به گزارش پایگاه خبری ربیع، استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران، در همایش آرایش بافت مسکونی شهرها از منظر تئوری شکل و فرم خوب محله (با تکیه موردی بر شهر اصفهان)که با همکاری مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل برگزار شد گفت: فضاهای شهری در ایران پاسخگوی نیازها و رویدادها نیست و تاکنون نتوانستیم هم افزایی را در این مکان فراهم کنیم.

محمدرضا پور جعفر افزود:، در گذشته آنچه در دل شهرها نمود داشت عناصر و بستر معنویت بود، در زمان حال وضع فرهنگی شهرها عوض شده است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: علاوه بر ارتقا محله های موجود به عنوان پایگاه اجتماعی، باید براساس اندوخته های فرهنگی در بازآفرینی مکان های شهری سعی و کوشش شود.

وی تصریح کرد: نبود وجود بستری مناسب برای تعاملات اجتماعی و زندگی به سبک ایرانی- اسلامی با در نظر گرفتن آداب و آیین مرسوم و نبود کارایی کافی واحد همسایگی در فرهنگ شهرسازی ایران و مشکل کاربردی نبوده ایده محلات سنتی به دلیل دارا بودن ابعاد توصیفی و غیرکمی از مولفه های نظریه آرایش شهری است.

پورجعفر، انسجام، مقیاس و تناسبات انسانی را از نکات حائز اهمیت در محله های ایرانی – اسلامی دانست و اظهارداشت: همین مزایا موجب نزدیکی ساکنان و بالا رفتن ارتباطات چهره به چهره و روابط متقابل اجتماعی و تقویت و پایدار روابط و سرانجام باعث جو صمیمی و اجتماعی می گردد.

کمبود میدان در شهرها

وی با اشاره به تعریف محله از دیدگاه صاحبنظران اضافه کرد: محله را می توان بخشی از تقسیم بندی کالبدهای فرهنگی شهر دانست که دارای حوزه گسترده جغرافیایی مشخص، جامعه محلی چشمگیر، وابستگی ها، علایق و احساساتی همچون حس تعلق اجتماعی، روابط همسایگی الگوی مشترک زندگی باشد که روی هم رفته هویت مشترک فرهنگی مرمان را می سازد.

 وی با اشاره به مبانی طراحی محلات در شهرهای اسلامی گفت: فضاهای جنبی مساجد باید، جوابگوی عملکردهای فرهنگی معاصر باشد، مساجد باید به گونه ای مکان یابی و طراحی شود که با فضای مسجد غریبه نباشند باید مساحت مساجد با جمعیت بخش مسکونی(محله) در شهرهای اسلامی هماهنگی داشته باشد.

وی اضافه کرد: امروز میادین به عنوان فضاهای ایستا و مکث در مراکز بخش های مسکونی بسیار کم به چشم می خورد.

پورجعفر در این نشست به آرایش شهرها با توجه به محله محوری و داشتن محله ای با برنامه و فرم مناسب بحث کرد و افزود: به دلیل رشد زیاد شهرنشینی و داشتن شهرهای کوچک و بزرگ متعدد نسبت به سال های گذشته آرایش شهرها و محله محوری تتغییراتی را شاهد بوده است.

وی با اشاره به ایده های غربی تصریح کرد: در این ایده ها تا حدی به ابعاد کمی اشاره شد که به دلیل هماهنگی نداشتن با تاسیسات و تجهیزات دوران معاصر محله های ما نمی توانند پاسخگوی نیازها باشند.گفتنی است این استاد دانشگاه در خصوص مکان یابی برج میلاد تهران نقش مهمی ایفا کرد.