زهرا نصیری
به گزارش ربیع به نقل از روزنامه کیمیای وطن ، تولیدکنندگان کفش داخلی به دلیل وجود تحریم ها و گرانی شدید مواد اولیه، محصولات تولیدی خود را با قیمت بالاتری به دست مصرف کننده میرسانند و مهم ترآن که دولت دراین زمینه دست تولید کنندگان را نفشرد وتا توانست زمینه واردات کفش های خارجی را فراهم کرد تا صنعت قدیمی و باشکوه کفش ایرانی روزبه روزحالش به وخامت سوق پیدا کند.
اکنون کارگاهه های تولید کفش دراصفهان با ۳۰درصد ظرفیت فعالیت می کنند وکارخانه های بزرگ نزدیک به ۵۰درصد تعدیل نیرو داشته اند این صحبت های رئیس اتحادیه کفاشان اصفهان است که ازعدم حمایت های سازمان صنعت و معدن اصفهان به صنایع کوچک گلایه مند است ومی گوید:اکنون یک کارگاه کوچک کفش برای نوسازی دستگاه ها و تجهیزات خود نیازمند یک میلیارد تومان بودجه است و بانک ها با سود های بالایی که دریافت می کنند باعث شده اند که تو لید کنندگان کفش هرگز نتوانند به این مرحله ورود پیدا کنند.
کفش تولیدی اصفهان از رونق پا پس کشید
اکبرزاهدی،درگفتگوی اختصاصی با خبرنگار کیمیای وطن، از موانعی که بر سرراه کفاشان اصفهانی قرار دارد سخن گفت وافزود:کهنه شدن ماشین آلات کفش دوزی،کمبود نقدینگی تولیدکنندگان ودرنتیجه کم شدن تنوع در تولیدات باعث شده است تا کفش تولیدی اصفهان از رونق گذشته خود پا پس بکشد.
وی به این موضوع اشاره داشت : اگرچه کفش تولید اصفهان قابلیت صادرات به کشورهای خارجی دارد اما متاسفانه بازاریابی خوبی در این زمینه صورت نگرفته و باعث شده بازارهای ۴۰۰ میلیونی غرب آسیا را از دست بدهیم .
زاهدی ، در ادامه صحبت های خود ازتعطیلی ۵۰ درصدی ظرفیت واحدهای تولید کفش دراصفهان خبرداد و گفت: قاچاق کفش که بیشتر در بخش کفش های ورزشی است امروز یک تهدید جدی برای تولید کنندگان کفش تلقی می شود و واردات زیاد کفش از کشورهای ترکیه،ایتالیا،چین و …. یک معضل اساسی است.
وی با بیان این که صادرات یک جفش کفش با چرم طبیعی معادل سه بشکه و با چرم مصنوعی معادل یک بشکه نفت ارز آوری دارد به آمار۱۰درصدی زنان شاغل و ۳۰ درصدی جوانان درکارگاه های کفش اشاره کرد وافزود: اکنون۵۰درصد کفش های تولیدی در اصفهان کپی برداری از نمونه های خارجی است ،باید طراحان جوان و توانمند را درکارگاه های کفش به کارگیریم تا بتوانیم به خلق آثار متنوع و مدل های متناسب با نیاز روز جامعه اقدام کنیم.
لزوم ارتباط صنعت با دانشگاه
وی یکی از راههای ورود جوانان به صنعت کفش را ارتباط حوزه صنعت با دانشگاه عنوان کرد و بیان داشت:در این زمینه اتحادیه کفاشان اصفهان قدم های خوبی برداشته واز سال ۸۲ تاکنون یکصد نفر از دانشجویان دانشگاه هنررا در قالب تفاهم نامه ای تحت آموزش قرار داد که این مسئله باعث شد تا بتوانیم در راستای طراحی و تولید کفش های به روز و با کیفیت قدم های بیشتری برداریم .
زاهدی، همچنین ازراه اندازی مرکز فنی و حرفه ای برای اموزش صنعت کفش به هنرجویان خبر داد و گفت:اگر بتوانیم سلیقه افراد جامعه با میانگین سنی۱۵تا ۲۵سال را مورد توجه قرار دهیم می توانیم دربازررقابتی کفش موفق عمل کنیم.اکنون ۹۰ درصد جوانان و عموم مردم به استفاده ازکفش های ورزشی رغبت دارند ؛اگربتوانیم تکنولوژی رنگ های متنوع درتولید کفش ورزشی داشته باشیم جای امیدواری است که گشایشی درصنعت کفش ایجاد شود.
وی با ابرازتاسف از اینکه برخی ازتجهیزات موجود درگارگاههای تولید کفش اصفهان قدمت ۵۰ ساله دارد افزود: باید بگویم این دستگاه ها دیگر به کار موزه ها می آید وسازمان صنعت و معدن به عنوان متولی صنایع باید حمایت های بیشتری ازصنایع کوچک داشته باشد.
