ورود فناوری های نوین به سرزمین هایی که هویت و تاریخ غنی آنها در زمینه هنر و معماری در تقابل با نمودهای تکنولوژیک قرار دارند، چالش هایی را دامن می زند ؛ چرا که در اکثر این جوامع همانند ایران، زیرساخت های لازم جهت مواجهه با موضوع جهانی شدن فراهم نبوده است.

به گزارش ربیع به نقل از ایمنا، در هزاره جدید، جهانی تازه در دست ساخته شدن است و معماری اجتماعی ترین هنری است که می تواند با ایجاد انسجام مکانی، نوعی تداوم زمانی را جهت آفرینشی نو بنیاد برای شکوفایی یک تمدن منجر شود.
بهره گیری از فناوری های نو در ترکیب با عناصر و فرم های بومی و سنتی، هماهنگی با شرایط اقلیمی، حفظ ارزش های فرهنگی – اجتماعی و اصول معماری بومی و همچنین استفاده از فناوری های ساخت و مصالح جدید در ایجاد هماهنگی، تضاد، شفافیت و … ، بسته به شرایط مکانی – زمانی، مهمترین شاخص های ایجاد مطلوبیت در معماری معاصر ایران به شمار می آیند.
شهرها در گذشته بهترین نمونه های پایداری را در خود متجلی ساخته اند، توجه به محدودیت های اکولوژیکی محل نظیر آب، توسعه متناسب و سازگار با طبیعت، صرفه جویی در منابع، استفاده از مواد و مصالح بومی، ابداع روشهای مؤثر و مناسب برای ادامه حیات نظیر قنات و بادگیر و استفاده هنرمندانه از آب و گیاه با هدف تلطیف هوا و ایجاد مناظر مطبوع، ایجاد باغها و باغچه ها در حیاط ها، فضاهای عمومی و اطراف شهرها، همه نمونه هایی از عوامل موثر در این پایداری بوده اند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان در خصوص استفاده از فناوری های نوین و مدرن در ساختمان های شهر به خبرنگار”ایمنا” می گوید: برای ورود فناوری های نوین به ساختمان های شهر باید از انرژی های پاک استفاده کرد.
سیدجمال الدین صمصام شریعت اظهارمی کند: با توجه به اینکه شهر اصفهان جزء شهرهای کویری و دارای آب و هوای گرم و خشک به خصوص در تابستان که تابش اشعه خورشید زیاد است، استفاده از انرژی خورشید برای مصرف انرژی در ساختمان می تواند بسیار مفید باشد زیرا جزء انرژی های پاک و کم هزینه است و امکان استفاده برای برق رسانی به اطراف هم وجود دارد.
وی اضافه می کند: پیرامون این موضوع جلساتی با سازمان نظام مهندسی برگزار شده و ما هم حاضر هستیم ضوابط تشویقی را برای اینکه مالکان رغبت به استفاده از انرژی خورشیدی در ساخت و سازها پیدا کنند و برایشان مقرون به صرفه باشد، در نظر بگیریم.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان نکته مهم دیگر استفاده از فناوری های نوین را بهره مندی از ساختمان های پیش ساخته می داند و تصریح می کند: وقتی عنوان می شود در کشور چین ساختمانی ظرف مدت یک ماه به مرحله اتمام می رسد، چیزی نیست جز استفاده از قطعات پیش ساخته، سبک ، مقاوم همراه با ایمنی کامل و اینکه از نظر سازه هم جوابگو است، بنابراین استفاده از مصالح و قطعات ساختمانی پیش ساخته امکان سرعت عمل و بهره برداری از ساختمان در اسرع زمان را افزایش می دهد.
وی خاطرنشان می کند: در سطح اصفهان کارخانجات متعددی در زمینه ساخت قطعات پیش ساخته فعالیت دارند ولی هنوز فرهنگسازی لازم برای استفاده از این قطعات انجام نشده است.
به گفته صمصام شریعت، در حال حاضر اکثر ساختمان های موجود در کلانشهر اصفهان با اسکلت بتنی و سقف تیرچه بلوک ساخته می شود و فاقد استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی و به صورت بتن درجا است ، بدین گونه که جداگانه آرماتوربندی، بتن خریداری و قالب بندی می گردد و سپس بتن در محل ساختمان ریخته می شود که این روشی قدیمی و بسیار زمانبر است که در این میان استفاده از قطعات پیش ساخته می تواند سرعت عمل را افزایش دهد.
وی بیشترین نوع ساخت ساختمان های  شهر اصفهان را “بتن آرمه” عنوان می کند و می گوید: در سطح کلانشهر اصفهان از بتن آرمه استقبال زیادی شده، پس از آن ساختمان های اسکلت فلزی و در مرحله بعد ساختمان های نیمه اسکلت که ترکیبی از اسکلت و دیوارهای باربر است، ساخته می شوند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان تاکید می کند: عمده ساختمان های شهر اصفهان به صورت بتنی ساخته می شود، البته ناگفته نماند که ساختمان های بتنی استقامت بیشتر ، مصرف فولاد کمتر و قیمت مناسب تری دارند ، اما ابعاد و مقاطع ستون های آن نسبت به اسکلت فلزی بیشتر است.
