به گزارش پایگاه خبری ربیع، استان کردستان به لحاظ وضعیت آب و هوایی و اقلیم موجود، از پر پتانسیل‌ترین استان‌های کشور برای تولید محصولات کشاورزی و دامی است، اما نبود صنایع تبدیلی پای کشاورزی را برای ادامه راه و رونق تولید لنگ کرده است.

خرید نزدیک به ۱۹ هزار تن گوجه‌فرنگی در کردستان

مدیر تعاون روستایی کردستان اظهار کرد: با توجه به افزایش سطح زیر کشت گوجه‌فرنگی امسال شاهد افزایش تولید محصول گوجه‌فرنگی در سطح کشور و بالطبع آن در استان کردستان بودیم.

پیمان اسکندری افزود: تا تاریخ سوم مهرماه امسال دو کارخانه خرمدشت کردستان و روژین تاک کرمانشاه گوجه‌فرنگی را کیلویی ۸۰۰۰ ریال که قیمتی قابل‌قبول بود، از کشاورزان خریداری می‌کردند که از این تاریخ به بعد این دو کارخانه با کیلویی ۵۵۰۰ ریال گوجه‌فرنگی‌ها را از کشاورزان خریداری می‌کردند و در این راستا سازمان تعاون روستایی به‌منظور حمایت از کشاورزان وارد عرصه شده و به خرید گوجه‌فرنگی با کیلویی ۱۰ هزار ریال اقدام کرد.

وی اعلام کرد: خرید حمایتی به علت کاهش قیمت گوجه‌فرنگی و برای جلوگیری از ضرر و زیان کشاورزان، از بین رفتن انگیزه کشت و تولید این محصول از سوی تعاون روستایی انجام شد.

مدیر تعاون روستایی کردستان افزود: در این راستا شرکت مجتمع کشت و صنعت خرمدشت کردستان که ظرفیت تولید ۵۵۰ تن رب به‌صورت روزانه را دارد، ۵۰ درصد از ظرفیت خود را در اختیار سازمان تعاون روستایی استان گذاشته است.

وی افزود: تاکنون ۱۸ هزار و ۹۰۰ تن از محصول گوجه‌فرنگی کشاورزان توسط سازمان تعاون روستایی خریداری در دو شرکت کشت و صنعت نامبرده شده فرآوری شده است.

اسکندری عنوان کرد: دو هزار تن این محصول در شرکت خرمدشت فرآوری شده و ۱۶ هزار و ۹۰۰ تن آن در روژین تاک کرمانشاه فرآوری شده است.

وی به صف‌های طولانی ماشین‌های حامل گوجه‌فرنگی کشاورزان استان اشاره و بیان کرد: دلیل این صف‌های طولانی نبود صنایع تبدیلی در استان بوده است و این کارخانه به‌عنوان تنها واحد فرآوری محصولات کشاورزی ظرفیت روزانه ۵۵۰ تن گوجه‌فرنگی را دارد و گنجایش بیشتر از این ظرفیت را نمی‌تواند بپذیرد.

وی وجود صف‌های انتظار را تنها مشکل گوجه‌فرنگی کاران استان دانست و افزود: عملکرد خرید محصول سازمان تعاون روستایی استان بسیار مطلوب بوده و باقیمت ۱۰ هزار ریال از کشاورزان خریدار شده است.

مرتضی مجد رضایی، نایب رییس هیات مدیره شرکت خرمدشت کردستان شرکت مجتمع کشت و صنعت خرمدشت کردستان گفت: این شرکت در سال ۸۸ با سرمایه ۳.۴ میلیون یورو در شهرک صنعتی دهگلان به بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به دریافت تسهیلات از بانک برای هزینه ساخت‌وساز کارخانه افزود: ماشین‌آلات را از ایتالیا با هزینه شرکت وارد کردیم و این شرکت از ابتدا بدون سرمایه در گردش کار خود را آغاز کرد.

مجد رضایی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری به استان کردستان عنوان کرد: در این سفر مصوب شد که بنیاد برکت سرمایه در گردش به این کارخانه تزریق کند که بنیاد برکت با شراکت در کارخانه در سال اول دو میلیارد تومان و بعد از سه سال دو میلیارد دیگر پرداخت کرد که این اعتبار کفاف کل ظرفیت شرکت را نداده است.

وی ظرفیت اسمی کارخانه در تولید رب گوجه‌فرنگی اشاره و عنوان کرد: ظرفیت اسمی کارخانه پنج هزار تن رب گوجه‌فرنگی و باید ۴۰ هزار تن گوجه‌فرنگی دریافت کنیم.

این عضو هیئت مدیره شرکت، به فرآوری سایر محصولات کشاورزی اشاره و عنوان کرد: سیب، ذرت، آلبالو، توت‌فرنگی در این کارخانه فرآوری می‌شود که تاکنون به دلیل عدم سرمایه در گردش به ظرفیت کامل کارخانه نرسیدیم.

وی افزود: شرکت در پی تعهدات بنیاد برکت برای تأمین سرمایه در گردش در سال ۹۳ به‌صورت کامل شروع به فعالیت کردیم و هم‌زمان هم ذرت شیرین، هم سیب و رب گوجه‌فرنگی را فرآوری کردیم اما بنیاد برکت سرمایه در گردش شرکت را تأمین نکرد و موجب نارضایتی کشاورزان و درنتیجه تعطیلی شرکت شد.

مجد رضایی بیان کرد: از سال ۹۵ با همکاری مسئولان استان شروع به فعالیت کردیم و به دلیل نبود سرمایه در گردش با تعدادی از شرکت‌های کشور قرارداد کارمزدی منعقد کردیم اما این امر کفاف مخارج شرکت را نمی‌داد.

وی ادامه داد: امسال به دلیل افزایش تولید گوجه‌فرنگی با همکاری سازمان تعاون روستایی امسال به‌طور کامل کارکردیم.

به گفته این عضو هیئت مدیره، این شرکت دارای پتانسیل‌های ویژه‌ای ازجمله کار کردن در چهارفصل سال و فرآوری تعدادی چند محصول کشاورزی، تولید دو هزار پوره سیب و … است.

وی تصریح کرد: در صورت فول کار کردن کارخانه می‌توان برای ۱۸ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال‌زایی کرد.

مجد رضایی اذعان کرد: این کارخانه در حال حاضر در سه شیفت به‌صورت ۲۴ ساعت کار می‌کند و برای ۱۰ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال‌زایی کرده است.