به گزارش پایگاه خبری ربیع، محرم ۱۴۴۰ فرا رسیده است و هر عزادار و شیعه عاشق سیدالشهدا (ع) و خاندان پاک حضرت به هر نیتی نذری را در این ایام ادا می‌کند و برخی هم در راستای افزایش سلامت جامعه و نجات جان بیماران، نذرهای خاص خود را دارند. یکی از این نذرها اهدای خون و فرآورده‌های خون مانند پلاسما در ایام ماه محرم تا اربعین حسینی است.
دکتر مجید زینلی، مدیرکل انتقال خون استان اصفهان از آغاز اجرای طرح بزرگ نذر خون از محرم تا صفر خبر داد و با اشاره به استمرار این طرح تا اربعین، افزود: طرح بزرگ نذر خون به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت اهداءکنندگان در روزهای تاسوعا و عاشورا در اصفهان اجرا می‌شود و پذیرای اهدای خون و فرآورده‌های خون، از محرم تا صفر هستیم.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان گفت: در طرح بزرگ نذر خون، مراکز انتقال خون میدان خواجو و عاشق اصفهانی، خمینی شهر، نایین، خوانسار، گلپایگان، شهرضا و نجف‌آباد آماده خونگیری از داوطلبان هستند.
وی با بیان آنکه روزهای تاسوعا و عاشورا، پنجشنبه و جمعه هستند، اعلام کرد: روز جمعه در شهرستان خمینی شهر، پایگاه‌های اهدای خون آدریان و جوی‌آباد در مرکز بهداشت جوی‌آباد آماده خونگیری از داوطلبان هستند. همچنین در روز تاسوعا، مرکز اهدای خون اصفهان در میدان خواجو در شیفت صبح فعال هستند و پایگاه اهدای خون کوشک در شیفت صبح روز تاسوعا آماده خونگیری خواهند بود.
زینلی با اذعان به نیاز کشور به خون و فرآورده‌های خون و با تأکید بر مدیریت مصرف و ارتقای کیفیت خونگیری، افزود: اهدای خون باید به صورت مستمر، تدریجی و ادامه‌دار باشد. او گفت: به دلیل محدودیت زمانی که برای مصرف خون و فرآورده‌های خون داریم، نمی‌توانیم مدت زمان زیادی را به نگهداری اختصاص بدهیم. از طرفی، با توجه به مراحل بررسی و تأیید کیفیت خون‌های اهدایی، نمی‌خواهیم این فرایند به صورت هیجانی باشد.
مدیرکل انتقال خون استان در ادامه از اهمیت اجزا و فرآورده‌های خون صحبت کرد و گفت: یکی از اجزاء مهم خون پلاسما است. پلاسما بخش مایع خون را تشکیل می‌دهد و در واقع محلولی متشکل از پروتئین‌ها و املاح است که در آن گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها شناورند. حدود %۹۰ پلاسما را آب تشکیل می‌دهد. پروتئین اصلی پلاسما آلبومین است. سایر پروتئین‌ها عبارتند از فیبرینوژن، گلبولین‌ها و فاکتورهای انعقادی.
وی در تشریح کاربرد پلاسما بیان داشت: پلاسماهای اهدایی با تبدیل به فرآورده‌های مختلف مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی، ایمونوگلوبولین وسیع طیف تزریقی داخل وریدی و ده‌ها محصول دیگر، نقش به سزایی در درمان بیماران به‌ویژه بیماران دچار بیماری‌های مزمن، مانند هموفیلی دارند.
وی یادآور شد: بیماران مبتلا به هموفیلی به علت کمبود فاکتورهای انعقادی هشت یا نه دچار خونریزی می‌شوند و با استفاده از فاکتورهای انعقادی هشت و نه که از پلاسما تهیه می‌شود جلوی موارد خونریزی گرفته می‌شود و مبتلایان هموفیلی می‌توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند. همچنین در مبتلایان به بیماری‌های خود ایمنی در مواردی از داروی ایمونوگلوبولین استفاده می‌شود که آن هم از مشتقات پلاسما است.
زینلی مهم‌ترین مصرف‌کنندگان پلاسما و فرآورده‌های پلاسمایی را بیماران کبدی، بیماران مبتلا به انعقاد داخل عروقی منتشر، جبران سریع فاکتورهای انعقادی در بیمارانی که میزان زیادی داروی وارفارین مصرف کرده‌اند، همچنین کسانی که دوره‌های شیمی درمانی خود را می‌گذارنند، اعلام نمود.
دکتر زینلی مطرح کرد: کسانی که واجد شرایط لازم برای اهدای خون هستند، می‌توانند پلاسما نیز اهدا کنند. داشتن سلامتی کامل، حداقل ۱۸ و حداکثر ۶۵ سال سن و وزن دست‌کم ۵۰ کیلوگرم از جمله این شرایط است.
وی تصریح کرد: فاصله بین دو اهدای خون، دست‌کم ۸ هفته است، هر شخص می‌تواند هر ماه دو بار (با فاصله حداقل ۴۸ ساعت) اهدای پلاسما داشته باشد؛ اما اهدای بیش از ۲۴ بار در سال و حداکثر میزان ۱۲ لیتر مجاز نیست.
مدیرکل انتقال خون در تشریح فرایند نگهداری و آماده‌سازی پلاسمای اهدایی اظهار کرد: کل فرایند اهدای پلاسما در یک سیستم بسته و در شرایط استریل انجام می‌شود و حدود یک ساعت طول می‌کشد. تمامی‌ سوزن‌ها، کیسه‌ها، لوله‌های رابط و کیت مصرفی در پلاسمافرزیس، استریل و یک بار مصرف برای هر اهداکننده هستند و خون در هیچ مرحله‌ای با دستگاه تماس ندارد؛ بنابراین، انتقال عفونت از طریق دستگاه ویژه دریافت پلاسما به اهداکنندگان غیرممکن است.
وی تأکید کرد: با اهدای پلاسما در این اوقات، همچنین در تمام طول سال یاری‌رسان این عزیزان باشیم.