پایگاه خبری ربیع/ دغدغه جامعه امروز معیشت است.

مردم به شدت در تنگنای معیشتی هستند و با معضلات فراوانی دست و پنجه نرم می کنند، ضعف یا نبود نظارت و بی تحرکی دستگاههای نظارتی از مجلس شورای اسلامی گرفته تا تعزیرات و سایر نهادهای مسئول، کم کاری و ناکارآمدی مدیریتی، تحریم‌های شدید و بی نظیر تقریبا بین‌المللی، از طرفی هجوم بیجای مردم و اشتباهات اقتصادی که ناشی از فرهنگ اجتماعی است شرایط را سخت و سخت تر نموده است.

در این وضعیت طاقت فرسا مردم چشم انتظار لایحه دولت بودند تا مشاهده کنند با توجه به حداقل تورم ۴۵درصدی که البته در بعضی کالاها تا ۲۰۰ در صد هم مصداق دارد چه فکری برای معیشت مردم شده است؟ قرار است به حقوق‌ها در این سند دخل وخرج کشور اضافه شود، چه برنامه ای برای رفع بیکاری جوانان در پیش است؟

تدبیر برای راه اندازی صنایع کوچک و بزرگی که یا تعطیل شده اند یا با کمترین ظرفیت ممکن فعالیت می کنند چیست؟ در لایحه برای رفع تبعیض های زیاد حقوقی چه تدبیری اندیشیده شده است؟ برای استفاده کنندگان از یارانه های بی مورد و بیجای سرمایه دارانی که باغ و ویلا و … دارند و از برق با قیمت عمومی که حقوق همگانی است استفاده می کنند چه فکری می شود؟

برای حقوق های نجومی و شبه نجومی دولتی ها و خصولتی ها و شرکتهای وابسته به دولت چه اقدامی خواهدشد؟ حقوق های نجومی چه سر نوشتی پیدا می کند؟ پاداش پایان خدمت به عدالت نزدیک می شود یا یک کارمند ۵۰ میلیون و یکی بیش از یک میلیارد می گیرد؟ در لایحه برای پیشگیری از آقازادگی و فامیل گرایی خط و جمله و بند و مصوبه ای می آید که برای آینده راههای تبعیض گرایی بسته شود؟

صرفه جویی های ضروری اجرایی به کجا می آنجامد؟ آیا تشریفات های بیجا حذف یا کم می شود یا همچنان دستها برای بریز و بپاش باز است؟ چیزی که به نظر می آید در لایحه ارایه شده که در تلفیق هم به بحث گذاشته شد کمترین پاسخ به انتظارات دیده شده است حالا باید منتظر ماند در رفت و برگشت لایحه از مجلس به دولت سرانجام چه خواهد شد؟ تردیدی نیست که با وجود تورم بالا باید حقوق‌ها نیز بر اساس میزان تورم موجود در جامعه افزایش یابد که البته و حتی نباید فقط توجه به تورم ۹۹ شود و افزایش حقوق بر آن مبنا تعیین گردد بلکه باید پیش بینی تورم سال بعد نیز دیده شود و حداقل معادل نیمی از آن اعمال گردد. در موضوع مالیات نیز باید تجدید نظر جدی صورت گیرد چرا که گرفتن مالیات از حقوق بگیری که حقوقش زیر خط فقر است در تضاد است و با عدالت سازگار نیست اینگونه اشخاص برای زندگی خود با کسری در آمد مواجهند که باید یارانه بگیر ویژه شوند نه اینکه مالیات نیز بپردازند، نیز اینکه در آمد زن و شوهر را در نظر می گیرند که با فرهنگ دینی ما سازگار نیست چراکه در آمد خانم ها ارتباطی با مرد ندارد و این مرد است که باید مخارج خانواده را تامین کند لذا اگر خانمی نخواست به هر دلیل در آمدش را در زندگی خود خرج کند این خانواده در فشار مضاعف قرار می گیرد و زمینه های اختلاف را فراهم می کند که به ناهنجاری خانوادگی تبدیل و جامعه را دچار مشکلات بیشتر می کند و فاصله زن و شوهر را زیاد خواهد نمود.اکنون چشم امید مردم و حقوق بگیران به راه دولت و مجلس زیرا این میزان اندک افزایش حقوق و سایر موارد مرتبط با معیشت مردم با توجه به افزایش تورم می‌تواند برای مردم مشکلات جدید ایجاد کند؛ بازنشستگان که کلا مهجور و فراموش شده اند دیگر کسی یادش نیست که اینها سالها زحمت کشیده اند قانون هم که از یاد رفته که تکلیف کرده است حقوق بازنشستگان باید به جایگاه مناسب و در حد هشتاد در صد شاغلین باشد که این دیدگاه نیز غلط اندر غلط است چراکه این گروه که عمری خادم مردم بوده اند امروز عروس و داماد و نوه و نتیجه دارند باید پسرشان را داماد و دخترشان را عروس کنند و با هزینه های آنچنانی مواجهند و با سیلی صورت سرخ می کنند که تبعیضی آشکار است؟ خبری در لایحه که گویای کمتر توجهی به این جمعیت عظیم که برکت کشورند نیست! مجلس باید همه چیز را با هم ببیند باید رقم منطقی برای افزایش حقوق کارمندان و باز نشستگان برای سال آینده در نظر گرفته شود.

به نظر می آید، باید حقوق ها دو برابر شود تا حداقل بخشی از هزینه های این اقشار تامین شود. البته نه برای نجومی بگیرها بلکه برای سطوحی که حقوق زیر خط فقر دارند! دولت می تواند مانند قبل پلکانی عمل کند و حقوق کسانی راکه درآمد بالا دارند،کمتر و کسانی هم که درآمدهای پایینی دارند، بیشتر افزایش دهد.در هر صورت اگر قدرت خرید مردم از تورم جا بماند، فشارهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به شدت بالا خواهد رفت و همین موضوع سبب شکل‌گیری یک نوع بی ثباتی در کشور می‌شود؛ بنابراین دولت و سپس مجلس باید به کمک مردم بشتابند و لایحه بودجه را در جهت رفع مشکلات معیشتی مردم و تولید و اشتغال و رفع تبعیض و برقراری عدالت قرار دهند. حالا باید منتظر ماند و دید که دولت در اصلاح بودجه چه می کند؟ و نمایندگان در زمان بررسی لایحه بودجه در صحن چه تصمیماتی خواهند گرفت و آیا برای این وضعیت نامبارک معیشت مردم برنامه مناسبی دارند یا خیر؟ و تصمیمشان می تواند سال آینده را نوید بخش خوشی و شادابی کند؟

مظفر حاجیان