نگاهی به وضعیت بازار در این هفته

کشتی بادبان شکسته و دریای طوفانی

وضعیت بازار علیرغم وعده‌های مسئولان به هیچ عنوان خوب نیست. از روز شنبه و با ورود ایران به لیست سیاه FATF قیمت دلار و طلا و به تبع آن محصولات موجود در بازار فارغ از تولید داخل و یا وارداتی بودن به شدت گران شده است. در این وضعیت هر چند عده‌ای از مسئولان این گرانی را مقطعی می‌دانند اما تجربه تلخ سال ۹۷ و افزایش سرسام آور دلار و بی ثباتی اقتصادی ناشی از آن باعث شده مردم اعتماد چندانی به این حرف‌ها نداشته باشند و از حالا شاهد شکل گیری صف‌های طولانی برای خرید دلار، سکه و خودرو هستیم.

به گزارش پایگاه خبری ربیع، وضعیت بازار علیرغم وعده‌های مسئولان به هیچ عنوان خوب نیست. از روز شنبه و با ورود ایران به لیست سیاه FATF قیمت دلار و طلا و به تبع آن محصولات موجود در بازار فارغ از تولید داخل و یا وارداتی بودن به شدت گران شده است. در این وضعیت هر چند عده‌ای از مسئولان این گرانی را مقطعی می‌دانند اما تجربه تلخ سال ۹۷ و افزایش سرسام آور دلار و بی ثباتی اقتصادی ناشی از آن باعث شده مردم اعتماد چندانی به این حرف‌ها نداشته باشند و از حالا شاهد شکل گیری صف‌های طولانی برای خرید دلار، سکه و خودرو هستیم.

چشم انداز بازار در آستانه سال جدید به هیچ عنوان امیدوار کننده نیست و اقتصاد ایران به سان کشتی بادبان شکسته در دریای طوفانی هر روز یه سویی کشیده می‌شود.

طی روزهای گذشته بازارهای ارز و طلا ارقام جدیدی را ثبت کردند و نگرانی‌ها در این بازارها افزایش یافته است. آیا این روند ادامه‌دار خواهد بود؟ چقدر محتمل است که مجدداً ارقام جدیدی در بازار سکه و دلار ثبت شود؟ بازار ارز روز شنبه به بازگشت اقدامات مقابله‌ای گروه ویژه اقدام مالی واکنش بسیار تندی نشان داد. قیمت دلار آمریکا که در آخرین معاملات روز پنج‌شنبه به نرخ ۱۴ هزار و ۳۹۰ تومان معامله می‌شد، طی معاملات این روز ضمن جهش ۷۶۰ تومانی تا سطح ۱۵ هزار و ۱۵۰ تومان بالا رفت. دلار با صعود ۳/ ۵ درصدی جدی‌ترین رشد روزانه را از چهارم بهمن سال گذشته تجربه کرد. چشم‌انداز تیره ورود مجدد ایران به لیست سیاه FATF و عدم امکان مبادله با طرف‌های خارجی در چارچوب ساختارهای این نهاد بین‌المللی تقاضای احتیاطی برای دلار را شدیداً افزایش داد. از طرفی، شیوع سریع ویروس کرونا و مرگ‌ومیر ناشی از ابتلا به آن نیز محرک دیگر دلار عنوان شد.

طلا

درحالی‌که روند صعودی قیمت جهانی طلا در هفته‌های اخیر به‌دنبال شیوع ویروس کرونا ادامه دارد، اکثریت شرکت‌کنندگان در نظرسنجی این هفته کیتکو همچنان به افزایش قیمت فلز زرد خوش‌بین هستند.

قیمت طلا در معاملات روز جمعه به بالاترین سطح هفت سال گذشته رسید. نگرانی‌ها از احتمال وقوع رکود اقتصادی به‌دلیل تعطیل شدن فعالیت کسب‌وکارها در چین موجب شده، تقاضا برای دارایی‌های امن افزایش یابد. در هفته‌ای که گذشت، فلز زرد نزدیک به چهار درصد رشد کرد و هر اونس طلا در ساعات پایانی معاملات با قیمت هزار و ۶۴۳ دلار معامله شد.

بر اساس تازه‌ترین نظرسنجی کیتکو که در ۲۱ فوریه منتشر شده، اکثریت تحلیلگران وال‌استریت و سرمایه‌گذاران مین‌استریت به افزایش قیمت طلا در هفته پیش رو خوش‌بین هستند. برخی از تحلیلگران قیمت هزار و ۸۰۰ دلار را برای طلا پیش‌بینی کرده‌اند.

