استانها » تولیدی » خبر پوششی » سیستان و بلوچستان
کد خبر : 269212
چهارشنبه - 29 فروردین 1397 - 16:12
خبرنگار: احمد پیشکو

حکایت این روزهای کم آبی در سیستان وبلوچستان وضعیت نگران کننده است

رئیس گره پیش‌بینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: زابل در شمال استان با ۱۰.۷ میلی‌متر بارندگی در ۱۲ ماه گذشته کم باران‌ترین شهر استان شد

حکایت این روزهای کم آبی در سیستان وبلوچستان وضعیت نگران کننده است

 به گزارش پایگاه خبری ربیع، هنوز یک ماه از رسانه‌ای شدن قطع آب هیرمند و خسارت ۲۳۵ میلیارد تومانی به برخی کشاورزان سیستان نمی‌گذرد که بررسی‌های تخصصی هواشناسی نشان می‌دهد تا پایان اسفند ۱۳۹۶ در زابل فقط ۱۰ میلی‌متر بارندگی داشته‌ایم.

کاهش بارندگی زابل در حالی است که وزارت نیرو برداشت آب از ۹ دشت سیستان و بلوچستان را به دلیل شرایط بحرانی آن‌ها ممنوع کرده و گزارش‌های غیررسمی از کاهش شدید آب پشت سدهای چاه نیمه در شمال استان حکایت دارد. سدهایی که وظیفه آبرسانی به کلان‌شهر زاهدان و پنج شهرستان شمال استان را بر عهده دارد.

از طرفی وضعیت بارندگی در سایر شهرهای سیستان و بلوچستان نیز نگران کننده توصیف شده است بطوریکه حتی در پرباران ترین شهر استان نیز بارندگی ها بیش از ۳۰ درصد نسبت به گذشته کاهش یافته و حجم ذخیره سدهای جنوب استان نیز بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.

اراضی کشاورزی و تالاب‌ها، نخستین قربانیان کم آبی

اگرچه برآوردها از ذخایر آب موجود استان حاکی از شرایط نامناسب و بغرنج در ماه‌های پیش رو است و هنوز در بخش شرب خود را نشان نداده اما بخش کشاورزی و تالاب‌های استان نخستین قربانیان کم‌آبی امسال شدند.

با کاهش شدید بارندگی در شمال استان و قطع نزدیک به ۱۰ ماهه آب هیرمند، ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی خسارت دید و تالاب هامون نیز دیگر نای نفس کشیدن ندارد. این تالاب که حدود ۲ دهه گرفتار خشکسالی است امسال نیز امیدی برای زندگی ندارد.

موضوع نگران‌کننده خشک شدن اراضی کشاورزی سیستان در کنار خشک ماندن تالاب هامون، وزش بادهای ۱۲۰ روزه است که با افزایش کانون‌های تولید ریزگرد تا چند روز دیگر به بحران کم‌آبی دامن زده و به بزرگ‌ترین بحران سیستان و بلوچستان تبدیل می‌شود.

از طرفی بیم آن می‌رود که مانند سال گذشته دوباره آتش به جان مراتع خشک هامون بیفتد و در سایه نبود امکانات بسوزد. آتشی که سال گذشته ده ها هکتار از پوشش گیاهی خشک هامون را سوزاند.

کاهش بارندگی در تمام شهرهای سیستان و بلوچستان

علی ملاشاهی درباره آخرین وضعیت بارندگی در سیستان و بلوچستان گفت: بررسی میزان نزولات جوی در شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان نشان می‌دهد که زابل با ۱۰.۷ میلی‌متر کم باران‌ترین و ایرانشهر با ۶۳.۳ میلی‌متر پرباران‌ترین شهرهای استان در سال ۹۶ بوده‌اند که مقدار بارندگی در هر دو شهر نسبت به سال قبل کاهش‌یافته است.

رئیس گره پیش‌بینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: بارندگی زابل نسبت به سال گذشته ۵۶.۱ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۸۰.۲ درصد کم شده است. در ایرانشهر نیز مقدار بارندگی نسبت به سال گذشته ۴۴.۸ درصد و میانگین بلندمدت ۴۲ درصد کاهش بارندگی داشته‌ایم.

وی ادامه داد: به‌طورکلی بارش‌های سال گذشته در همه ایستگاه استان بین ۳۲.۸ و ۷۷.۳ میلی‌متر کاهش‌یافته است که بیشترین کاهش مربوط به شهر خاش است. در این شهر سال ۱۳۹۶ مقدار ۳۹.۵ میلی‌متر بارندگی داشتیم درحالی‌که سال قبل آن ۱۷۳.۸ میلی‌متر بارندگی رخ داد.

ملاشاهی افزود: میرجاوه با ۱۳.۵ میلی‌متر شهر دوم کم بارش سیستان و بلوچستان است که بارندگی آن نسبت به سال گذشته ۳۲.۸ میلی‌متر کاهش‌یافته است. بارندگی این شهر نسبت به میانگین بلندمدت نیز ۶۷.۲ میلی‌متر کاهش‌یافته است.

رئیس گره پیش‌بینی و هشدار هواشناسی سیستان و بلوچستان ادامه داد: پس از میرجاوه، شهر زهک با ۱۴.۸ میلی‌متر شهر سوم کم بارش استان است که نسبت به سال گذشته ۳۳.۳ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۶۸ درصد بارندگی آن کم شده است.

وی ادامه داد: بارندگی تمام شهرهای استان در سال ۹۶ نسبت به بلندمدت نیز کاهش‌یافته که کمترین کاهش با مقدار ۴۲ درصد مربوط به ایرانشهر و بیشترین کاهش با مقدار ۸۰.۲ درصد مربوط به زابل در شمال سیستان و بلوچستان است.

انتهای پیام/