وی بیان داشت: اگردولت به جای هزینه کردن در خصوص واردات، به تقویت کارگاه های تولید کفش در داخل کشور بپردازد این مشکلات گریبانگیر صنعت کفش نیست ، البته باید بگویم در سال های اخیرصادرات کفش اصفهان کاهش یافته،اما خوشبختانه توجه مردم به خرید کفش ایرانی بیشتر شده ومتوجه شده اند که کفش های چینی از کیفیت و استاندارد لازم برخوردار نیست و همین نکته می تواند به تولیدکنندگان داخل کشور انگیزه دهد تا برای افزایش کیفیت تولیدات خود تلاش کنند.
این مسئول خواستار حمایت دولت از این صنعت سودآورشد و گفت: دولت میتواند با آموزش نیروی توانمند و بالا رفتن کیفیت و تکنولوژی دستگاهها و بازاریابی خارجی برای صادرات کمک بزرگی به رونق این صنعت و بهبود شرایط اقتصادی کشور کند.
صنعت کفش سبزاست
زاهدی، هزینه های مالیات، بیمه، برق، گاز، عوارض و مالیات بر ارزش افزوده را عاملی دربالا رفتن هزینه قیمت تمام شده کفش دانست و گفت: به همین دلیل قیمت کفش تولیدی در ایران بالاست. اگر دولت با حذف و یا کاهش این هزینه ها به کمک تولیدکنندگان بیاید آن وقت شاهد رونق بیشتر این صنعت و رقابت با رقبای خارجی و صادرات خواهیم بود.
زاهدی، با بیان این که صنعت کفش هیچ آلایندگی برجای نمی گذارد، گفت: صنعت کفش یک صنعت سبز به شمارمی آید و حمایت از آن باید دراولویت مسئولان قرار گیرد.
رئیس اتحادیه کفاشان اصفهان؛ با اشاره به اینکه ۹۸ درصد کفش های تولیدی استان ازچرم های مصنوعی و ۲ درصد از چرم طبیعی است افزود: نیمی از ۱۳ میلیون جفت کفش تولیدی استان دربازار به فروش می رسند و نیمی دیگر نیزبه صورت پیله وری درسایراستان های عرضه می شود.
نیم میلیارد دلارکفش قاچاق به کشور
براساس سالنامه آمارتجارت خارجی ایران درسال ۹۳ نیم میلیارد دلارکفش به کشورقاچاق شده است که بخش اصلی صحبت های رئیس اتحادیه کفش دست دوزاصفهان حول این موضوع است.
رسول شجری،با اشاره به اینکه درسال گذشته، شش میلیون و۷۴۰ هزار دلارمعادل ۲۰۰ هزارجفت کفش از گمرک ترخیص شده است اما اکنون حدود ۲۰ میلیون جفت کفش در بازار وجود دارد افزود: برای ساخت هرهزارجفت کفش ۴۰۰ نفرمشغول به کار هستند اما با واردات بیرویه کفش به کشور روزانه ششهزار و ۴۰۰ کارگر بیکار میشوند.
نیاز به توانمندسازی نیروی انسانی درصنعت کفش
وی با بیان اینکه اکنون بیش ازنیازکشورتولید کفش داریم و درپی بازارهای بین المللی هستیم افزود: سال گذشته ۱۱۶ میلیون دلاردرآمد ازمحل صادرات کفش داشتیم.
مدیرکل فنی و حرفهای استان اصفهان نیز معتقد است رونق بخشیدن به صنعت کفش با توانمندسازی نیروی انسانی در حوزه صنعت کفش با استفاده ازاصول تولید، توزیع و فروش، راهی برای نفس بخشیدن و رونق دوباره صنعت است.
ابوطالب جلالی، با اشاره به آموزشهای مهارتی مراکز آموزش فنی و حرفهای استان اصفهان در زمینه ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان، گفت: تاسیس آموزشگاه تخصصی تولید کفش جهت ارتقاء دانش و مهارت این صنعت، ضروری است.
معرفی به بانک ها سهم صنایع کوچک ازتسهیلات
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اصفهان نیزدرگفتگو با خبرنگار کیمیای وطن با اشاره به اینکه تسهیلات تشویقی این سازمان به صنایع کوچک درقالب معرفی به بانک ها برای دریافت وام است گفت: سهم استان اصفهان درقالب ارائه تسهیلات جدید اقتصاد مقاومتی به صنایع ۱۲ هزار میلیارد تومان بوده است که تاکنون بیش از۳۰۰تا۴۰۰میلیارد تومان جهت بازسازی وحمایت ازصنایع،سرمایه درگردش و ….اختصاص یافته است .
اسرافیل احمدیه، در رابطه با اینکه سازمان صنایع برای رفع مشکلات صنایع خرد چه کرده است گفت: قطعا مشکل صنعت کفش به کشور بر می گردد و تنها منوط به اصفهان نیست ، این صنف اگر مشکلی دارد بیاید و ما درمیان بگذارد چرا که ما برای رفع مشکلات صنایع تسهیلات ارزان قیمت و نامه به بانک ها ارائه کرده ایم.
وی دررابطه با حمایت ازصنعت کفش تنها به این جمله بسنده کرد که ما نمی توانیم برای صادارت کفش کاری کنیم و تولیدکنندگان با شناسایی بازارها وقتی به سراغ ما بیایند معرفی نامه دریافت می کنند و ما کارآن ها را تایید می کنیم.