زهرا نصیری

به گزارش پایگاه خبری ربیع، مطالب فوق بخشی از سخنان شهردار اصفهان درنشست خبری مشترک با مدیر کل میراث فرهنگی اصفهان بود که به مناسبت هفته صنایع دستی در خانه مشروطیت عنوان شد.

علی قاسم‌زاده به این مسئله اشاره داشت: با توجه به نوع نگاه مثبت مدیرکل میراث فرهنگی شاهد اتفاقات خوبی هستیم، در واقع بر اساس این افق نگاه، مسائل ریشه‌ای میراثی که سابقه ۱۰ ساله و ۲۰ ساله داشته است، امروز حل می‌شود.

شهردار اصفهان در پاسخ به پرسش اختصاصی خبرنگار ربیع مبنی بر توسعه بازارچه‌های صنایع دستی در شهرهای خواهد خوانده و گسترش روابط بین الملل با شهرهای مطرح دنیا پاسخ داد: ایجاد بازارچه‌های صنایع‌دستی در شهرهای خواهرخوانده اصفهان در تفاهم‌نامه‌های خواهرخواندگی به‌منظور معرفی هنرهای شهر پیش‌بینی شده است. این موضوع در آخرین جلسه شورای روابط بین‌الملل شهرداری اصفهان مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با توجه به تجارب این حوزه در سال‌های گذشته و آشنایی با کشورهای مختلف، الگویی از انواع هنرهای صنایع دستی که در شهرهای خواهرخوانده خواستار و خواهان دارد، ارائه دهند.

برای دائمی یا فصلی بودن بازارچه‌های صنایع‌دستی در شهرهای خواهرخوانده تدبیر می‌کنیم

قاسم‌زاده تصریح کرد: همچنین قرار بر این است که در رابطه با دائمی یا فصلی بودن بازارچه‌های صنایع‌دستی در شهرهای خواهرخوانده تدبیر شود.

وی تاکید کرد: شرایط تعامل با شهرهای خواهرخوانده در حال حاضر پس از یک دوره انقباض ارتباطی، برای اصفهان بیش از پیش فراهم شده است، اگرچه موضوع توسعه و حضور صنایع دستی و معرفی در شهرهای جهان در سال‌های گذشته به صورت پیوسته برقرار بوده و تجارب موفق و ناموفقی را در این عرصه داشته است.

شهردار اصفهان در پاسخ به سؤال خبرنگار کیمیای وطن توضیح داد: همه کارگزاران و مدیران نظام به این باور رسیدند که اگر کارها به دست مردم انجام شود، موفقیت حاصل می‌شود، از این‌رو دولت باید سیاست‌گذار و تسهیل‌گر باشد، ویژگی مردم اصفهان و فرهنگ آن، پذیرندگی است، بر این اساس هر آنچه داریم را غنیمت می‌دانیم، اما از اتفاقات جدید و خلاقیت‌ها استقبال می‌کنیم.

ضرورت ایجاد بازارچه‌هایی برای عرضه هنر مدرن صنایع دستی در اصفهان

وی پیشنهاد داد: بازارچه‌هایی برای عرضه هنر مدرن صنایع دستی ایجاد شود، البته ارتباط برقرار کردن مخاطب به ذائقه مردم و هنر و خلاقیت هنرمند بستگی دارد.

قاسم‌زاده تاکید کرد: ما کارگزاران در حوزه مدیریت شهر و میراث فرهنگی هیچ جنگی میان سنت و مدرن قائل نیستیم، زیرا معتقد هستیم زنجیره تحول بشری پیوسته است و همه آن در هر مقطع زمانی، قابل احترام است.

وی با بیان اینکه هنرهایی که توسط هنرمندان جوان خلق می‌شود زنجیره را کامل می‌کند، بنابراین این خلاقیت‌ها در تعارض با گذشته ما نیست، گفت: مدیریت خلاقیت و نوآوری در شهرداری فعال است، لذا از ایده‌های نو در این زمینه استقبال می‌کنیم.

