کارشناس فرهنگی و مدرس دانشگاه
محمدحسین پسندیده
به دلیل مواجه شدن بسیاری از خانواده های ایرانی با مشکلات و تبعات مخرب شبکه های اجتماعی، مقاله ای با این مضمون در ۵ بخش در شماره های مختلف روزنامه کیمیای وطن در اختیار مخاطبان قرار می گیرد.
بخش اول
مقدمه بحث
شبکهی اینترنت در کنار مزایای بسیار، معایبی نیز دارد که عدم آشنایی کامل با فضای مجازی میتواند آسیبهایی را برای خانوادهها به بار آورد. این مقاله درصدد آن است تا برخی از معایب و تهدیدات موجود در اینترنت و شبکههای اجتماعی مجازی را معرفی و راهکارهایی جهت پیشگیری و کاهش این گونه آسیبهای نوپدید ارایه نماید. میلیونها سال از اختراع آتش و ابزار گذشته است. انسانها با ابزار به شکار پرداخته و روزگار گذراندهاند. بعد بشر به کشت و زرع روی آورده و عصر کشاورزی (موج اول) شکل گرفته است زمین نماد اقتدار در این دوره بوده است.
بعد از هزاران سال فکر و اندیشه بشری رشد کرده و دست به اختراع و اکتشافات زده و عصر صنعت (موج دوم) شروع شده و با ورود صنایع و تکنولوژی به زندگی موجبات راحتی و آسایش انسانها را فراهم آورده است و سرمایه و پول مشخصه اصلی آن بوده است. پس با توجه به نیاز انسان به اطلاعات و دانش در زمینههای مختلف ، عصر اطلاعات و ارتباطات یا دوره فرا صنعتی (موج سوم) آغاز شده و تغییرات و دگرگونیهای شگفت انگیزی را در ابعاد مختلف بشری به وجود آورده است. موج سوم با کامپیوتر و اینترنت شروع شده است و سرعت توسعه علم ، دانش و فناوری اطلاعات به شدت افزایش داشته است.
کسب اطلاعات، آگاهی و دانایی مشخصه اصلی موج سوم است. با توجه به رشد سریع تکنولوژی و فناوری اطلاعات و سرعت بالای ارتباطات و تبادل اطلاعات عصر چهارمی در دنیا شروع شده که چهارمین موج تغییر در جهان بوده و به فضای مجازی یا زندگی دوم یا زندگی مجازی شهرت دارد و به عصر مجازی معروف شده است.
عصر مجازی (موج چهارم) یعنی زندگی در وایبر، لاین، واتس آپ ، تانگو، بیتالک، فیسبوک، توئیتر، لینکدین، مای اسپیس، نینگ ، تلگرامو دیگر شبکههای مجازی … عصر مجازی در واقع شکل توسعه و تکامل یافته عصر اطلاعات و دانش است و در آینده نزدیک ظهور کرده و فضای سه بعدی را در اختیار بشر قرار خواهد داد تا تخیّل انسان بتواند به حقیقت نزدیک شده و فضای بسیار توسعه یافتهتر و متفاوتتری با جهان امروز را فرا روی بشر قرار دهد.
نوجوانان و جوانان ایرانی روز به روز به استفاده از شبکههای اجتماعی مجازی گرایش پیدا میکنند. اگر نگاهی به آمار جمعیت عضو در شبکههای اجتماعی بیندازیم، میتوان دریافت که این فضا ، مکانی برای زندگی مجازی و هویتیابی جوانان تبدیل شده است. فضای مجازی بستری مناسب برای دریافت اطلاعات است. این فضای مجازی محل ارتباط گیری روزمرّه ، گذراندن اوقات فراغت و سایر فعالیتهای جوانان است. شبکههای اجتماعی یکی پس از دیگری ظهور نموده و این شبکهها با به وجود آوردن پدیده نوینی به نام «زندگی دوم» به دنبال ایجاد تغییرات بنیادین در طرز تلقی، نگرشو سبک زندگیجوانان است. این شبکهها میتوانند بر فرهنگپذیری افراد جامعه تأثیر گذاشته ، ادبیات و پوشش آنها و همچنین روابط با همجنس و جنس مخالف را دگرگون کنند و کلیه شوون زندگی را با سرعت بالا و توان نفوذ و تأثیرگذاری بیشتر تحت سیطره خود قرار دهند.
در این میان سبک زندگی بشری، ارزشهای معنوی و دینی، اخلاق و انسانیت که در عصر ارتباطاتو اطلاعات زندگی کرده و در چند قدمی ورود به عصر مجازی است، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. امروزه فراگیری اینترنت و فناوریهای جدید ارتباطی و اطلاعاتی موجب ظهور «فضای مجازی» در کنار جهان واقعی شده که این امر معادلات و الگوهای ارتباطات سنتی، تولید، انتقال و مصرف اطلاعاترا به هم زده و موجب تغییر در آن شده است.
