فائو اعلام کرد:
۲.۷ درصد غذای جهان در ایران هدر میرود
برآوردهای فائو نشان میدهد هرسال ۱.۳ میلیارد تن غذا در جهان هدر میرود که ۳۵ میلیون تن از این رقم معادل ۲.۷ درصد در ایران دور ریخته میشود. آمارهای منتشر شده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی (فائو) نشان میدهد در حالی که میلیونها انسان در جهان با مشکل گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند هرساله بخش مهمی از تولید غذای جهان در زنجیره توزیع، برداشت و مصرف به هدر میرود. به گزارش خبرگزاری ربیع، بر اساس جدیدترین برآورد این نهاد بین المللی ۱.۳ میلیارد تن از مواد غذایی و محصولات کشاورزی تولیدی در جهان طی یک سال از بین میرود که این رقم معادل تولید ۲۸ درصد از کل زمینهای کشاورزی است. بر این اساس ۳۰ درصد غلات، ۲۰ درصد لبنیات، ۳۵ درصد ماهی و غذاهای دریایی، ۴۵ درصد میوه و سبزی، ۲۰ درصد دانههای روغنی و ۲۰ درصد گوشت تولیدی جهان به هدر میرود. از ۱.۳ میلیارد تن غذایی که به هدر میرود حدود ۴۵۰ میلیون تن غلات، ۳۰۰ میلیون تن میوه، ۵۰ میلیون تن گوشت و ۲۰ میلیون تن ماهی است. طبق گزارشهای فائو، در جهانی که ۹۰۰ میلیون نفر از جمعیت آن از گرسنگی رنج میبرند، یکسوم از مواد غذایی تولیدشده توسط انسان (بر مبنای محتوای کالریک آن) به هدر میرود. تخمین زده میشود که تولید این حجم از غذای هدر رفته در هر سال متضمن کشت در ۱۹۸ میلیون کیلومترمربع از اراضی کشاورزی کره زمین (تقریباً معادل مساحت کشور مکزیک)، صرف ۱۷۳ میلیارد مترمکعب آب شیرین، مصرف ۲۸ میلیون تن کود شیمیایی و تولید گازهای گلخانهای بهمیزان ۳۳۰۰ تا ۵۶۰۰ میلیون مترمکعب (معادل دیاکسید کربن) است.
ایران
بر اساس این گزارش ایران نیز از جمله کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی را به هدر میدهد. برآوردهای فائو نشان میدهد هرروز بهازای هر نفر ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر میرود، یعنی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران ۱۳۴ کیلوکالری است. همچنین گزارشهای غیررسمی نشان میدهد ۳۵ درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران به هدر میرود. بر این اساس از ۱۰۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولیدی در کشور ۳۵ میلیون تن در سال دور ریخته میشود. این رقم معادل غذای ۱۵ میلیون نفر است. در این زمینه میتوان به ۳۰ درصد ضایعات در نان، ۳۰ ــ ۲۵ (و حتی ۵۰) درصد ضایعات در میوهها و سبزیجات، ۱۰ درصد ضایعات در برنج، ۲۵ درصد ضایعات در خرما و غیره اشاره کرد. سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر میرود ۲.۷ درصد اعلام شده است. در سطح منطقه خاورمیانه هرسال بهازای هر نفر ۲۱۰ کیلوگرم غذا به هدر میرود.
ضایعات محصولات کشاورزی
همچنین بر اساس تحقیقی که توسط مهدی رستگاری و علی طیفوری در اولین کنگره بین المللی کشاورزی سالم، تغذیه و جامعه در تیرماه ۱۳۹۴ ارائه شد، گزارش مراجع رسمی کشور در سال ۱۳۸۸ نشان دهنده متوسط ۱۸.۸۵ درصد ضایعات در محصولات کشاورزی بوده است. بر اساس این گزارش، ارزش ضایعات محصولات کشاورزی برابر با حدود ۲۵ درصد درآمد ملی از صادرات نفت در آن سال بوده است. در سطح ملی بیشترین ضایعات متوجه میوهها و محصولات باغی و کمترین ضایعات متوجه شیلات و غذاهای دریایی میگردد.
ضایعات سالانه نان
مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در گزارش منتشره خود در دی ماه ۱۳۹۳ برآورد نموده که هزینه تحمیل شده به دولت از محل ضایعات سالانه نان به ۲.۸۵۷ میلیارد دلار بالغ میشود. بهتصریح عباس پاپیزاده، سخنگوی کمیسیون کشاورزی در مجلس نهم، ارزش ضایعات مواد غذایی در ایران در سال ۲۰۱۴ تقریباً با مجموع ارقام کالاهای اساسی و محصولات کشاورزی وارداتی دولت در همان سال برابری میکند.