شهردار اصفهان با بیان اینکه یکی از شاخصه‌های یک شهر فرهنگی پویا و زنده، برگزاری متعدد رویدادهای فرهنگی است، گفت: انتقاد صحیح باید انجام شود، اما این انتقاد نباید بهانه‌ای برای ممانعت از اجرای رویدادهای فرهنگی باشد، زیرا شهری زنده است که رویدادهای مختلف فرهنگی به صورت روزانه در آن برگزار شود.

اجرای رویدادهای فرهنگی در میدان نقش جهان رونق خرید و فروش صنایع دستی را در برداشته است

وی در توضیح آورده‌های رویدادهای فرهنگی اجرا شده برای اصفهان گفت: در حوزه صنایع دستی استقبال مردمی و رونق خرید و فروش، یکی از آورده‌های اجرای رویدادهای فرهنگی در شهر و میدان نقش جهان است.

وی افزود: وزیر مختار چین، پیشنهادهایی را برای رونق بیشتر گردشگری در اصفهان ارائه کرده است تا با برگزاری رویدادهای فرهنگی این بخش گردشگری رونق پیدا کند.

به دنبال انتقال هنرمندان صنایع‌دستی از داخل منازل به فضاهای بزرگ و صنعتی نیستیم

در ادامه نیزمدیرکل میراث فرهنگی اصفهان به این مسئله اشاره داشت که تعامل شهرداری و اداره میراث فرهنگی نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری توسعه پایدار شهر و اقتصاد گردشگری دارد و یکی از اصول مهم مدیریتی محسوب می‌شود.

علیرضا ایزدی افزود: یکی از دغدغه‌های میراث فرهنگی، بیمه هنرمندان صنایع دستی است، زمانی انجام این کار سهل بود، اما اکنون دچار مشکلاتی شده است، زیرا وزارتخانه سهمیه‌ای را مصوب کرده است، از این‌رو در تلاش هستیم تا سهمیه استان را افزایش دهیم.

وی با اشاره به اینکه فعالیت در حوزه فرهنگی بسیار سخت است، زیرا برداشت‌های متفاوتی از یک کار مشترک می‌توان داشت گفت: خاصیت هنرهای سنتی و صنایع‌دستی این است که در کارگاه‌های کوچک و فضاهای کم و در قالب مشاغل خانگی ایجاد می‌شود، ازاین‌رو به دنبال انتقال هنرمندان صنایع‌دستی از داخل منازل به فضاهای بزرگ و صنعتی نیستیم. اما نظارت و رصد فعالیت کارگاه‌های صنایع‌دستی را در حد توان خود اجرا می‌کنیم.

ایزدی بابیان اینکه در حال حاضر ۷۰ هزار نفر در استان اصفهان در عرصه صنایع‌دستی فعال هستند، گفت: هنرمندان پرچم هویتی اصفهان را برافراشته و در این راستا ما بر آن‌ها ارج می‌نهیم. امروز ادعا داریم صنایع چینی و جعلی در بازار اصفهان ازجمله میدان نقش‌جهان بسیار کم است، سنگ‌های تزئینی تنها صنایع‌دستی بوده که شامل محصولات چینی است و آن‌هم به دلیل نبود چرخه تأمین و تجهیزات تراش آن سنگ‌ها در بازار موجود است.

شهرداری اصفهان حتی یک خشت از خشت‌های میراث فرهنگی را برنداشته است

ایزدی گفت: وسعت بازار اصفهان بیش از هشت کیلومتر است، ازاین‌رو توان مالی میراث فرهنگی برای مرمت آن محدود است، اما همت شهرداری برای کمک بزرگ بوده و در این راستا قرارداد با پیمانکار برای مرمت و معماری منعقدشده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان تصریح کرد: شهرداری اصفهان در طول ۳۰ سال خدمت من، بهترین شرایط تعامل را با میراث فرهنگی دارد، شهرداری حتی یک خشت از خشت میراث فرهنگی را برنداشته است.

