به گزارش پایگاه خبری ربیع، کوچکترین موجودات زنده ی شناخته شده ، ویروس ها هستند . اگر یک میلیون یا دو میلیون ویروس را کنار هم بگذاریم، طول تمام آنها حدود یک سانتی متر خواهد شد .گاهی ویروس ها را همراه با باکتری ها ، به عنوان میکروب می نامند ، اما در واقع باکتری ها و ویروس ها کاملا از هم متمایزند . ویروس ها ساختمانی بسیار ساده دارند و به تنهایی قادر به تکثیر نیستند بلکه برای تولید مثل ، وارد سایر سلول های زنده شده واز مواد غذایی و انرژی آن سلول استفاده می کنند . بدین ترتیب سلول های زنده از بین رفته و عفونت ویروسی بوجود می آید . با راستینه همراه باشید .

درباره ویروس بیشتر توضیح بفرمایید ؟

یک ویروس تنها و کامل را ویریون می نامند . ویریون لایه ای خارجی دارد که کپسید نامیده می شود . این غشاء خارجی از مولکول های پروتئین که مانند آجر کنار هم چیده شده اند ، ساخته شده اند . در داخل این غشاء ، مولکولی از اسید نوکلئیک DNA یا RNA قرار دارد . این اسید نوکئلیک ، ماده ی ژنتیک یا ژن ویروس است .

از آنجا که تعریف ما از موجود زنده ، موجودی است که فعالیت هایی مانند رشد ، تنفس و حرکت دارد ، جای بحث است که آیا می توان ویروسها را موجود زنده نامید یا خیر ؟ توضیح بفرمایید ؟

در سلول های زنده ، ژن عامل تعیین کننده ی ساخت مولکول های جدید است . اما با ورود ویروس به داخل سلول ، ژن ویروس به ژن سلول دستورساخت ژن های ویروسی را می دهد و آنقدر تعداد ویروسها از این طریق زیاد می شود که با انفجار سلول ، هزاران ویروس جدید منتشر شده و دوباره این ذنجیره ی آلوده سازی ادامه می یابد .

ویروسهایی که وارد باکتری ها می شوند را باکتریوفاژ ، یا ” فاژ “ می نامند . این ویروسها برای مهندسان ژنتیک اهمیت زیادی دارند . زیر این دانشمندان از این ویروسها برای انتقال ژن های مورد نظر به باکتری ها کمک می گیرند .

فاژها این ژن ها را به باکتری های خاصی وارد کرده و باکتری ماده ی دلخواه دانشمندان را تولید می کند ، مثلا یک دارو یا یک هورمون .

ویروسها عامل بروز کدام بیماری ها می باشند ؟

ویروسها عامل بسیاری از بیماری مشترک انسان و دام و گیاهان هستند . بیماری هایی مانند سرخچه ، آبله مرغان ، اوریون ، هاری ، تب زرد ، هپاتیت ، آنفلوآنزا ، سرماخوردگی و بیماری مرگبار ایدز .
زگیل ها نیز اغلب به علت وجود برخی ویروس ها در برخی از انواع سرطان نیز دخالت دارند . ویروسها در غبار یا خاک زنده نمی مانند ، به همین علت بیشتر بیماری های ویروسی از طریق تماس مستقیم انسان با انسان یا حیوان با حیوان منتقل می شود . درمان بیماری های ویروسی بسیار مشکل است ، زیرا نمی توان بدون نابودی سلول های میزبان، ویروس را از میان برد .

آنتی بیوتیک ها ( پادزیستها ) که به خوبی روی باکتری ها اثر می کنند ، بر ویروسها موثر نیستند . البته برخی از انواع خطرناک بیماری های ویروسی را میتوان با واکسیناسیون برطرف نمود از جمله فلج اطفال ، آبله و سرخچه .

منبع: راستینه