مشاوره سلامت/ بهداشت یخچال و فریزر
نگهداری غذا دریخچال به کند شدن رشد باکتری ها منجر می شود.
به گزارش پایگاه خبری ربیع، به نقل از خراسان، نگهداری غذا دریخچال به کند شدن رشد باکتری ها منجر می شود. اما قبل از آن باید ازکارکرد صحیح یخچال خود مطمئن باشید. درجه حرارت باید۴ درجه سانتی گراد یا کمتر باشد. درجه حرارت فریزر باید ۱۸ – سانتی گراد باشد . این درجه حرارت رشد بسیاری از باکتری ها را متوقف می کند.به طور مرتب دماسنج را تنظیم کنید و تا حد امکان در یخچال و فریزر را کمتر باز کنید.
اگر برای مصرف روزانه گوشت قرمز، مرغ، ماهی و فراورده های دریایی را در یخچال نگهداری می کنید، آن ها رادرطبقات زیرین یخچال بگذارید تاازآلودگی موادغذایی با شیره آن ها جلوگیری شود.
غذا را به طور صحیح بپزید و زمانی که به سالم بودن غذا مشکوک می شوید، آن را نخورید.
با نزدیک شدن به فصل گرم سال، رعایت نکات بهداشتی در خرید ونگهداری مواد غذایی الزامی است .
هنگام خرید غذاهای منجمد به تاریخ ساخت و انقضای درج شده روی محصولات به ویژه شیروپنیروغذای کودک دقت کنید.
غذاهای فاسد شدنی را سریع در یخچال قرار دهید. باقی مانده غذاها را دریخچال بگذارید و روی اجاق گاز یا میز آشپزخانه برای مصرف دیگر اعضای خانواده رها نکنید و در صورت نیاز به میزان لازم از یخچال بردارید و گرم کنید.
تمام محصولات کنسروی، کمپوت وسس مایونز را پس از باز کردن در یخچال نگهداری کنید.
گوشت قرمز، مرغ ، ماهی و فراورده های دریایی را در ظروف مخصوص و در طبقات زیرین فریزر نگهداری کنید. از قرار دادن بیش از اندازه موادغذایی در داخل فریزر خودداری کنید تا هوای خنک به راحتی در گردش باشد.
نگهداری صحیح مواد غذایی در منزل و پیروی از یک الگوی راهنمای مشخص میتواند تا حدود زیادی در حفظ سلامت این محصولات و در نتیجه سلامت افراد خانواده موثر باشد:
ظروف نگهداری غلات دربسته باشد و در جای خشک و خنک نگهداری شود. مناسبترین مکان برای نگهداری حبوبات فضاهای سرد و تاریک مانند داخل کابینت است. نور و حرارت بالا باعث ایجاد حالت کهنگی و تغییر طعم و خواص تغذیهای حبوبات میشود.
توصیه میشود نان مصرفی به شکل روزانه تهیه شود. اگر امکان چنین کاری نیست، باید نان به شکل اصولی قبل از قرار دادن درداخل نایلون خنک شود. بعد از خنک کردن نان میتوان آن را در داخل نایلون تمیز قرار داد و در فریزر به مدت بیشتری نگهداری کرد.
آرد را درمحیط بسیار خنک یا درداخل بستهبندی مناسب به شکلی که رطوبت یخچال را جذب نکند، در یخچال نگهداری کنید.
قرار دادن نان در یخچال، روند بیات شدن آن را تسریع میکند. بنابراین بهتر است داخل یخچال نگهداری نشود.
برای نگهداری میوهها و سبزیها در یخچال اول آن ها را بشوییم و بعد خشک و نگهداری کنیم. میوهها و سبزیها پس از شست وشو باید در یخچال نگهداری شود.
در صورت کپکزدگی باید میوه و سبزی کپک زده از یخچال خارج شود، زیرا باعث انتشار آلودگی در یخچال میشود.
ظروف نگهداری این مواد را نیز از یخچال خارج کنید و به دقت بشویید و ضدعفونی کنید.
سبزی و میوه را نباید با نایلون در داخل یخچال قرار داد زیرا تعریق، امکان فساد را بیشتر میکند.
تا زمانی که در شیراسترلیزه باز نشده است ، در صورت نگهداری در شرایط خشک وخنک و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب، تا ماهها قابلیت نگهداری در یخچال را دارد.
چنان چه شیرپاستوریزه بیش از ۴۸ ساعت دریخچال باقی بماند وعلایم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود، قبل از مصرف آن را حداقل به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
بعد از باز کردن حلب پنیر، یا موادغذایی وحبوبات کنسروشده در ظرف فلزی باید آن ها را به ظروف نگهداری مناسب، مانند ظروف شیشهای منتقل کرد.
مواد لبنی را در سردترین قسمت یخچال نگهداری کنید.
پس از باز شدن یخ گوشت، از انجماد مجدد آن باید اکیداً خودداری شود، از این رو مواد پروتئینی را باید به میزان مورد نیاز برای مصرف از فریزر خارج کرد.
روغنها و چربیها ترکیبات فاسدشدنی است و وجود رطوبت، مجاورت با اکسیژن هوا، آهن ومس، حرارت و نورباعث فساد روغن میشود، تا حد امکان پس از بازکردن در روغن، آن را در یخچال یا جای خنک نگهداری کنید.
موادغذایی از نظر فسادپذیری به سه گروه مواد غذایی با فسادپذیری بالا، نیمه فسادپذیر و دیرفاسدشونده تقسیم میشود. انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ به دلیل بالا بودن مقدار مواد مغذی، رطوبت بالا و آب فعال درون آن ها در معرض فساد بالاتری قرار دارد.
نگهداری طولانیمدت این مواد، به ویژه اگر شرایط استاندارد ذکر شده رعایت نشود، مسمومیت های بسیار شدید و طولانیمدتی را برای فرد در پی دارد که معمولا ازطریق میکروب کلوستریدیوم ایجاد میشود .
برای پیدا کردن سردترین نقطه یخچال می توانید از انواع دماسنج ها کمک بگیرید. با این حال با روشی بسیار ساده ترهم می توانید دمای بخش های گوناگون یخچال را پیدا کنید.
به این صورت که چندین لیوان را پر از آب کنید و آن ها را در گوشه و کنار یخچال، از در آن گرفته تا انتهای طبقه اول، ابتدای طبقه دوم و حتی داخل کشوهای یخچال قرار دهید. بگذارید ۲۴ ساعت در جای خود بماند. سپس با تست میزان سردی آب داخل لیوان ها می توانید نقطه هایی را که موجب یخ زدگی وسردی بیشترمواد می شود کشف کنید.