به گزارش پایگاه خبری ربیع، تقویت روحیه انقلابی به مثابه ضرورتی تاریخی پیش روی  انقلاب اسلامی، در ماه‌های اخیر و در جریان تبلیغات انتخابات زئیس جمهوری و پس از آن در حال تبدیل شدن به گفتمانی است که طراح و مطرح کننده آن حکیم بزرگ انقلاب اسلامی است. با این وصف باید شاخص‌‌هایی برای عمل و رفتار و کنش انقلابی ارائه داد که محکی برای سنجش باشد.

در این میان می‌توان از سطوح مختلف انقلابی سخن گفت که یکی از سطوح آن دولت انقلابی است. این مهم از آنجایی اهمیت می‌یابد که کشور در آستانه رخدادی مهم قرار دارد و آن آغاز به کار دولت مردمی سیزدهم است. در این میان بدون شک دولتی خواهد توانست دولت طراز نظام اسلامی باشد که از شاخص‌های انقلابی‌گری برخوردار باشد و جناب آیت الله رئیسی  باید در دولت آتی بدنبال تشکیل دولتی انقلابی باشد. در این بحث با محور قرار دادن بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در طول سال‌های اخیر، برخی از شاخص‌ها و  ویژگیهای دولت انقلابی احصاء شده است.

چنانچه نسبت به تضعیف روحیه انقلابی در دولت یازدهم چنین تأکید می‌ فرمایند: «به نظر من کاری که علی‌العجاله باید کرد این است که در اتّخاذ مواضع انقلابی، باید صراحت داشت؛ یعنی رودربایستی نکنیم. مواضع انقلابی را، مبانی امام بزرگوار را صریح بیان کنیم، خجالت نکشیم، رودربایستی نکنیم، ترس نداشته باشیم و بدانیم که «وَ للهِ‌ جُنودُ السَّمواتِ وَ الاَرضِ وَ کانَ اللهُ عَزیزًا حَکیمًا». همه‌ امکانات عالم و سنن عالم، جنود الهی هستند، می‌توان آن جنود الهی را پشت سرِ خود قرار داد و به کمک خود کشاند با توکّل به خدا، با پیمودن راه خدا.»(۵/۶/۱۳۹۴)

مسئله‌ اعاده‌ عزت ملی و ترک انفعال در مقابل سلطه و تجاوز و زیاده‌طلبی سیاست‌های دیگران و ترک شرمندگی در مقابل غرب و غربزدگی یکی از شاخصه‌‌های کلیدی دولت انقلابی است. رهبر معظم انقلاب اسلامی از بلای بزرگ انفعال دولت‌های غیر انقلابی چنین یاد می‌کنند: «ما متأسفانه در برخی از اوقات گذشته، می‌دیدیم که بعضی از کسانی که مرتبط با مسئولان بودند، یا حتی خودشان مسئول یک بخشی بودند، کأنّه از گفتمان انقلاب در مقابل دیگران شرمنده‌اند و خجالت می‌کشند که حقایق انقلاب را بر زبان جاری کنند، یا آنها را پیگیری کنند، یا به آنها اهمیت بدهند! این برای یک جامعه خیلی بلای بزرگی است.»(۲/۶/۱۳۸۹)

شاید یکی از مهم‌ترین شاخصه‌‌های عینی دولت انقلابی را باید کارآمدی آن دانست. کارآمدی در تعریف ساده، برخورداری از توانایی لازم برای انجام امر سپرده شده است. این مؤلفه مبتنی بر اختیاراتی که داده می‌شود، تعیین می‌گردد.

مؤلفه کارآمدی به اندازه‌ای با اهمیت است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در زمینه نسبت بین کارآمدی و مشروعیت چنین می‌فرمایند:

 

«مشروعیت همه‏ ما بسته به انجام وظیفه و کارآیی در انجام وظیفه است. بنده روی این اصرار و تکیه دارم که بر روی کارآیی‏ها و کارآمدی مسئولان، طبق همان ضوابطی که قوانین ما متّخذ از شرع و قانون اساسی است، بایست تکیه شود. هر جا کارآمدی نباشد، مشروعیت از بین خواهد رفت.

…باید هر یک از کسانی که متصدی مسئولیت، از صدر تا ساقه هستند، بتوانند آنچه را که برعهده آنهاست، به‏قدر معقول انجام دهند. انتظار معجزه و کار خارق‏العاده نداریم و نباید داشته باشیم؛ اما بایست انتظارِ تلاش موفق را که در آن نشانه‏های توفیق هم مشاهده شود، داشته باشیم.»(۳۱/۶/۱۳۸۳)

جهادی عمل کردن نیز شاخصی مهم است. مدیریت جهادی به مثابه آن نوع مدیریتی که در شرایط کمبود و وجود موانع متعدد، با احساس تکلیف، تعهد انقلابی و رسالت، بتواند کارآمدی خود را در اداره جامعه ثابت کند و در حل معضلات جامعه توفیق داشته باشد،‌ نیز از جمله سازوکار‌ها و مؤلفه‌هایی است که تفکر انقلابی با تجهیز به آن می‌تواند حلّال مشکلات کشور باشد.

