اصفهان وجود دارد، تصریح کرد: در اصفهان دسترسی به منابع مالی سرمایه‌گذاری خطرپذیر کم است و استارتاپ‌های موفق اصفهانی به همین دلیل به تهران یا خارج از کشور کوچ می‌کنند. این در حالی است که در سال ۲۰۱۷ در دنیا ۱۶۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خطرپذیر انجام شده که ۴۵ درصد آن در آمریکا و ۴۰ درصد در چین بوده است.

خسروی با بیان اینکه برخی اوقات منابع مالی بانکی منابع مناسبی برای کارآفرینان نیستند، گفت: تقریباً هیچ منابع مالی خطرپذیر در اصفهان نداشتیم و برای رفع مشکل سرمایه‌گذاری خطرپذیر در اصفهان به شهرداری اجازه دادیم که به دنبال تأسیس یک صندوق خطرپذیر برود که هیئت مؤسس آن تشکیل شده و به‌دنبال ثبت آن هستیم. این صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر کار خود را با ۷.۵ میلیارد تومان سرمایه آغاز می‌کند که شاید رقم اندکی باشد اما این آغاز راه است.

طراح و مشاور طرح توان هفت خاطرنشان کرد: تمام سهام‌داران صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر بیانیه‌ای به نام بیانیه ریسک را امضا می‌کنند و خطر این سرمایه‌گذاری را می‌پذیرند.

وی تأکید کرد که مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران باید بودجه‌ای تعریف کند تا شهرهای ایران نیز به رتبه‌بندی شهرهای جهان از نظر وضعیت اکوسیستم کارآفرینی وارد شوند تا با درک شرایط فعلی، بتوانند برای بهبود رتبه خود در این رنکینگ تلاش و برنامه‌ریزی کنند.

گفتنی است؛ انعقاد تفاهم‌نامه مجمع شهرداران کلانشهرها با صندوق کارآفرینی امید ایران، انتخاب دبیرخانه برای نشان کارآفرینی و معرفی شهر کارآفرین نمونه و برگزاری نشست‌های فصلی از جمله موضوعاتی بود که در این نشست درباره آنها بحث و تبادل نظر شد.