به گزارش پایگاه خبری ربیع،  اینترنت یکی از بحث‌های داغ وزیر ارتباطات از همان اولین روزهای انتخاب بوده است. اینترنت ایران در زمره گرانترین و کم سرعت‌ترین اینترنت‌های جهان است به گونه‌ای که ما هم اکنون در رتبه ۹۰ جهان جای داریم. ایران کشوری جوان در دنیاست و اکثریت جمعیت ما افراد زیر ۴۰ سال هستند به همین دلیل هم تقاضای استفاده از اینترنت در کشور ما به شدت بالاست اما در مقابل در سال‌های اخیر هر چند سرعت اینترنت بهتر شده اما با استانداردهای جهانی فاصله معناداری دارد. دولت یازدهم در آخرین روزهای کاری طرحی را برای استفاده اینترذنت نامحدود و ارائه اینترنت بر مبنای مصرف منصفانه ارائه کرد. اما این طرح جنجالی در همان ساعات آغاز انتشار به شدت با واکنش مردم مواجه شد به گونه‌ای که خیلی زود این طرح لغو شد. جهرمی وزیر جدید ارتباطات بعد از واکنش‌ها به این طرح از اصلاح آن خبر داد اصلاحی که معلوم نیست تا چه حد می‌تواند مخاطبان زجر کشیده اینترنت در ایران را راضی کند. اصلی‌ترین خواست مردم در سال‌های اخیر ارائه اینترنت بر مبنای سرعت و بدون محدودیت حجم بوده است. این روش در بسیاری از کشورهای دنیا در حال اجراست و مصرف کننده تنها هزینه سرعت دلخواه را می‌پردازد و هزینه‌ای بابت حجم پرداخت نمی‌کند. در مقابل اما در بسیاری از این کشورها محدودیت‌هایی هم برای مصرف منصفانه وجود دارد اما نکته کلیدی ماجرا همین محدودیت‌هاست. در طرحی که برای اینترنت نامحدود کشور ارائه شده بود برای سرعت‌های حدود یک مگابیت بر ثانیه محدودیت دانلود ۱۰ گیگ در ماه اعمال شده بود میزانی که با هیچ منطقی جور نبود زیرا مصرف کسانی که تنها از تلگرام و اینستاگرام استفاده می‌کنند در یک خانواده ۴ نفری بیش از یک گیگ در ماه است و این یعنی ۳۰ گیگ مصرف ماهیانه. همانگونه که گفتیم مصرف منصفانه در بسیاری کشورها وجود دارد. به همین دلیل هم ما در این گزارش مصرف منصفانه را در چندین کشور بررسی خواهیم کرد تا ببینیم حق با مسئولان وزارت ارتباطات است یا مردمی که می گویند اینترنت نامحدود ما منصفانه نیست.

آمریکا

در آمریکا صدها شرکت بزرگ ارائه دهنده اینترنت وجود دارد. شرکت‌های که در ابعاد بین المللی فعالیت می‌کنند و بخش بزرگی از پهنای باند جهان را در اختیار دارند. اینترنت بسیاری از این شرکت‌ها نامحدود به معنای واقعی است اما چند شرکتی هم هستند که طرح دانلود منصفانه را اجرا می‌کنند. سقف دانلود در بسیاری از این شرکت‌ها یک ترابایت در ماه است. سرعت ارائه شده در این شرکت‌ها از ۵۰ تا ۲۰۰ مگابیت بر ثانیه است. یعنی کف سرعت در این شرکت‌ها اینترنت ۵۰ مگابیت است.