مسئله شایسته‌سالاری به مثابه مهم‌ترین شاخصه اصلی تشکیل دولت اسلامی و انقلابی  در نظام مردم‌سالاری دینی مورد تأکید و توجه قرار می‌گیرد. همچنین مردمی بودن دولت‌ها در زمانه ما یکی از شاخصه‌های مهم مطلوبیت نظام‌های سیاسی است. مهم‌ترین شاخصه مردمی بودن در گام اول به قدرت رسیدن از طریق فرآیند مردم‌سالار و انتخاباتی با مشارکت حداکثری است که تمامی دولت‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی از چنین فرآیندی به قدرت رسیده‌اند؛ به این معنا که با کسب اکثریت آرا از پشتوانه مردمی و مقبولیت حداکثری برخوردار بوده‌اند.

اولویت دادن به مطالبات مردم و تلاش حداکثری برای رفع مشکلات توده‌های جامعه به ویژه طبقات محروم و مستضعف، جلوه دیگری از دولتی است که خود را پرچمدار انقلابی‌گری می‌داند، که لازمه آن شناخت صحیح نیازهای واقعی مردم است. رهبر معظم انقلاب در خطاب به دولتمردان با اشاره به امتیاز روحیه مردمی و خاکی بودن می‌فرمایند: «این هم خیلی باارزش است؛ این را قدر بدانید. شما امتیازتان به تشخص ظاهری و شکل و قیافه نیست؛ امتیازتان به همین است که خودتان را با مردم هم‌سطح کنید، به شکل مردم و در میان مردم باشید، با مردم تماس بگیرید، با آنها انس پیدا کنید، از آنها بشنوید. این امتیاز بزرگی است و در شما هست؛ آن را حفظ کنید و نگه دارید.»(۲/۶/۱۳۸۹)

و البته قانون‌گرایی نیز شاخص تاثیر گذار خواهد بود. رهبر معظم انقلاب فرمودند: «یکی مسئله رعایت قوانین است. قانون را اهمیت بدهید. قانون ـ وقتی که با سازوکار قانون اساسی پیش رفت ـ حتمیت و جزمیت پیدا می‌کند. … تا مادامی که قانون، قانون است، حتماً بایستی به آن عمل بشود و به آن اهمیت داده بشود. من این را تأکید می‌کنم. »(۲/۶/۱۳۸۹)

یکی دیگر از شاخصه‌ها و مختصات دولت انقلابی مرعوب نشدن در برابر دشمن و مقاوم بودن در برابر تهدیدات و هوشیاری در مواجهه با دشمن است. به فرموده رهبر حکیم انقلاب اسلامی؛ «روحیه و آرمان انقلابی، بدین معنی است که میل به زندگی راحت و مرفه، جامعه و مسئولان را به سازشکاری و تسلیم در برابر زورگویی قدرت‌های جهانی و غفلت از توطئه استکبار و بی‏اعتنایی به پیام جهانی انقلاب نکشاند. »(۲۳/۴/۱۳۶۸)

الگوی سبک زندگی مسئولان دولت، یکی از شاخصه‌های تأثیرگذاری در شناخت انقلابی‌گری دولت‌هاست. در این میان دولت انقلابی دولتی است که در آن مسئولان ساده‌زیست باشند و سطح زندگی‌شان متناسب با اکثریت جامعه باشد. رهبر معظم انقلاب  ساده‌زیستی مسئولان را قابل تقدیر دانسته و تاکید دارند: «ساده‌زیستی چیز بسیار باارزشی است. ما اگر بخواهیم تجمل و اشرافی‌گری و اسراف و زیاده‌روی را ـ که واقعاً بلای بزرگی است ـ از جامعه‌مان ریشه‌کن کنیم، با حرف و گفتن نمی‌شود؛ که از یک طرف بگوییم و از طرف دیگر مردم نگاه کنند و ببینند عمل‌مان جور دیگر است! باید عمل کنیم. عمل ما بایستی مؤید و دلیل و شاهد بر حرف‌های ما باشد تا اینکه اثر بکند. این خوشبختانه هست. فاصله‌تان را با طبقات ضعیف کم کرده‌اید و کم نگه دارید و هر چه که ممکن است آن را کمتر کنید.»(۲/۶/۱۳۸۷)