گزارش اختصاصی روزنامه کیمیای وطن

آیا سبد کالا درد سفره‌های ماه رمضان را درمان می‌کند؟

دامون رشیدزاده

ماه رمضان امسال علیرغم اینکه با افزایش جزیی بعضی اقلام خوراکی همراه بود، به مدد تخفیف‌های گسترده فروشگاه‌های بزرگ تا حدود زیادی دولت را در مهار تورم قیمت‌ها موفق کرد. اما در این میان هنوز هم سفره بخش آسیب پذیر اجتماع علیرغم تمام وعده‌های مسئولین و اختصاص سبد کالا همچنان خالی است. بنا بر یک گزارش تحقیقی و یک محاسبه ساده هزینه یک خانوار ۴ نفره در این ماه حدود ۵۵۰ هزار تومان است در حالی که سبد کالایی دولت در خوشبینانه ترین حالت حدود ۱۲۰ هزار تومان ارزش مالی دارد. این در حالی است که در این محاسبه میزان آش مصرفی ۱۵ کیلوگرم، حلیم ۱۵ کیلوگرم، نان سنگک ۶۰ عدد، چای یک بسته نیم کیلوگرم، قند دو کیلوگرم، شکر دو کیلوگرم، چهار کیلوگرم زولبیا و بامیه، هشت کیلوگرم سبزی و خرما چهاربسته در نظر گرفته شده است و هزینه میوه در آن لحاظ نشده است. اختلاف زیاد میان سبد کالایی دولت و هزینه واقعی خانواده‌های کم بضاعت باعث شده که بسیاری از این خانواده‌ها رمضان سختی را در پیش داشته باشند.

خطر سوء تغذیه

به گفته علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۴ تا ۵ میلیون ایرانی در آستانه سوء تغذیه قرار دارند”، فقر یکی از عوامل مهم ایجاد سوء تغذیه و در عین حال یکی از عواقب آن است. به سخن دیگر، فقر سبب ایجاد سوء تغذیه و ناتوانی جسمی و ذهنی می‌شود که به نوبه خود فقر بیشتری را به دنبال دارد. با این حال نباید فراموش کرد که فقر تنها علت سوء تغذیه نیست و عوامل فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و سلامت عمومی جامعه در ایجاد سوء تغذیه نقش دارند. طبق اعلام‌های قبلی دولت در نظر دارد امسال در چهار نوبت سبد حمایت غذایی را بین خانواده‌های نیازمند توزیع کند. البته این توزیع همانگونه که وزیر کار هم گفته حدود ۵ میلیون نفر را در بر می‌گیرد و هر سبد کالا حدود ۸۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

گرانی میوه

بازار میوه و تره‌بار کشور، از ابتدای سال جاری، بازار باثباتی بوده و نوسانات قیمتی در آن نسبت به سال‌های گذشته کمتر بوده است. کارشناسان معتقدند یکی از مهم‌ترین علل این ثبات، عرضه کافی میوه و سبزیجات به بازار بوده و علت دیگر هم رکودی است که اقتصاد کشور را فرا گرفته است. با این حال افزایش قیمت میوه در دوهفته اخیر واقعیتی غیر قابل کتمان است.

افزایش ۸۰۰ تومانی قیمت مرغ

نگاهی به دیگر اقلام مصرفی خانوار نشان می‌دهد افزایش قیمت در بازار گوشت و چای و برنج کمتر از بازار میوه و سبزی بوده است. براساس گزارش بانک مرکزی، هر کیلوگرم گوشت گوساله فیله پاک کرده ۴۷ هزار تومان در مغازه‌های سطح شهر عرضه می‌شود. همچنین گوشت گوسفندی راسته با استخوان کیلویی ۳۱ هزار تومان، گوشت گوسفندی ران پاک کرده با استخوان کیلویی ۳۵ هزار تومان، گوشت گوسفندی ماهیچه کیلویی ۳۹ هزار تومان، گوشت استیکی کیلویی ۴۵ هزار تومان، شقه با گردن کیلویی ۳۳ هزار تومان و هر کیلوگرم گوشت چرخ کرده ۳۵ هزار تومان فروخته می‌شود. گوشت مرغ نیز در مدت مشابه حدود ۸۰۰ تومان گران‌تر شد و از پنج هزار و ۸۸۰ تومان، به ۶ هزار و ۶۰۰ تومان افزایش یافت. برنح ایرانی از کیلویی ۹ هزار و ۹۸۷ تومان به ۱۰ هزار تومان رسیده و هر بسته ۵۰۰ گرمی چای بدون آنکه تغییری نسبت به ابتدای ماه داشته باشد، کماکان با نرخ حدود ۱۹ هزار تومانی در بازار دست به دست می‌شود.