به گزارش پایگاه خبری ربیع،  کمتر از ۱۴ روز دیگر مهمترین رقابت‌های فوتبال ملی در آسیا آغاز خواهد شد. جام ملت‌های آسیا از ۱۵ دی تا ۱۲ بهمن در ۴ شهر و ۸ ورزشگاه کشور امارات برگزار می‌شود.

این رقابت‌ها همانند یورو ۲۰۱۶ و فوتبال بازی‌های آسیایی برای نخستین بار با شرکت ۲۴ تیم در شش گروه چهار تیمی برگزار می‌شود. با چنین فرمتی حتی تیم‌های درجه دو و سه آسیایی نیز می‌توانند از طریق قرارگرفتن در جایگاه سوم گروه امید به صعود داشته و با خلق شگفتی در مراحل حذفی برای خود شانسی هر چند ناچیز قائل باشند.

تاکنون سه جام جهانی ۱۹۸۶، ۱۹۹۰ و ۱۹۹۴ نیز با چنین فرمولی برگزار شده که هر سه جزو به یاد ماندنی‌ترین ادوار جام جهانی در خاطر علاقمندان فوتبال هستند. در جذابیت و غیرقابل پیش‌بینی بودن تورنمنت‌های ۲۴ تیمی یادآوری همین نکته بس که پرتغال قهرمان یورو ۲۰۱۶، ایتالیا نایب قهرمان جام جهانی ۱۹۹۴، آرژانتین نایب قهرمان جام جهانی ۱۹۹۰ و بلژیک تیم چهارم جام ۱۹۸۶ جملگی از تیم‌های سوم گروه بودند که شروع چندان پرفروغی در جام نداشتند و در حالی که فاصله چندانی با حذف زودهنگام از جام نداشتند توانستند با خوش‌شانسی به مرحله حذفی صعود کرده و در نهایت با نتیجه‌ای درخشان جام را به پایان برسانند.

پیش از قرعه‌کشی پیش‌بینی می‌شد حضور امارات میزبان به عنوان تیم رنکینگ ۸۱ فیفا در سید ۱ گروه‌بندی از یک طرف منجر به قرار گرفتن میزبان در گروهی آسان و از طرف دیگر شکل‌گیری حداقل یک گروه سخت در این مسابقات باشد، اما برخلاف پیش‌بینی‌ها در قرعه‌کشی فقط مورد اول یعنی آسان بودن گروه میزبان محقق شد و تعدد تیم‌های درجه سه آسیایی سبب گردید هیچ گروهی سخت‌تر از سایر گروه‌ها در میان این شش گروه نباشد. البته در نگاه اول مطابق جدول زیر چنانچه رنکینگ فیفا را ملاک ارزیابی قرار دهیم شاید بتوان گفت گروه‌های B و C اندکی سخت‌تر از سایر گروه‌ها باشند اما با ملاحظه گروه C جایی که دو تیم تازه وارد فیلیپین و قرقیزستان حضور دارند متوجه می‌شویم که این ادعا کاملاً مردود است. این دو تیم برای نخستین بار است که به مرحله نهایی جام ملت‌های آسیا صعود کرده‌اند.

نکته مهم دیگری که در نحوه قرعه‌کشی این مسابقات وجود داشته این است که برخلاف جام جهانی و دیگر تورنمنت‌های معتبر اروپا و جهان، جایگاه تیم‌ها در گروه و به تبع آن ترتیب بازی‌های مرحله گروهی قرعه‌کشی نشده و برنامه بازی‌ها به ترتیبی است که دو تیم قدرتمندتر در تمام گروه‌ها (تیم‌های سید یک و دو) در روز سوم و آخر دور گروهی با یکدیگر بازی می‌کنند که حساسیت روز آخر مرحله گروهی را دو چندان کرده و از جذابیت دو دور نخست بازی‌های گروهی می‌کاهد. به عبارت دیگر هیچ یک از بازی‌های رودرروی دو تیم قدرتمندتر گروه‌ها (استرالیا-سوریه، کره جنوبی–چین، ایران-عراق، عربستان-قطر و ژاپن-ازبکستان) در دو دور اول (۱۰ روز اول این مسابقات) انجام نمی‌شود.

حذف مقام سوم

در طی این رقابت‌ها مجموعاً ۵۱ بازی انجام می‌شود. این نخستین بار است که AFC مانند یوفا قید بازی رده‌بندی را زده و از برنامه مسابقات حذف شده است.

پرتکرارترین بازی

اما پرتکرارترین بازی تاریخ جام ملت‌های آسیا با احتساب بازی‌های دور مقدماتی، جدال ایران و کره جنوبی بوده که ۹ بار تکرار شده است. سهم ایران ۳ برد (۱۹۹۶، ۲۰۰۴ و ۲۰۰۶)، کره جنوبی یک برد (۱۹۸۸) و پنج بازی نیز در ۹۰ دقیقه به تساوی رسیده که یک بازی در دور گروهی مرحله مقدماتی بوده (۲۰۰۶) و چهار بازی دیگر در مراحل حذفی به انجام رسیده است. در بازی‌های مراحل حذفی، ایران تنها در یک بازی پیروز شده (فینال ۱۹۷۲) و سه بازی دیگر را کره در وقت اضافه یا پنالتی برده است (۲۰۰۰، ۲۰۰۷ و ۲۰۱۱).

گفتنی است کنفدراسیون فوتبال آسیا AFC برای هریک از تیم‌های راه‌یافته به این جام مبلغ دویست هزار دلار جایزه در نظر گرفته است که تیم قهرمان علاوه بر آن ۵ میلیون دلار، تیم نایب قهرمان ۳ میلیون دلار و بازندگان نیمه‌نهایی نیز هر یک، ۱ میلیون دلار پاداش دریافت می‌کنند.