پایگاه خبری ربیع/

چیزی حدود ۱۰۰روز به انتخابات ۱۴۰۰مانده است. این انتخابات اولین انتخابات نظام اسلامی در آغاز قرن پانزدهم هجری شمسی است که نویدبخش آینده ای درخشان پیش روی حرکت عظیم ملت ایران است و دارای ویژگی ها و حساسیت هایی است که توجه به آن می تواند چگونگی مواجهه ما با آن انتخابات را تعیین نماید.نگاهی به گذشته نشان می دهد هر انتخاباتی در طول تاریخ ۴۱ ساله با ویژگی‌های مختص به خود برگزار شده است. بدیهی است انتخابات پیش روی نیز علاوه بر ویژگی‌های عمومی که مختص تمامی انتخابات هااست، از ویژگی‌های خاص خود برخوردار است که توجه به آن می‌تواند اهمیت و ویژگی‌های آن را آشکار کند.انتخابات ۱۴۰۰پایان دوره رئیس جمهوری فعلی است و وی دیگر نخواهد توانست در این دوره از انتخابات نامزد شود. این مسئله موجب می‌شود که امکان نسبتاً برابری برای رقابت چهره‌های جدید فراهم آید. شرایطی که در صورت امکان حضور رئیس‌جمهور در صحنه رقابت انتخاباتی، از تعادل خارج شده و کفه ترازو به نفع وی تغییر می‌کرد. ویژگی دیگراین دور از انتخابات آن است که فرد پیروز صحنه رقابت، تنها برای مدت چهار سال بر کرسی قدرت قوه مجریه تکیه نخواهد زد، بلکه از این فرصت نیز برخوردار خواهد بود که در رقابت انتخاباتی دور آینده ریاست جمهوری نیز از موقعیت برتری برخوردار باشد و به احتمال زیاد یک دوره چهار ساله دیگر نیز به این مقام برگزیده شود (همانطور که در ادوار گذشته انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی چنین بوده است).از طرفی این انتخابات اولین انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی است

که در دهه پنجم انقلاب اسلامی و پس از صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار می‌شود.

این بیانیه که به نوعی نقشه راه مسیر حرکت جمهوری اسلامی در دهه پنجم است، می‌تواند فضای گفتمانی انتخابات را تحت تأثیرخود قرار داده و جهت‌گیری تابلوها و شعارها در انتخابات و حتی نامزدهای انتخاباتی و برنامه‌های آنها را نیز تحت الشعاع خود قرار دهد و این یکی ویژگی بسیار مهم خواهد بود. ضرورت چرخش نخبگان و سپردن مدیریت کشور به جوانان مؤمن انقلاب، روح بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است که پیام آشکار و مستقیمی برای انتخابات پیش رو دارد. بدون شک بعد از گذشت چهل و دوسال از عمر با برکت انقلاب اسلامی، زمانه تغییر و خانه تکانی فرا رسیده است و این امر موجب خواهد شد تا شاهد حضور چهره‌های جدیدی در صحنه رقابت‌های انتخاباتی آتی باشیم و شرایط پویایی و شکوفایی فراهم خواهد آمد.آرایش جدید سیاسی و شکل‌گیری رقابت سیاسی متکثر بر حول آن، از ویژگی‌های مهم دیگری است که در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ در حال شکل‌گیری می‌باشد. این وضعیت جدید متکثر، پیش‌بینی در مورد انتخابات آتی را سخت کرده و سناریوهای متعددی را پیش روی کشور و ملت قرار داده است.

 انتخابات ۱۴۰۰ در زمان سیطره ویروس منحوس کرونا برگزار خواهد شد! این اولین انتخابات در جمهوری اسلامی است که چنین بیماری واگیردار خطرناکی، سلامت رأی‌دهندگان انتخابات را تهدید می‌کند. بدون شک شرایط جدید، تبعات خاصی را برای چگونگی برگزاری انتخابات به همراه دارد. حفظ سلامت رأی‌دهندگان، جلوگیری از کاهش مشارکت، حفظ سلامت انتخابات و صیانت از آرای اخذشده، مهم‌ترین مسائل انتخابات است که در شرایط حاد کرونایی، پیش از آن وجود نداشته است که باید تدابیر لازم اندیشیده شود.

افزون بر مواردیکه بیان شد مشکلات معیشتی مردم، گرانی و تورم های مکرر و رنج آور، کم توجهی به مشکلات مردم و عدم عزم لازم در رفع مشکلات نگران کننده جامعه، مشکلاتی را برای برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ فراهم آورده است که مهم‌ترین آن کاهش اعتماد مردم به مسئولان و کم رغبتی مردم برای حضور در انتخابات است. همچنین شرایط حساس مواجهه نظام اسلامی و استکبار جهانی در جنگ تمام عیار اقتصادی، عاملی است که انتخابات ۱۴۰۰ را از ادوار انتخابات گذشته متمایز کرده است.

بدون شک چگونگی مواجهه با دشمن در عرصه اقتصادی و مهار راهبرد تحریم، مهم‌ترین ماجرایی است که صف‌آرایی رقابت‌های انتخاباتی آتی را رقم خواهد زد.آنچه لازم به ذکر و تدبیر مسئولان کشور است اینست که برای اولین بار است که دغدغه کاهش مشارکت در انتخابات احساس می‌شود. پیش از این همواره انتخابات ریاست جمهوری یکی از پرشورترین انتخابات کشور بود. ضمن آنکه ترکیب آن با انتخابات شوراها بر میزان مشارکت آن نیز افزوده بود. اما این روزها به دلیل وجود مشکلات فراوان اقتصادی و ضعف کارآمدی دولت مستقر، از انگیزه‌ی توده‌ها برای شرکت در انتخابات کاسته شده است. مردمی که در سال ۱۳۹۶ با انگیزه‌های بالا و امید به وعده‌های داده شده، بیش از ۲۵ میلیون رأی به او دادند، خیلی زود دلسرد شده و با مشاهده اوضاع نابسامان به صف منتقدان دولت پیوستند!

آثار این کم انگیزگی را می‌توان در انتخابات اسفندماه ۱۳۹۸ مشاهده کرد که برای اولین بار میزان مشارکت مردم در انتخابات به زیر ۴۵ درصد رسید. شرایط کرونایی کشور نیز مزید بر علت شده و شرایط را برای تحقق مشارکت حداکثری دشوار کرده است.اکنون که مدت نه چندان زیادی به انتخابات ۱۴۰۰ نمانده است لازم است مسئولان اجرای، قانون گذاری و قضایی کشور دست در دست هم نهند و برای رفع نگرانی های مردم و در راستای معیشت و کاهش گرانی ها و تورم گام های اساسی بردارند و مردم را به آینده امیدوار نمایند و از طرح دعواهای بی اساس و وحدت شکن بپرهیزند!البته انتقاد و ایستادگی برای احقای حقوق ملت وظیفه سنگینی است که دست اندرکاران هر سه قوه بردوش دارن و نباید لحظه و ذره ای از آن کوتاه بایند یا از حقوق مردم چشم پوشی نمایند، باید برای این مردم که بهترینهای تاریخند دوید دوید ودوید و با عشق و تمام وجود خدمت نمود.