تولیدی » زهرا رحیمی » فرهنگ و هنر
کد خبر : 1075168
سه شنبه - 4 آذر 1404 - 12:57
پیکرهادی مرزبان کارگردان پیشکسوت تئاتر و سینما در خاک آرام گرفت

خاموشی مردِ تئاتر

آیین وداع و تشییع پیکر زنده‌یاد هادی مرزبان کارگردان پیشکسوت تئاتر با حضور جمعی از هنرمندان در پهنه رودکی برگزار شد.

خاموشی مردِ تئاتر

به گزارش «پایگاه خبری تحلیلی ربیع»؛آیین وداع و تشییع پیکر زنده‌یاد هادی مرزبان کارگردان پیشکسوت تئاتر با حضور جمعی از هنرمندان در پهنه رودکی برگزار شد.

در مراسم تشییع هادی مرزبان، بازیگر محبوب سینما و تلویزیون، جمعیت اندوهگینی در مراسم تشییع پیکر او گرد آمدند. هنرمندان، دوستان و خانوادهاش با چشمانی اشکبار، خاطرات نقش ماندگارش در سریال پهلوانان نمی‌میرند و دیگر آثارش را زمزمه می‌کردند.

او که با هنر خود در دل مردم جا باز کرده بود، اکنون با کوله باری از عشق بدرقه شد. این خاموشی نابهنگام، جام فرهنگ و هنر ایران را یکبار دیگر تلخ کرد و فقدان هنرمندی متعهد و توانا را به یاد همه آورد.

درگذشت هادی مرزبان، ضایعه‌ای جبران‌ناپذیر برای جامعه تئاتر ایران است. او که سال‌ها با تعهد و عشق بر صحنه تئاتر حضور داشت، نه تنها بازیگری توانا بود، بلکه معلمی دلسوز و الگویی برای هنرجویان جوان محسوب می‌شد. مرزبان با خلق شخصیت‌های ماندگار در نمایش‌های کلاسیک و معاصر، همواره پیوندی ناگسستنی بین تئاتر و مردم ایجاد می‌کرد.

در مراسم تشییع این بازیگر نامدار محمدمهدی احمدی مشاور عالی وزیر و سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیکنام حسینی‌پور مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا مردانی مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمجید پوراحمدی مدیرعامل صندوق اعتباری هنر، کوروش سلیمانی رئیس مجموعه تئاتر شهر، محمد اله‌یاری مدیرعامل بنیاد رودکی، پریسا مقتدی مدیر تماشاخانه سنگلج، علیرضا گیلوری مدیرعامل خانه تئاتر، علی نصیریان، ایرج راد، فرزانه کابلی همسر زنده‌یاد مرزبان، اکبر زنجان‌پور، میکائیل شهرستانی، حسین مسافرآستانه، مهوش وقاری، مجید مظفری، مسعود فروتن، فخرالدین صدیق‌شریف، قاسم زارع، رضا فیاضی، اتابک نادری، شهرام کرمی، شکرخدا گودرزی، ایوب آقاخانی، بهاره رهنما و جمعی از مسئولان و هنرمندان حضور داشتند.

فریدون محرابی که اجرای این مراسم را بر عهده داشت با شعری از احمد شاملو سخنان خود را شروع کرد. وی سپس از علی نصیریان دعوت کرد تا به ایراد سخنانی بپردازد.

نصیریان در این بخش از مراسم گفت: یکی از ویژگی‌های مرزبان فعال بودنش بود. وی قبل از انقلاب به عنوان کارشناس تئاتر به شهرستان‌ها اعزام می‌شد. ما لیسانسه‌های تئاتر را برای اینکه استعدادهای شهرستان‌ها از آموزش محروم نشوند به شهرستان‌ها اعزام می‌کردیم.

وی ادامه داد: در آن دوران هادی مرزبان خیلی خدمت کرد. بعد از انقلاب شروع به کارگردانی تئاتر کرد و نمایشنامه‌های اکبر رادی از نمایشنامه‌نویسان مطرح ایران را روی صحنه برد که من هم در یکی از آنها بازی کردم.

نصیریان یادآور شد: شبی در لابی تالار وحدت دیدم که مرزبان ناراحت است. دلیلش را پرسیدم که گفت؛ نمایش را بعد از ۳۰ شب توقیف کردند زیرا به اعتقادشان ما حرف‌های بدی می‌زنیم.

در ادامه پیکر هادی مرزبان با همراهی هنرمندان به جایگاه آورده شد. در حین مراسم نیز موسیقی‌هایی که توسط سعید ذهنی برای آثار مرزبان ساخته شده، پخش شد.

ایرج راد بازیگر و کارگردان هنرهای نمایشی، سخنران بعدی این مراسم بود. راد گفت: از سال ۱۳۴۷ هادی مرزبان را در دانشگاه هنرهای زیبا می‌شناسم. مرزبان سال‌ها مشغول تعلیم و تربیت هنرجویان تئاتر بود. هادی پس از بازگشت به تهران، سعی بر این داشت تا با علاقه‌مندان به تئاتر گروه‌های تئاتری را تشکیل دهد. مرزبان علاقه‌مند به تئاتر ایرانی بود، اوبرای این کار نمایش‌هعی اکبر رادی را انتخاب کرد که از بزرگترین نویسندگان تئاتر در ایران است.

وی افزود: هادی مرزبان هنرمندی بودکه مسائل مردم و جامعه برایش اهمیت داشت. مرزبان از بین همه کارهای صحنه‌ای‌که انجام داد ۱۰ نمایش را از اکبر رادی به صحنه برد.

راد ادامه داد: افتخار این را داشتم که حدود ۸ نمایش را در کنار مرزبان باشم. تشکر می‌کنم از همه‌ی شما که برای ادای احترام به هادی مرزبان اینجا هستید. آخرین حرف‌های مرزبان هم درباره کارهای تئاتری بود.

امیدوارم‌گروهی‌که از مرزبان باقی مانده بتوانند راه او و کارهایش را ادامه دهند.

اکبر زنجان‌پور بازیگر پیشکسوت تئاتر گفت: یادمان باشد که هنرمندان این مملکت از جمله هادی مرزبان رنج زیاد کشید. چرا نباید حال ما خوب باشد. هادی مرزبان حال خوبی نداشت. ناراحتم از اینکه دیگر نمی‌بینمش ولی از سوی دیگرمی‌گویم که شاید بهتر شد که رفت.

فرزانه کابلی همسر هادی مرزبان، آخرین سخنران این مراسم بود. او در صحبت‌هایی احساسی گفت: از همه کسانی که در این چندوقت اخیر در بیمارستان کنار ما بودند واقعاً تشکر می‌کنم. هادی کُشته‌ی تئاتر بود. شب‌ها تا دیروقت روی متن‌هایش کار می‌کرد. اگر من برایش بازی داشتم، گاهی کارمان به دعوا هم می‌رسید. اگر هم طراحی حرکت با من بود باز ماجرا همین بود.

وی افزود: هادی می‌خواست تئاتر این مملکت را نجات دهد. نمایش آخری هم که داشت نیمه تمام ماند. وقتی روی تخت بیمارستان بود هم به فکر تمرین با بچه‌ها بود. این نمایش اکنون آماده اجراست، امیدوارم که با حمایت‌ها، این نمایش روی صحنه برود. هادی می‌گفت که نمایش‌های من بوی نجیب نمِ کاهگل را می‌دهد.

سپس بر پیکر این هنرمند نماز خوانده شد و پیکر این هنرمند برای خاکسپاری به قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) منتقل و در خاک آرام گرفت.

زهرا رحیمی