مظفر حاجیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، در شرایط فعلی تورم بی سابقه و مزمن و کاهش درآمد سرانه، شکاف بزرگ درآمد و هزینه برای خانوار ها ایجاد و سفره آنها را کوچک کرده است و معیشت اقتشار مختلف را به خطر انداخته است.

اگر چه حل مسأله تورم نیازمند همکاری همه دستگاه ها و زمان و مجالی برای به ثمر رساندن برنامه‌ها است، اما من از همین روز اول همه تلاش خود را برای تأمین کسری بودجه از روش های غیر تورمی، کنترل رشد بی ضابطه نقدینگی و مدیریت بازار ارز، به کار خواهم بست.

اینها جملاتی است که وزیر محترم اقتصاد در جلسه رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی مطرح کرده است؟ در جمله اول سه نکته اساسی به چشم می خورد نکته اول تورم بی سابقه و مزمن است! این تورم نیازمند برنامه ریزی و چاره اندیشی است اما به نظر می رسد جدای از آنچه تاثیر فضا سازیهای داخلی و خارجی اخیر است که می تواند تورم زا باشد در این یک سال و آندی از تورم مزمن فاصله‌ای پیدا نشده است چون قبل از این فضا سازیها تورم مواد غذایی به حدود ۷۰ در صد رسیده بود و حالا همه اقلام تحت تاثیر آن تورم و البته زالو صفتانی که فرصت را غنیمت می دانند و از آب گل آلود ماهی می گیرند قرار گرفته است و تورم همچنان افسار گسیخته به چیش می رود و جناب خاندوزی در فکر چاره اندیشی است! این چاره اندیشی تا چه زمانی به نتیجه می رسد تا مردم طعمش را بچشند مطلبی است که جنابشان باید نویدش را بدهند؟

نکته دوم کاهش درآمد سرانه است که خب خوبست پیرامون توفیقات به دست آمده شفافیت گردد زیرا چیز ملموسی وجود ندارد؟ همچنان شکاف بزرگ در آمد و هزینه خانوارها پا برج است و حتی برای حقوق بگیران جز عده بسیار کمی این شکاف عمیق تر نیز شده است چرا که اگر حقوق در سال ۱۴۰۱ برای دولتی ها ۱۰ در صد افزایش یافت تورم چند برابری تجربه شد و باز این کارمندان از غافله عقب مانده‌اند؟ سفره اینها و کارگران و فصلی کارها کوچکتر هم شده است! به تعبیر ایشان قرار بود با همکاری سایر دستگاهها مساله تورم را حل کنند یا حداقل گام‌های قابل لمس در این راه برداشته شود؟ تامین کسری بودجه از راه و روش غیر تورمی نکته خیلی ارزشمند است اما آیا شد؟ کنترل بی ضابطه نقدینگی آیا شد؟ اگر شده بود که نباید به قیمت ۳۷ هزار تومانی دلار برسیم؟ دلار باید در کانال ۲۷ هزار می ماند؟ این افزایش قیمت دلار نشان از عدم توفیق در کنترل نقدینگی نیست؟ در بازار ارز مدیریتی اعمال نمی شود یا تحت تاثیر دلالان است؟ و الا چرا باید در طول ۸ ماه قیمت دلار از ۲۷ هزار تومان به کانال ۳۷ هزار تومان یعنی بیش از ۳۰ درصد افزایش برسد؟ البته این را می دانیم که در دولت های قبل در هر دوره حتی ۲۰۰ در صد هم دلار گران شده است اما از دولت فعلی انتظار می رود اجازه افزایش قیمت به این ارز استکباری حتی به مقدار یک عدد یک رقمی نیز ندهد؟ مدیریت بازار ارز ایجاب می کند ترمز دلار کشیده شود؟ در هر حال، این روزها حال بازار ارز خوب نیست این بازار در روزهای اخیر دچار نوساناتی شده که نگرانی های زیادی را برای مردم ایجاد کرده است. البته برخی از کارشناسان اغتشاشات و ناآرامی های اخیر را یکی از اصلی ترین دلایل این نوسانات می دانند. عده ای نیز دلالان را موثر در خلق این وضعیت می دانند هر چند عوامل دیگر همچون عدم عمل به وعده صادر کنندگان در برگرداندن ارزهای کسب شده از صادرات هم شاید در این امر دخیل بوده است. اقدامات روانی، دلالی و بازارسازی برخی از واسطه‌ها در بازار در فضای مجازی که بعضا از خارج کشور مدیریت می شود و همچنین تاثیرات تورم داخلی نیز می تواند از علل افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر باشد که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باید درصدد مقابله با آن و کنترل بازار باشند. کاهش ارزش پول ملی، رشد ۳۰ درصدی نقدینگی و افزایش ۴۰ درصدی تورم سه عامل مهم افزایش نرخ ارز هستند که لازم است مورد توجه قرار گیرند و با هوشیاری و اقدام انقلابی درمان شوند.

حالا مردم منتظرند تا یک حرکت جهادی و انقلابی در راستای کاهش قیمت دلار و افزایش ارزش پول ملی را لمس کنند و پایداری و تثبیت قیمت دلار و حتی شکست تقلای آمریکایی ها را مشاهده نمایند! به یقین همانگونه که آقای وزیر اقتصاد گفته اند مدیریت ارزی کاری شدنی است فقط یک برنامه مدون و دقیق لازم دارد و یک قاطعیت انقلابی که بتواند دست دلالان و سوء استفاده کنندگان را قطع کند؟ دولت باید به هر طریق فکری برای افزایش ارزش پول ملی داشته باشد و گره اقتصاد کشور از دلار را در یک دوره زمانی مشخص و با برنامه بگسلد. دلار نباید بتواند اینهمه در زندگی مردم ما اثرگذار باشد! بسیاری از نیازهای مردم ما بدون هیچگونه وابستگی خارجی از جمله دلار مرتفع می گردد و نباید دلار تا این مقدار میدان دار باشد؟ حتی سایر ارزها نیز نباید بتواند در مقابل پول ملی ما گردن فراز کنند؟ چرا که ما با منابعی که داریم ونیروی انسانی کارآمد و عاشق سرزمینی که در اختیار داریم باید ارزش پولمان خیلی بهتر از این باشد هر چند شاید برخی بگویند در تحریم هستیم اما بخوبی میدانیم که تحریم خاصیتش را از دست داده است مگر اینکه ما درست مدیریت اقتصادی نداشته باشیم!

مظفر حاجیان