زهرا نصیری

به گزارش پایگاه خبری ربیع، طبق آخرین آمار اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت استان معادل پنج درصد جمعیت در عرصه صنایع دستی اشتغال دارند، این در شرایطی است که حق صنایع دستی را ادا نکرده‌ایم و اگر شرایط بهتری را فراهم کرده بودیم، اعتماد بیشتری به این عرصه می‌شد.

شهردار اصفهان پنج رمز ماندگاری صنایع دستی در ادوار مختلف تاریخ را تشریح کرد و گفت: طبق آخرین آمار اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان، بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت این استان معادل پنج درصد جمعیت در عرصه صنایع دستی اشتغال دارند.

علی قاسم‌زاده در مراسم تجلیل از هنرمندان صنایع دستی که با حضور رئیس شورای جهانی صنایع دستی ووزیرمیراث فرهنگی در هتل عباسی اصفهان برگزار شد با اشاره به اینکه همه هنرمندان جامعه ما نخبه هستند، لذا در جامعه باید نخبگان را دید گفت: البته نخبه هنری، شاخصه هنرمندان است و این رسالت وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و متولیان، مسئولان و شهرداری اصفهان را بیش از پیش سنگین می‌کند.

وی در توضیح راز ماندگاری صنایع دستی در تمام فراز و فرودهای تاریخ که بعضی از آنها بیش از هزار سال سابقه داشته است، تصریح کرد: توجه به اقتضائات زمان نخستین امر است؛ در واقع صنایع دستی همواره در طول تاریخ و ادوار مختلف متناسب با شرایط زمان و نیازهای مردم خود را تطبیق ساخته که این از رمز ماندگاری آن‌ها است.

قاسم‌زاده با بیان اینکه دومین نکته رمز ماندگاری صنایع دستی تاب‌آوری هنرمندان در برابر هجوم حوادث و اتفاقات ناگوار است، خاطرنشان کرد: سومین رمز ماندگاری صنایع دستی در طول ادوار مختلف، فرهنگ‌پذیری و گشاده‌رویی هنرمندان است، به‌نحوی که هنرمندان اصفهان به‌عنوان مثال هنر فیروزه‌ کوبی را از مردم خراسان دریافت کردند و در طول ۷۰ سال گذشته به اوج رساندند.

وی اضافه کرد: چهارمین رمز ماندگاری صنایع دستی، تشکیل زنجیره نسلی در روند تولید صنایع دستی بوده است، به‌طوری که امروزه پیر و جوان، زن و مرد در کنار همدیگر در کارگاه‌های صنایع دستی اصفهان مشغول تولید هستند.

شهردار اصفهان گفت: پنجمین رمز ماندگاری صنایع دستی، خلاقیت و نوآوری پیوسته در این رشته است که امروزه روزبه‌روز و لحظه به لحظه در عرصه‌های صنایع‌دستی شاهد آن هستیم.

هنرمندان مرزبانان اصلی فرهنگ و هنر کشور هستند

استاندار اصفهان نیز در این آئین  با بیان اینکه هنرمندان مرزبانان اصلی فرهنگ و هنر کشور هستند، گفت: بی‌تردید در عصری که اموری همچون جهانی شدن، مرزهای فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی را درنوردیده، ضرورت حفظ و صیانت از میراث فرهنگی بیش از پیش شده است.

سیدرضا مرتضوی،  با بیان اینکه اصفهان میراث‌دار یک سوم صنایع دستی دنیا است، گفت: از ۳۶۵ رشته صنایع دستی کشور، دو سوم آن در اصفهان وجود دارد و به همین واسطه اصفهان شهر جهانی صنایع دستی نام گرفته که منطقه به منطقۀ این دیار جلوه‌ای از این هنرها را در خود دارد. بی‌شک این آثار بی‌نظیر تجلی معنویت جاودانه‌ای است که بیانگر ذوق هنریِ کمال‌یافته در پرتو معنویت و باورهای مذهبی است و بی‌تردید در عصری که اموری همچون جهانی شدن، مرزهای فرهنگی، اقتصادی و جغرافیایی را درنوردیده، ضرورت حفظ و صیانت از میراث فرهنگی بیش از پیش شده است.

