به گزارش پایگاه خبری ربیع، به نقل از فارس، نشست خبری چهارمین دوسالانه کارتون کتاب با حضور سید مسعود شجاعی طباطبایی، دبیر این جشنواره و مهدی رمضانی معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، پیش از ظهر امروز (یکشنبه ۷ بهمن) در این نهاد برگزار شد.

* هم‌افزایی با دستگاه‌های مختلف برای کارتون کتاب

رمضانی در ابتدای این نشست درباره برنامه‌های نهاد متبوع خود گفت: نهاد کتابخانه‌ها در کنار فعالیت‌های مأموریتی خود که تأسیس کتابخانه است، برنامه‌های ترویجی هم در طول سال به صورت متمرکز و غیرمتمرکز اجرا می‌کند. یکی از این اقدامات، جشنواره کارتون کتاب است که این برنامه تبدیل به یک جریان پایدار شده و توقع ساز است.

وی افزود: در نهاد کتابخانه‌ها به دنبال تولید آثار نیستیم اما وقتی بحث ترویج به میان می‌آید، از آن سیاستگذاری فاصله میگیریم و برای  این حوزه وقت و انرژی صرف می‌کنیم تا فضای مطالعه و مراجعه به کتاب رشد پیدا کند. کتابخانه بستر اصلی شکل‌گیری این اتفاقات باید باشد.

معاون توسعه کتابخانه‌ها خاطرنشان کرد: هفته آینده همزمان با چهل سالگی انقلاب اسلامی، بزرگترین کتابخانه مرکزی کشور در مشهد الرضا افتتاح می‌شود و کاملا تصادفی این چهلمین کتابخانه نهاد است که به نام امام خمینی(ره) مزین می‌شود.

وی افزود: در واقع یک مجموعه فرهنگی حول محور کتابخانه مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

رمضانی به جشنواره قصه‌گویی نهاد کتابخانه‌ها هم اشاره کرد و گفت: پس از اتمام جشنواره به صورت منطقه‌ای، سال آینده به صورت ملی برگزار می‌شود. قصه‌گویی یک کار ترویجی است و در راستای مطالبه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر اجتماعی شدن کتابخانه‌ها است.

وی درباره افزایش قیمت کاغذ و مراجعه بیشتر مردم به کتابخانه‌ها گفت: سعی کرده‌ایم کتابدارها بتوانند آمار صحیحی از خواسته‌های مراجعه‌کنندگان داشته باشیم. ضمن اینکه تلاش کرده‌ایم فاصله زمانی چاپ کتاب تا ورود آن به کتابخانه‌ها را کم کنید، این فاصله قبلترها بیش از یک سال بود. برای رفع مشکلات حقوقی درباره کتابخانه دیجیتال در حال تلاش هستیم و اگر این اتفاق رخ دهد، فاصله چاپ کتاب و دسترسی به آن باز هم کوتاه‌تر می‌شود.

رمضانی با تاکید بر پرهیز از موازی‌کاری دستگاه‌ها گفت: درباره کارتون کتاب ما آماده هم‌افزایی با دستگاه‌های مختلف هستیم، چون تکرار آن در سطح نازلتر درست نیست. در جشنواره قصه‌گویی هم ما در حال آماده‌کردن خودمان برای رسیدن به سطح کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و پیوستن به آن هستیم.

* حضور هنرمندانی از ۷۳ کشور

در ادامه این نشست، شجاعی طباطبایی به فراخوان چهارمین دوسالانه بین‌المللی کارتون کتاب اشاره کرد و گفت: تعامل مستمری با هنرمندان در سراسر دنیا داشتیم و تعداد شرکت‌کنندگان خارجی بیش از ایرانی است.

وی ادامه داد: در  مجموع ۷۳۳ هنرمند شامل ۲۳۷ هنرمند ایرانی و ۴۹۶ هنرمند خارجی با ۲۰۴۹ اثر در دوسالانه چهارم شرکت داشته‌اند.

وی افزود: از ۷۳ کشور شرکت‌کننده داشته‌ایم که بیشترین آنها از ترکیه با ۸۰ نفر، اندونزی با ۵۴ نفر، چین با ۳۹ نفر، هند با ۳۲ نفر و برزیل با ۳۱ نفر هستند.

دبیر چهارمین دوسالانه بین‌المللی کارتون کتاب درباره چهره‌های شاخصی که در جشنواره این دوره شرکت دارند، گفت: «میخائیل کنتوریوس» از یونان (بهترین کاریکاتوریست سال ۲۰۱۸ اروپا) و «جیتد کاستانا» از اندونزی (بهترین کارتونیست آسیای میانه در سال ۲۰۱۸) در چهارمین دوسالانه کارتون کتاب شرکت کرده‌اند.

شجاعی طباطبایی درباره هیأت داوران این دوسالانه هم توضیح داد: نفرات اول دوسالانه‌های قبل در دوسالانه بعدی به عنوان داور ح۱ور دارند، بر این اساس «سامان ترابی» و «علیرضا پاکدل» در دوسالانه امسال داور هستند. بهمن عبدی هم دیگر داور ایرانی این جشنواره است. «میخائیل زلاتکوف» از روسیه و «هیکابی دمیرچی» از ترکیه هم دیگر داوران ما هستند که هفته اول اسفند وارد ایران می‌شوند.

وی درباره میزان جوایز گفت: نفرات اول تا سوم علاوه بر لوح تقدیر و تندیس به ترتیب ۱۸۰۰، ۱۳۰۰ و ۹۰۰ یورو جایزه نقدی دریافت می‌کنند. به ۵ اثر تقدیری هم هر یک ۴۰۰ یورو اهدا خواهد شد.

* غلبه فضای مجازی بر کتاب، دغدغه‌ای جهانی است

علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور هم در این نشست گفت: کار ارزشمندی در جشنواره کارتون کتاب صورت گرفت و آثار خوبی دریافت شد.

وی ادامه داد: آثار دریافتی نشان داده برخی نگرانی‌هایی درباره حوزه فرهنگ وجود دارد، دغدغه‌هایی جهانی است. استفاده از فناوری جدید مخاطره‌ای برای کتابخوانی نیست اما آن بخش زودگذر و تفریحی فضای مجازی می‌تواند میزان مطالعه را کاهش دهد.

رئیس نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: توجه و اهمیت عادت دادن کودکان به مطالعه در برخی آثار دیده می‌شود.

مختارپور در پایان گفت: یک ضعف و نقصی در جامعه فرهنگی و رسانه‌ای وجود دارد و اینکه در انتشار و گسترش این آثار و تبدیل آن به یک گفتمان ضعیف بوده‌ایم، چون اثری که یک کار هنری دارد، ماندگارتر است.

در پایان این نشست، کتاب «سومین دوسالانه بین‌المللی کارتون کتاب» حاوی مجموعه‌ای از آثار برتر سومین دوره این جشنواره با حضور علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و رئیس این جشنواره رونمایی شد.

به گزارش فارس، فراخوان چهارمین دوسالانه کارتون کتاب ۱۰ شهریور ماه منتشر شد و ۲۱ دی ماه ۱۳۹۷ آخرین مهلت ارسال آثار به این جشنواره بود. در این دوره موضوعاتی چون «کتاب و شهر»، «کتاب و زندگی»، «کتاب و خانواده»، «کتاب و کودک»، «کتاب و کتابخانه»، «کتاب و کتابدار»، «کتاب و رسانه»، ‌«کتاب و آینده» مورد توجه قرار گرفته است.

انتهای پیام/