وی بابیان اینکه گردشگری یک صنعت، علم و تخصص است، اضافه کرد: چین یکی از سه اقتصاد بزرگ دنیا به شمار می‌رود، به گفته وزیرمختار چین در سال ۲۰۰ میلیون چینی به مسافرت می‌روند که اگر مقصد شماری از آن‌ها به اصفهان باشد می‌تواند اتفاقات خوبی را در حوزه اقتصاد شهر رقم بزند.

نیازمند سرمایه گذاری در حوزه گردشگری اصفهان هستیم

وی افزود: وضعیت تخت و اسکان در شهر اصفهان برای حضور گردشگران اصلاً مناسب نیست و ما شاهد کمبود شدید تخت و محل اسکان در این حوزه گردشگری هستیم، لذا حمایت بیشتر مسئولان از سرمایه‌گذاران برای ورود به این عرصه را نیاز داریم.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اصفهان با اشاره به صادرات صنایع‌دستی یادآور شد: بحث عمده‌ای که ما پیگیر آن بودیم وجود ارزیابان اهل‌فن صنایع‌دستی در بخش گمرکات بود که تا حدودی مشکل رفع شده است.

وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که هنرمندان ما با آن در کشور دست‌وپنجه نرم می‌کنند، گرانی بیش‌ازحد فلز مس بوده که در عرصه صنایع‌دستی بسیار پرکاربرد است، در این راستا پیشنهاد می‌دهیم در قالب مسئولیت اجتماعی برخی از کارخانه‌ها فعال در این عرصه، مس ارزان‌قیمت‌تر به دست هنرمندان برسانند.

ایزدی تصریح کرد: از ورود هرگونه گردشگر خارجی از اتحادیه اروپا استقبال می‌کنیم اما نمی‌توان نسبت به بازارهای هدف بزرگ آسیای شرقی مانند چین و یا کشور روسیه نیز غفلت ورزید.

اجلاس شهرداران شهرهای جهانی صنایع دستی ۲۰ خردادماه

همچنین معاون فرهنگی هنری سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان گفت: به مناسبت هفته صنایع دستی اجلاس شهرداران شهرهای جهانی صنایع دستی بیستم خرداد با حضور وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری برگزار می‌شود.

سیدمحمد سجادزاده، آئین تجلیل از پیشکسوتان هنرمندان صنایع دستی استان، برگزاری برنامه «تجربه قلمکار» و ساخت بزرگ‌ترین سفره قلمکار با مشارکت شهروندان و گردشگران به طول ۳۵۰ متر را از دیگر برنامه‌های این هفته دانست و گفت: به مدت یک هفته نمایشگاه صنایع دستی استان‌های کشور به همت میراث فرهنگی در باغ موزه چهل‌ستون برپا می‌شود.

وی از برگزاری کارگاه تولید آثار هنرمندان صنایع دستی کشور حدفاصل میدان امام حسین (ع) تا باغ موزه چهل‌ستون در خیابان سپه خبر داد و تصریح کرد: برنامه چهارباغ هنر (گذر معرفی صنایع دستی اصفهان) در محور فرهنگی چهارباغ اجرا می‌شود، همچنین فراخوان ثبت نام مدارس تابستانه هنر و صنایع دستی و فراخوان ثبت نام مدرسه تابستانی معماری ویژه نوجوانان شهر اعلام خواهد شد.

وی افزود: نشست تخصصی صادرات و بازاریابی بین المللی صنایع دستی، برنامه «در محضر استاد» با بازدید و دیدار از هنرمندان پیشکسوت صنایع دستی، برگزاری برنامه مهمان هنرمندان با ایجاد تخفیف‌های نوبرانه هنرمندان صنایع دستی اصفهان در فروشگاه‌های منتخب، تولیدات رسانه‌ای و خبری و بخش ویژه برنامه هشت بهشت در شبکه اصفهان از دیگر برنامه‌های این هفته است.

زهرا نصیری