به گزارش ربیع به نقل از روزنامه کیمیای وطن : این روزها در بازار ایران از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را می‌توان قسطی خرید. هرچند این روش خرید قسطی به یک شیوه عادی زندگی ما تبدیل شده اما اقتصاددانان این الگو را چندان مناسب نمی‌دانند و معتقدند در بلند مدت این روش به اقتصاد کشور ضربه می زند. اقتصاددانان معتقدند وابسته شدن خانواده‌ها به زندگی قسطی موجب مخدوش شدن برنامه‌های بلندمدت خانواده می‌شود و کنترل آنها را بر سرنوشت اقتصادی‌شان با اشکالاتی مواجه می‌کند در این زمینه غلامحسین بزرگمنش، کارشناس امور پولی و بانکی معتقد است خرید قسطی نمی‌تواند فی نفسه امری نامطلوب باشد کما اینکه در زمان رکود اقتصادی که نیاز به بالا بردن مصرف و گردش پول ضروری است، دولت‌ها با ایجاد زمینه‌های خرید قسطی مردم را به این نوع معاملات تشویق می‌کنند. اما مشکل هنگامی به وجود می‌آید که میزان اقساط ماهانه با توانایی پرداخت آن از سوی شخص، همخوانی نداشته باشد خانواده‌ها باید در خریدهای خود به گونه‌ای محتاطانه عمل کنند تا در صورت کم شدن میزان درآمد بتوانند حداق اقساط خود را پرداخت کنند.

زندگی اقساطی

پرداخت اقساط بلند مدت در خانواده‌ها به خصوص با افزایش تورم و کاهش قدرت خرید یکی از آفت‌های مهم به وجود آورند رکود اقتصادی است. اثرات این موضوع به وضوح در اقتصاد ما قابل مشاهده است و متاسفانه نه تنها راهکاری ارائه نمی‌شود بلکه هر روز بر طبل خرید قسطی از سوی تولید کنندگان و بانک‌ها کوبیده می‌شود. به این نمونه‌های اخیر نگاه کنید: طرح کارت اعتباری خرید کالای ایرانی، طرح پرداخت تسهیلات ۱۰ میلیون تومانی با سود ۴ درصد برای خرید فرش دستباف و … در حمایت از تولید داخل هیچ شکی نیست اما تا چه اندازه در این طرح‌ها نفع مردم دیده شده است؟ جایگاه فرش دستباف در سبد کالای خانواده‌های متوسط به پایین ایرانی کجاست؟ و آیا اگر فرش دستباف جایی در سبد خانواده‌های متوسط به پایین ندارد پرداخت وام به قشر مرفح چه ضرورتی دارد؟

مسکن

شاید تنها کالایی که در ایران ارزش خرید اقساط را داشته باشد مسکن است. اگر سه چهار سال اخیر را در نظر نگیریم مسکن در دو دهه اخیر به شکل بی سابقه‌ای در حال رشد قیمت بوده است همین مسئله باعث شده مسکن به عنوان یک سرمایه گذاری خوب شناخته شود و خانواده‌ها با هر سختی شده اقساط سنگین با سودهای آنچنانی آن را به جان بخرند تا کمی از دردسرهای مستأجری رهایی یابند یعنی بسیاری منتطقی جلوه می‌کند که با رشد تورم یک خانواده بهایی که باید بابت اجاره پرداخت کند را به اقساط مسکن اختصاص دهد تا سقفی بالای سر داشته باشد. هر چند این راهکاری خوبی است اما اقساط بلند مدت با سود سرسام آور خود باعث می‌شود ناخواسته قدرت خرید خانواده‌ها نسبت به خیلی از ضروریات دیگر زندگی کاهش پیدا کند.

چرخه معیوب

متاسفانه چرخه معیوب اقتصاد ما دور باطلی از قسط و رکود و تورم است که به این آسانی‌ها قرار نیست دست از سر مردم بردارد. واضح است که قسط‌های به وجود آمده در این سالیان متمادی را نمی‌توان بخشید یا یک شبه برطرف کرد اما حداقل می‌توان با بال بردن سطح دستمزدها، کاهش تورم و صد البته آگاهی بخشی به مردم برای برنامه ریزی صحیح اقتصادی و مهمتر از همه کاهش سودهای بی رحمانه نظام بانکی رسیدن به اقتصاد مقاومتی و شکوفایی اقتصادی را شاهد بود.