وی با بیان اینکه فرهنگسازی برای سبک سازی باید در دستور کار قرار گیرد، اظهار می کند: در حال حاضر مواد و مصالحی وجود دارد که مقاوم و سبک وزن هستند و بارِ مُرده ساختمان را کاهش می دهند، با کاهش بار مرده مقاطع ستون ها و درصد مصرفی فولاد در ساختمان کاهش می یابد به خصوص در بحث  استفاده از مصالح پیش ساخته این امکان را فراهم می کند که سرعت عمل در ساخت و ساز افزایش یابد؛ بنابراین دستگاه های همچون اداره کل راه و شهرسازی، شهرداری، استانداری، بنیاد مسکن، سازمان نظام مهندسی و سایر دستگاه های متولی باید اتفاق نظر پیدا کرده و سبک سازی و استفاده از مصالح پیش ساخته را تشویق کنند.
شهروندان باید در هوشمندسازی شهر خود دخیل باشند
مشاور شهردار و رئیس مرکز فناوری‌های نوین شهری شهرداری اصفهان نیز دراین رابطه در گفتگو با خبرنگار “ایمنا” نگاهی به موضوع استفاده از فناوری های نوین در شهر داشت.
محمدرضا نیلفروشان معتقد است: فناوری های نوین این روزها می تواند معضلات شهرنشینی در شهرهای بزرگ و کوچک کشور را حل کنند. مشکلاتی مانند آلودگی هوا، انتشار گازهای گلخانه ای، ترافیک گره خورده در شهرها، حمل و نقل عمومی، در واقع فناوری های نوین و در یک کلام عاملی برای توسعه پایدار شهرها محسوب می شوند.
وی می افزاید: واقعیت غیر قابل انکار این است که شهر و شهروندان ما به عنوان مراکز قدرتمند انسانی هستند که در انقلاب های به وجود آمده تحولات اساسی را به خود دیده اند؛ انقلاب اول موج کشاورزی ، موج دوم انقلاب صنعتی ، موج سوم انقلاب انفورماتیک و عصر اطلاعات بود که پس از اختراع کامپیوتر تحولات زیادی به وجود آمد اما در انقلاب چهارم عصر مجازی است.
مشاور شهردار و رئیس مرکز فناوری‌های نوین شهری شهرداری اصفهان اظهار می کند: ما باید بدانیم با این انقلاب که به سرعت در جهان منتشر می شود مواجه هستیم و اینکه توسعه فناوری های ارتباطلات یا همان ICT به مؤسسات و بنگاههای اقتصادی این امکان را می دهد که فعالیت خود را با سرعت بالایی در دنیا منتشر کنند.
وی اضافه می کند: در سال هایی که قرار داریم سرعت ارتباطات و فناوری اطلاعات به قدری بالاست که توانسته تحولات عظیمی را در دنیا رقم بزند، در شهرداری اصفهان این قافله فراموش شده نیز با حضور جمالی نژاد به عنوان شهردار اصفهان و راه اندازی مرکز فناوری های نوین به شهر بازگردانده شد.
نیلفروشان می گوید: ما باید بتوانیم با توجه به موج چهارم که ذکر شد، به سمت شهر هوشمند حرکت کنیم و برخی از امکانات را برای داشتن شهری هوشمند بسترسازی کنیم که یکی از آنها شهروندان هوشمند است.
وی با بیان اینکه شهروندان باید در هوشمندسازی شهر خود دخیل باشند، اظهار می کند: قدرت یادگیری شهروندان با توجه به اقدامات کمیته فرهنگ شهروندی توانسته سبقه خوبی را پیدا کند، ضمن اینکه خلاقیت های موجود در مرکز خلاقیت و نوآوری شهرداری اصفهان می تواند به استفاده درست شهروندان از شهر کمک کند.
مشاور شهردار و رئیس مرکز فناوری‌های نوین شهری شهرداری اصفهان معتقد است داشتن افکار جهانی این موضوع را تسهیل می کند و البته ارتباط شهردار اصفهان با شهرداران موفق شهرهای کشورهای دیگر در این راستا بسیار مؤثر است.
وی خاطرنشان می کند: حمل و نقل هوشمند بسیار مهم است و بسیاری از مباحث ترافیکی را حل می کند که امیدواریم در شهر اصفهان به صورت کامل محقق شود.
نیلفروشان در ادامه با بیان اینکه اقتصاد هوشمند، نوآوری و کارآفرینی در شهر اصفهان که اولین شهر علمی کشور به شمار می رود، می تواند متبلور شود، تاکید می کند: راه اندازی اولین کریدور علم و فناوری در اصفهان می تواند این شهر را به عنوان قطب علمی کشور معرفی کند.
وی در خصوص استفاده از انرژی های هوشمند، اظهار می کند: انرژی های هوشمند می توانند حافظ محیط زیست اصفهان که در معرض ریزگردها و آلودگی هوا قرار گرفته، باشد.
مشاور شهردار و رئیس مرکز فناوری‌های نوین شهری شهرداری اصفهان می گوید: اگر بتوانیم در شهر از فرآیندهای فناوری های نوین خوب استفاده کنیم و سیستم های جدید همچون موتور سیکلت های برقی که برای اولین بار در اصفهان رونمایی شد و قرار است ۵ هزار دستگاه دیگر به شهر ما اضافه شود، را به کار گیریم، موفق عمل کرده ایم.
وی با بیان اینکه استان اصفهان با داشتن ۶.۵ درصد جمعیت کشور، ۱۳ درصد موتورسیکلت کشور را دارد، می افزاید: موتورهای بنزینی خطرات و آلودگی های بیشتری نسبت به خودروها دارند بنابراین اگر بتوانیم برای ترددها به جای موتورسیکلت های بنزینی از موتورسیکلت های برقی استفاده کنیم، تا حد زیادی از آلودگی هوا کاسته ایم.
نیلفروشان اظهار می کند: تاکنون ۲۹ تفاهم نامه در راستای استفاده از فناوری های نوین داشته ایم که به مرحله اجرا نزدیک هستند.