مسأله مهمی که در برنامهریزی فرهنگی جوانان جلب توجه میکند، همان پدیده نوین عصر مجازی است که با توجه به ظهور عرصهی نوین برای زندگی بشر به خصوص نسل جوان، برنامهریزی و اتخاذ استراتژیهای مناسب با این فضا برای پرورش جوانان با الگوهای ایرانی و اسلامی اهمیت و ضرورت پیدا میکند.
آسیب زایی این پدیده فریبنده :
با پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی، جوامع مختلف در گذر از جامعه سنتی به یک جامعه پیشرفته علاوه بر حفظ بسیاری از آسیبهای اجتماعی که از قبل موجود بوده است، با آسیبهای اجتماعی جدید روبه رو میشوند که به خاطر نداشتن سبقه و پیشینه در جوامع انسانی به آنها آسیبهای اجتماعی نوپدید میگویند.
آسیبهای نوپدید ، آسیبهای مرتبط با با فناوری جدید ارتباطی است که آسیبهای ناشی از استفاده از ماهواره، بازیهای رایانهای، فضاهای مجازی، تلفن همراه و اینترنت میتواند در این مجموعه قرار گیرد.
اینترنت:
اینترنت به نحو آشکار به زیرساختهای تکنولوژیک کامپیوترهای شبکهای اشاره دارد که ارتباطات دیجیتالی را در سطح دنیا ممکن میسازند. اینترنت سیستمی جهانی از شبکههایی از کامپیوترهای به هم پیوسته است که از پروتکل اینترنتی استانداردی (TCP/IP) برای خدمت رسانی به میلیاردها کاربر در سراسر جهان استفاده میکند. اینترنت شبکهای است که از میلیونها شبکه محلی یا سراسری مخفی، عمومی، دانشگاهی، تجاری و دولتی تشکیل شده است که توسط تکنولوژیهای الکترونیکی، بیسیمی و نوری به یکدیگر متصل شدهاند. اینترنت محدوده وسیعی از منابع اطلاعاتی و سرویسها نظیر صفحات به هم گره خورده اینترنتی در شبکه جهانی وب و یا ایمیلهای الکترونیکی را در خود جای داده است.
خانواده:
خانواده پایهی بنیادین اجتماع، سلول سازندهی زندگی انسان، خشت بنای جامعه، کانون اصلی حفظ سنتها، هنجارها و ارزشهای اجتماعی است و شالودهی استوار پیوندهای اجتماعی و روابط خویشاوندی و کانونی برای بروز و ظهور عواطف انسانی و پرورش اجتماعی است. خانواده واحدی است که براساس ازدواج پدید میآید و از آغاز پیدایی خود، همچون حریمی امن، زندگی انسان را در بر گرفته و موج تازهای در درون شبکهی خویشاوندی ایجا میکند که شمار زیادتری از خویشاوندان را نیز به هم پیوند میدهد. آنچه در خانواده از اهمیت برخوردار است، توجه به ارزشها به ویژه ارزشهای خانوادگی و اجتماعی است.
شبکههای اجتماعی:
یکی از مهمترین رسانههای اجتماعی، شبکههای اجتماعی است. شبکه اجتماعی مجازی زنجیرهای از ارتباطات و گروههای شبکه اجتماعی یا حضور غیر فیزیکی افراد در یک محل مجازی است. شبکههای اجتماعی به مثابه راههای مختلفی میمانند که مردم در زمان عبور از آن میتوانند در مورد مسائل مختلف باهم صحبت کنند، اطلاعات عمومی یا خصوصی خود را در قالبهای مختلف اعم از عکس، ویدئو، واژهها، دست نوشته و …. با فرد خاص یا گروه خاصی به نمایش و اشتراک بگذارند. اخیراً بحث ارتباط شبکههای اجتماعی با آموزش مورد توجه متخصصین و کارشناسان آموزش الکترونیکی قرار گرفته است.
فضای مجازی:
فضای سایبر به مجموعههایی از ارتباطات درونی انسانها از طریق کامپیوتر و وسایل مخابراتی بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیکی گفته میشود. یک سیستم آنلاین، نمونهای از فضای سایبر است که کاربران آن میتوانند از طریق ایمیل با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. فضای مجازی، مکانهای مجازی هستند که در آنها افراد با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و این ارتباط توسط فناوریهای اینترنتی ممکن شده است. به بیان دیگر، فضای سایبر یا مجازی محیط الکترونیکی واقعی است که ارتباطات انسانی به شیوهای سریع، فراتر از مرزهای جغرافیایی و با ابزار خاص خود در آن زنده و مستقیم روی میدهد.