ترکیه

ترکیه یکی از کشورهای آسیایی است که از سال ۲۰۰۱ اینترنت ADSL دارد و در حال حاضر شرکت Turk Telekom گسترده‌ترین خدمات اینترنتی در این کشور را عرضه می‌کند. البته اینترنت عرضه شده در این کشور نیز با محدودیت پهنای باند عرضه می‌شود. سرعت بسته‌های اینترنتی این شرکت از ۸ مگابیت برثانیه تا ۲۴ مگابیت برثانیه است. همچنین این شرکت خدمات VDSL۲ را نیز با سرعت ۲۵ تا ۱۰۰ مگابیت برثانیه ارائه می‌دهد. در این کشور شرکت Superonline نیز پهنای باند فیبری را در ۱۲ شهر ارائه می‌کند که سرعت این خدمت ۱۰۰۰ مگابیت برثانیه است. ترکیه اینترنت کابلی را نیز از سرعت ۱۰ تا ۱۰۰ مگابیت برثانیه عرضه می‌کند و در مجموع از سال ۲۰۱۲ شرکت TTNET و سوپرآنلاین، سیاست‌های خدمات منصفانه را آغاز کرده‌اند که حجم دانلود و آپلود محتوای کاربران را کنترل می‌کند. بیشتر مشتریان این دو شرکت می‌توانند ۵۰ گیگابایت دانلود و ۱۰ گیگابایت آپلود انجام دهند.

ژاپن

در ژاپن بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر اینترنت وجود دارد و براساس آمار ۲۰۱۱ میلادی ۸۶ درصد خانوارهای ژاپنی نیز از این خدمات استفاده می‌کنند. جالب آنکه صنعت اینترنت ژاپن دارای قوانین دولتی نیست، بلکه مقررات به طور خود انگیخته ایجاد می‌شوند. همچنین هیچ کمیسیون قانونگذاری مستقلی در این کشور وجود ندارد. اما وزارت امور داخلی و ارتباطات بر مخابرات نظارت می‌کند. در این کشور محبوبترین سرویس، اینترنت فیبرنوری است که حداکثر سرعت ۱۰۰ تا ۲۰۰ مگابیت برثانیه با توجه به موقعیت فرد برای اینترنت درنظرگرفته شده است. در مورد خدمت ADSL نیز در کشور ژاپن، سرعت آن ۵۰ مگابیت برثانیه اعلام شده اما با توجه به فاصله تا مرکز سرورها سرعت اینترنت تغییر می‌کند. حداکثر سرعت اینترنت کابلی نیز ۳۰ مگابیت برثانیه اعلام شده است. در همین حال از سال ۲۰۰۸ میلادی محدودیت پهنای باند و دانلود در ژاپن نیز اجرا می‌شود. برای مثال شرکت NTT محدودیت آپلود هر کاربر را روزانه ۳۰ گیگابایت درنظر گرفته است. البته محدودیت دانلود در این شرکت یک ترابایت در ماه است.

کره جنوبی

یکی از بهترین خدمات اینترنتی در دنیا به کره جنوبی تعلق دارد و این کشور سریعترین اینترنت جهان را عرضه می‌کند؛ به نحوی که حدود ۹۲.۴ درصد از جمعیت این کشور، کاربر اینترنت هستند. در این کشور سه شرکت بزرگ KT Corp، SKBroadband و LGU+ پهنای باند را فراهم می‌کنند. براساس آمارها، سریع‌ترین اینترنت دنیا با متوسط سرعت ۲۶.۱ مگابیت برثانیه متعلق به کره است و این سرعت تقریباً چهار برابر متوسط سرعت جهانی ۷ مگابیت برثانیه است.

جالب آنکه ارائه خدمات اینترنتی با سرعت ۱۰۰ مگابیت برثانیه در شهرهای کره جنوبی یک استاندارد به حساب می‌آید اما این کشور تصمیم دارد خیلی زود اینترنتی با سرعت یک گیگابیت برثانیه یا ۱۰۰۰ مگابیت برثانیه را با هزینه ۲۰ دلار در ماه عرضه کند. این اینترنت ۱۴۲ برابر سریع‌تر از متوسط دنیا و ۷۹ برابر سریع‌تر از اینترنت در آمریکاست. اینترنت کره تقریباً هیچ محدودیت آپلود و دانلودی ندارد و اگرهم داشته باشد قطعاً این محدودیت‌ها بیش از چند ترابایت در ماه است.

با مقایسه این کشورها و اینترنت خودمان بهتر می‌توان نتیجه گرفت که چرا مردم به طرح اینترنت نامحدود ارائه شده اعتراض دارند.

بردیا عباس زاده