عاطفه بازفتی

به گزارش پایگاه خبری ربیع، کودکی دوره شیرین زندگی است؛ دورانی ساده، رها و بی­اضطراب و خالی از دغدغه­های بزرگسالی. دورانی که پس از سپری شدن، یاد و خاطرات پر شور آن باقی می­ماند و شکل نوعی دلتنگی و نوستالژی می­شود.

کودکان همیشه نماد معصومیت و پاکی هستند در کتاب «فرهنگ نمادها» نوشته «ژان شوالیه» آمده است:«این مرحله، کودکی، مرحله قبل از خطاست و بنابراین مرحله عدنی است. کودکی نماد سادگی طبیعی و نماد خودجوشی است. کودکان، صلح­طلب هستند. کودکی نشانه پیروزی بر بیهودگی­های روانی و دلواپسی و اضطراب و رسیدن به صلح درونی و اعتماد به نفس است.»

در آثار شاعران و نویسندگان ایران و جهان اهمیت زیادی به کودکان داده شده است و این امر نشان از ارزش زیاد این دوره در زندگی هر کس دارد. «کریستین بوبن» شاعر و نویسنده فرانسوی معتقد است که کودکان به خداوند و ملکوت و دنیایی آرمانی نزدیک­تر هستند:«وجود بی­کرانه خدا تنها/ در زمزمه­های کودکان متجلی می­شود/ خدا آن چیزی است که کودکان می­دانند نه بزرگسالان/ بزرگسالان وقت اضافه ندارند که برای غذا دادن به گنجشکان آن را تلف کنند.» یا در قطعه­ای دیگر نشان می­دهد که کودکان در عین حال که سرشار از پاکی هستند می­توانند با سادگی و مهربانی شما را شگفت­زده کنند:«تحمل نگاه یک کودک بسیار سخت است/انگار که خداوند روبه­روی شما نشسته/شما را برانداز می­کند و در عین حال/ از وجودتان هم شگفت­زده است.»

شاید بتوان گفت دوران کودکی آن­قدر زودگذر و زیباست که بعدها در جوانی یا دوره­های بعدی زندگی قدرش را بیشتر خواهیم دانست. «معینی کرمانشاهی» با حسرت از جهانی بی­کینه، دشمنی و قهر و آشتی­های زودگذر می­سراید:« بگو به کودک و دیوانه که قدر خود دانید/که از جهان شما خوب­تر جهانی نیست!» و یا «نادر نادرپور» آرزو دارد که جهان را، دنیا را، زمین را به  دست کودکان بسپارد و زندگی کردن و در لحظه زیستن را از آنان بیاموزد:«باید که راه و رسم معیشت را/ از کودکان خویش بیاموزیم/ما/نان به نرخ خون جگر خوردیم/ زیرا که نرخ روز ندانستیم»

«طاهره صفار زاده» نیز با دلتنگی از روزگار کودکی­اش می­گوید، روزها و خاطراتی که مثل آب زلال و پاک هستند:«در کودکی/ در مسجد و غروب/کنار چاه غریب صاحب می­رفتم/می­نشستم/ تنها بودم/مثال آب در/ چاه تنها بودم»

دنیای کودکان برخلاف دنیای خاکستری و سرد بزرگسالان سرشار از رنگ و امید است. دنیایی که «سیدعلی میر­افضلی» آن را غنیمت می­داند و معتقد است وجود کودکان برای رنگین کردن و نورپاشیدن به دنیای خالی از حس و رویا ضروری است:«در جهانی خالی از رویا/کودکان/یادآور پروانه و رنگین­کمان هستند»

کودکی دوران پر شور معصومیت­هاست. زمانی طلایی از زندگی هر شخص که بعدها فقط مزه و طعم شیرین آن باقی می­ماند و یادکرد آن اغلب با نوعی حسرت و دلتنگی غریبانه همراه است!

عاطفه بازفتی