 اصفهان اولین شهرجهانی صنایع دستی در دنیا است

رئیس شورای جهانی صنایع دستی نیز با بیان اینکه توسعه صنایع دستی توسط دولت‌ها و حکومت‌ها انجام می‌شود، گفت: هنرمندان، اعضای اصلی سازمان بین‌المللی صنایع دستی و طراحان و شکل‌دهنده‌های چارچوب‌های هویتیِ هر مکان و کشور هستند.

سعدالقدومی، با بیان اینکه اصفهان اولین شهری بود که عنوان شهر جهانی صنایع دستی را در سطح جهان به خود اختصاص داد، گفت:  سازمانِ ما وظیفه خود را حفاظت از صنایع دستی و میراث فرهنگی ملت‌ها می‌داند، البته حکومت‌ها هم در این زمینه نقش دارند و این سیاستِ حفاظتی می‌تواند هنر و صنایع دستی را در چارچوب‌های پیشرفت و توسعه و در قالب‌های اقتصادی به منصه ظهور برساند؛ زیرا بخش صنایع دستی توان دارد تا در جهانی که مشاغل در حال ریزش هستند مشاغل مختلفی را ایجاد و آن‌ها را توسعه داده و تا صادرات هدایت کند.

وی با تأکید بر اینکه توسعه صنایع دستی توسط دولت‌ها و حکومت‌ها انجام می‌شود، گفت: حکومت‌ها باید این کار را با در اختیار قراردادن مراکز آموزشی و توسعه آن‌ها انجام دهند و من به مردم ایران تبریک می‌گویم که توانستند چارچوب‌ها و عقاید فرهنگی خود را در قالب صنایع دستی تا این مرحله توسعه دهند.

ضرورت ایجاد بازارهای صنایع دستی در ورودی شهرهای بزرگ

 اصفهان شهر زیبایی‌ها و عروس صنایع دستی دنیا است

همچنین وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشوربا بیان اینکه مسئله مهم  هنرمندان صنایع دستی که همواره‌ مطرح می‌شود موضوع بیمه است که با دستور رئیس جمهور و اعتبار تخصیص یافته، بیمه یک‌طرفه و خدمات اولیه در حال پیگیری است تا مشکلات حل شود افزود: در صورت رونق تولید، موضوع بیمه به خودی خود حل می‌شود.

عزت‌الله ضرغامی، بر ایجاد بازارهای صنایع دستی در ورودی شهرهای بزرگ تاکید کرد و گفت: در زنجان و تبریز این طرح اجرا شد و امیدواریم این طرح در دیگر شهر ها هم اجرا شود

وی با تمجید از میزبانی شایستۀ اصفهان در ویژه‌برنامه‌های آغاز هفته صنایع‌دستی، گفت: قول دادیم که فرایند اعطای درجه هنری به وزارت میراث منتقل شود، که این اتفاق علی‌رغم سختی‌ها و مخالفت‌های موجود در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شد تا مشخص شود هنرمندان با کجا باید کار کنند و در حال حاضر در مرحله تدوین آیین‌نامه است.

ضرغامی افزود: اصفهان بدون مبالغه شهر زیبایی‌ها و عروس صنایع دستی دنیا است، این شهر در همه ابعاد مهد زیبایی‌ها است و در بُعد صنایع دستی نیز به همین نسبت فعال و توانمند است.

گفتنی است ؛ در حاشیه این گرامیداشت از هنرمندان پیشکسوت صنایع دستی اصفهان نیز تجلیل و نمایشگاه صنایع دستی در کاخ موزه چهل‌ستون افتتاح شد.

زهرا نصیری