مظفر حاجیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، بر اساس گفته‌های نزدیکان رئیس جمهور دولت چهاردهم، قرار است در همین روزها اعضای کابینه برای رأی اعتماد به مجلس معرفی شوند. شکی نیست که در انتخاب افراد باید به شایستگی در ابعاد مختلف توجه ویژه مورد توجه قرار گیرد و برای هر وزارتخانه فردی معرفی شود که از تعهد و تخصص کافی در جایگاهی که می‌پذیرد برخوردار باشد. در واقع باید شایسته سالاری محقق گردد تا امکان تحقق حق و عدالت که شعار محوری رئیس جمهور محترم بوده و هست قابل دسترس باشد. شایسته سالاری به معنای رعایت تناسب مهارت و تخصص شاغل متعهد با شغلش، در همه امور از جمله بخش مدیریتی جامعه از زیر ساختهای تحقق حق و عدالت است وحسن عقلی دارد چنانکه خلاف آن یعنی قرار دادن افراد غیر متخصص در جای افراد متخصص متعهد، تضییع حقوق شغل و شاغل است و تضییع حق مصداق ظلم و دارای قبح عقلی است. نظام شایسته سالار، نظامی است که از یکسو شرایط و نیازمندی‌ها منصب و مقام را شناسایی کند و از سوی دیگر دیانت، مهارت و تعهد افراد را بررسی نماید و در نتیجه هر شایسته را بدون تأثر ازحب و بغض شخصی و جناحی، در جایگاه شایسته‌اش، قرار دهد به طوری که هر شخص منصف وآگاه به ویژگی‌های منصب و منصوب را قانع سازد. شایسته سالاری علاوه بر مبنای عقلی دلیل نقلی نیز دارد، بر اساس آیات قرآن، فرشته‌های معترض بر خلافت حضرت آدم (ع) وقتی که از آگاهی او بر اسماء و خواص اشیاء مطلع شدند و فهمیدند که گزینش او بر اساس شایستگی بوده است،ساکت شدند و از این توهم که او تنها به خاطر نژادش به این مقام برگزیده شده است، خداوند را تنزیه کردند و بر اساس فرمایش رسول گرامی اسلام هرکس بدون مهارت بر کاری اقدام کند ضررش بیش از نفعش می‌باشد.

بزودی کابینه جدیدالورود مسعود پزشکیان جایگزین دولتمردان فعلی خواهند شد و زمام امور اجرایی کشور را در دست خواهند گرفت. در این بین اگرچه گمانه زنی‌ها درباره ترکیب احتمالی دولت آینده، روز به روز شدت یافته و اسامی گوناگونی در این باره نقل محافل و فضای رسانه‌ای بویژه رسانه‌های مجازی است، اما نگرانی‌هایی نیز از جانب دلسوزان و علاقه‌مندان به دولت نوسفر چهاردهم نیز مطرح می‌شود.

گر چه رئیس جمهور منتخب گروهی را مأمور بررسی و گزیشنش وزرا نموده‌اند که با مشورت با اهلش به نتیجه برسد که شاید در نگاه اول ایده‌ای خوب و جالب به نظر می‌آمد، اما از آنجا که نفس انتخابات، تفویض اختیارات مردم به منتخب جمهور است، شاید دیگر نیازی به ایجاد اینگونه سامانه‌ها احساس نمی‌شد. مضاف بر اینکه از بدیهیات ورود به عرصه نامزدی و انتخابات ریاست جمهوری، داشتن برنامه‌ای کلان و منسجم است که طبیعتاً باید تیمی متشکل از عناصر اجرایی کاربلد و متخصص نیز از مدت‌ها پیش، خود را برای بالفعل نمودن این طرح‌های بالقوه، آماده کرده باشند تا در صورت توفیق در عرصه انتخابات و در دست گرفتن دولت، آن برنامه‌ها را به منصه ظهور برسانند با این وصف گروه مذکور می‌توانند به تهیه یک بانک اطلاعاتی نیروهای کارآمد و مورد قبول فرد یا افرادی باشد که در جریان امور آتی امکان بکارگیری آن‌ها خواهد بود. از سوی دیگر، از گوشه و کنار خبر می‌رسد که بنابر اخبار غیررسمی، گزینه‌هایی برای تصدی مسئولیت در برخی وزارتخانه‌های کلیدی و مهم مطرح شده که بررسی رزومه و سوابق ایشان بر دل‌نگرانی‌ها در این باره دامن می‌زند که لازم است تدبیری اندیشیده شود که دغدغه‌ها به حد اقل ممکن برسد و افرادی در نهایت معرفی شوند که کمترین علامت سؤال را با خود داشته باشند؟ آنگونه که از شواهد پیداست، سهم خواهان نزدیک به نهادو جریان‌های به ظاهر همسو، در پوشش همراهی با دولت منتخب درصدد تصاحب کرسی‌های قدرت هستند و در این راه از هیچ تلاش و کوششی دریغ نمی‌کنندهرچند امکان دادن منصب به همه کسانی که در دوره انتخابات به شکلی از رئیس جمهور منتخب حمایت کردند نیست.

در رقابت بر سر گرفتن منصب حُکم بدستان ستادی و غیر ستادی از هر اهرم فشاری استفاده کردند و می‌کنند تا غنیمتی از منصب به دست آورند. در این میان عده‌ای که از سوابق خوبی برخوردار نیستند نیز برای ورود به کابینه، وارد عمل شده‌اند تا منصبی را به دست آورند. با این همه نگرانی‌هایی که اهرم‌های فشار به وجود آورده‌اند اما باید منتظر ماند و دید که طی روزهای منتهی به جابجایی دولت‌های سیزدهم و چهاردهم، ترکیب و چینش اولین کابینه چگونه رقم خواهد خورد و اینکه آیا شایستگان و ذی‌حقان، عهده دار مسئولیت‌ها خواهند شد یا اینکه درب دولت به همان پاشنه گذشته‌های جناحی خواهد چرخید؟! آیا شخصیت‌های جهادی، انقلابی، متعهد و متخصص و آماده خدمت شبانه روزی برای وزارتخانه‌ها معرفی می‌شوند یا؟ که البته از شخصیت و نگاه‌های اعلامی جناب پزشکیان انتظاری جز معرفی افرادی با شاخص‌های ارزشی مشخص شده توسط رهبری معظم انقلاب نمی‌رود. آنچه باید باشد اینست که که افراد در جهت خدمت به مردم رقابت داشته باشند نه در گرفتن منصب؟ حتی اگر به منصبی دست یافتند و در جریان خدمت کسی را از خود محق‌تر و توانمندتر یافتند کار را به او بسپارند و خود نیز در کنار او قرار گیرند تا خدمت شایسته‌تر به مردم ارائه گردد و مشکلات مردم زودتر و اساسی مرتفع گردد.

مظفر حاجیان