به گزارش پایگاه خبری ربیع، به نقل از ایسنا، کمیل طیبی در خصوص اقدام دوباره بانک ها در افزایش نرخ سود سپرده های بانکی حتی تا سقف ۲۳ درصد، اظهار کرد: متاسفانه از تصمیمات دستوری اقتصاد کشور همچون کاهش نرخ سود بانکی و بسته های ارزی و ….، نمی توان نتیجه درستی گرفت.

وی با تاکید بر اینکه کاهش دستوری نرخ سود بانکی موجب خروج سپرده ها از بانک ها شد و در عمل نتوانست موفق باشد، افزود: افزایش نرخ تورم واقعی، نوسانات ارز و بی اعتمادی به ریال و سیستم بانکی موجب آشفتگی بازارهای کشور شد، البته با افزایش سود سپرده های بانکی احتمال افزایش نقدینگی در بانک ها وجود دارد، اما به دلیل اینکه منابع ریالی در بخش تولید اندک و تقاضا برای آن وجود دارد، بانک ها سود تسهیلات را افزایش می دهند.
این اقتصاددان افزود: نقدینگی حاصل از افزایش نرخ سود سپرده های بانکی، موجب ایجاد سود کاذب در بازار می شود در واقع با شکل گیری توهم پولی، گردش ناسالم پولی در کشور رقم خواهد خورد.
وی با تاکید بر اینکه مهمترین دلیل افزایش نرخ سود سپرده های بانکی جذب نقدینگی های سرگردان جامعه است که می تواند منابع بانک ها را دوباره تامین کند، تصریح کرد: اگر اهداف توسعه ای پشت نقدینگی های وارده به بانک ها نباشد، در عمل دچار مشکل می شویم.
طیبی افزود: اهداف توسعه بانک ها شامل ارائه تسهیلات با قیمت مناسب در بخش تولید است، اما بانک های تجاری زیر بار این موضوع نمی روند، چرا که در شرایط تورمی و نابسامانی امروز متضرر می شوند که در نهایت دوباره شاهد گردش نقدینگی و افزایش ۱۰ درصدی پایه پولی خواهیم بود.
وی در خصوص راهکارهای هدایت نقدینگی به سمت تولید و یا بورس، تاکید کرد: اقتصاد کشور امروز رنجور شده و ظرفیت اقتصاد نسبت به جذب سرمایه گذاری پایین است، از سوی دیگر انگیزه های لازم برای سرمایه گذاری کاهش و ریسک آن افزایش یافته است.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان افزود: اگر سیاست حمایتی و نه دخالت و تصدی دولت در پیش گرفته شود می تواند موجب تقویت بخش خصوصی شود، از سوی دیگر با گسترش و توسعه روابط می توان به جذب نقدینگی های سرگردان کمک کرد.
وی تاکید کرد: امروز در سایه سنگین تحریم ها کمتر شرکتی حاضر به سرمایه گذاری در ایران می شود، اما هر چه به سمت سرمایه گذاری بخش خصوصی برویم تاثیرگذاری تحریم ها کمتر خواهد شد.
طیبی افزود: اگر سود بانکی تنها با هدف جذب نقدینگی های مردم افزایش یابد، این مساله می تواند نگرانی هایی را ایجاد کند، چرا که افزایش سود بانکی به معنای افزایش نرخ بهره و در نهایت کاهش سرمایه گذاری خواهد شد، بنابراین اگر سیاست افزایش نرخ سود بانکی این گونه ادامه یابد در نهایت مشکل جدی برای اقتصاد کشور ایجاد می کند و تقاضای جدیدی برای بازار سکه و ارز رقم خواهد زد.