در همین حال دبیر اتحادیه طلای تهران در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش قیمت طلا در بازار ادامه‌دار است؟ می گیود: با توجه به نااطمینانی‌های اخیر سیاسی و اقتصادی که ناشی از شیوع بیماری کرونا است سرمایه‌گذاران سرمایه‌هایشان را به سمت بازار طلا هدایت کرده‌اند تا به این شکل بتوانند سرمایه‌های امنی را برای خود پس‌انداز کنند. آنچه که از وضعیت اقتصاد جهان قابل پیش‌بینی است قیمت طلا احتمالاً مجدد گران خواهد شد. نادر بذرافشان افزود: طبق آخرین ارزیابی‌ها قیمت انس جهانی طلا طی چهار روز اخیر ۵۰ دلار افزایش یافته است، این افزایش قیمت‌ها در بازارهای جهانی و به دنبال آن افزایش قیمت دلار در بازار ایران باعث شد قیمت طلا گران حدود هفت درصد گران شود.

او در پاسخ به این پرسش که افزایش قیمت طلا تا مرز یک هزار و ۸۰۰ دلار چقدر قابل پیش‌بینی است؟ اظهارکرد: اینکه برخی از کارشناسان بین‌المللی می‌گویند که قیمت انس جهانی طلا به یک هزار و ۸۰۰ دلار می‌رسد، تحلیل دور از انتظاری نیست. با توجه به کُند شدن رشد اقتصادی در دنیا ما هم معتقدیم که در کوتاه مدت قیمت انس جهانی طلا به یک هزار و ۸۰۰ دلار خواهد رسید.

خودرو

همچنین قیمت خودروها در سطح بازار نشان می‌دهد که روند صعودی قیمت‌ها در بازار خودرو ادامه دارد و روز گذشته پراید از مرز ۷۰ میلیون تومان گذشت.

در همین حال، یک کارشناس بازار خودرو در پاسخ به این پرسش که نوسان افزایش قیمت دلار تا پایان اسفند ماه ادامه‌دار است؟ گفت: صنایع خودروسازی ما به منابع خارجی وابستگی دارد. در تولید برخی خودروها هفت درصد و در تولید خودروهای مونتاژی نیز تا ۸۰ درصد وابستگی به مواد اولیه خارجی داریم. هر چند که تا پیش از تشدید تحریم‌ها وابستگی ما به مواد اولیه بیش از این‌ها بود اما با توجه به تحریم‌های ظالمانه اتکای ما به مواد اولیه داخلی کمی بیشتر شد.

مهدی دادفر افزود: ما برای تولید خودرو و دریافت مواد اولیه و قطعه ارزبری داریم. قیمت دلار هم با قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF رو به رشد است، بنابراین قیمت کالاهای تولیدی سال آینده افزایش خواهد یافت.

او اظهارکرد: بارها اعلام کرده‌ایم که صنعت خودروسازی ما برنامه استراتژیک صنعتی برای تولید خودرو ندارد. همچنین در حوزه تولید خودرو پیش‌بینی هم برای افزایش میزان تولید در نظر گرفته نشده است. همین مجموعه عوامل دست به دست می‌دهد که قیمت خودرو را به طور غیرمنتظره‌ای گران کند.

دادفر به لیست جدید توقف تولید خودروها اشاره کرد و گفت: پژو ۲۰۶، پژو ۲۰۰۸، پژو ۲۰۷، هایما، سراتو، آل ۹۰ و تندر ۹۰ خودروهایی هستند که در لیست توقف تولید قرار گرفته‌اند. همین عوامل باعث می‌شود که قیمت پراید در شب عید ۷۰ میلیون تومان شود. چنانچه این رویه ادامه یابد و قیمت دلار گران شود پیش‌بینی می‌شود قیمت تمام خودروها گران شود.

همچنین بهرام شهریاری، یک کارشناس بازار خودرو درباره وضعیت خودرو تا پایان هفته گفت: با توجه به نوسان قیمت دلار نه تنها قیمت خودرو بلکه تمام کالاهای صنعتی احتمالاً تا پایان هفته گران خواهد شد. قیمت مواد اولیه بر قیمت تمام شده کالاها اثرگذار است، یقیناً قیمت خودرو از محل کارخانه هم سال آینده گران خواهد شد.