آیا ارزانی در راه است؟

پیامبر (ص) فرمود: «الْجَالِبُ مَرْزُوقٌ وَ الْمُحْتَکِرُ مَلْعُون» گیرنده کالا (برای خرید و فروش و تجارت) روزی می خورد و محتکر از رحمت خداوند بدور است.

آیا ارزانی در راه است؟

آیا ارزانی در راه است؟

به گزارش پایگاه خبری ربیع، پیامبر (ص) فرمود: «الْجَالِبُ مَرْزُوقٌ وَ الْمُحْتَکِرُ مَلْعُون» گیرنده کالا (برای خرید و فروش و تجارت) روزی می خورد و محتکر از رحمت خداوند بدور است.

مردم روزهای سختی را پشت سر می گذارند! گرانی و تورم نفس مردم را گرفته است! قیمت های نجومی و تند خوراکی هایی که مردم به آن محتاجند شرایط را سخت و تنگ کرده است؟ در این شرایط سخت هر گونه خبری که نوید دهنده پایین آمدن قیمت ها باشد برای مردم خوشایند است! چرا که در سالهای اخیر و در دوره فعالیت دولت قبل و یکساله دولت سیزدهم گرانی ها ملموس بوده و نگرانی های زیادی را بوجود آورده است؟ اما این روزها شاهد اخبار ارزانی هستیم، جبوبات در حال ارزانی شدن هستند و از کیلویی ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان کاهش قیمت داشته اند، حتی خودرو سیر نزولی قیمت ها را تجربه می کند و کاهش قیمت ها در جریان است. گرچه این ارزانی ها را نباید ارزانی واقعی دانست بلکه بازگشت قیمت ها به جایگاه درست خودشان است؟ قیمت های کاذب در حال اصلاح هستند اگر تداوم یابد؟ البته ظاهرا به دلیل نگرانی بوجود آمده از کاهش ناگهانی و عمیق قیمت ها محتکران به میدان آمده اند تا فرصت دارند آخرین سود خود را به جیب بزنند لذا بهر صورت ممکن تلاش می کنند از کاهش قیمت جلوگیری کنند و همزمان انمباترهایشان را خالی کنند تا با تنفسی و فرصتی مجدد وارد عمل شوند؟ باید نهادهای نظارتی وارد عمل شوند و محتکران را شناسایی و به مردم معرفی کنند از طرفی فرصت احتکار دوباره از آنها گرفته شود! باید همه تولیدات و واردات آمار و ارقام داشته باشد و معلوم باشد چه مقدارش در کدام انبار قرار دارد و برای عرضه کنترل لازم صورت گیرد و به قدر نیاز وارد چرخه بازار و خرید و فروش قرار گیرد و از کمبودهای مصنوعی چیشگیری به عمل آید تا آرامش اقتصادی به جامعه برگردد.

اکنون که سامانه جامع انبارهای کشور فعال شده کنترل همه اقلام اعم از تولید داخل و واردات کار آسانی است که نیازمند یک اراده قاطع و جهادی است. ورود مسئولان به موضوع می تواند سیر کاهش قیمت ها را که آغاز شده است سرعت بخشد و گرانی های بیش از صد درصدی کالاهای اساسی در یکسال گذشته را بر گرداند؟ طرح این سوال لازم است که چرا امروز که مردم درگیر تنگنای معیشتی هستند راه‌های دیگر را و کارهای غیر واجب را عده ای پی می گیرند؟ مشاوران چرا راه را عوضی نشان می دهند؟ چرا طرحی برای پیشگیری از گرانی سرسام آور سبد اصلی خانوار در دست تصویب و اجرا قرار نمی گیرد؟! با اینحال انتظار می رود ارزانی و کاهش جزیی قیمت ها را در برخی کالاها شروع شده غنیمت دانسته شود و با استفاده از کاهش قیمت های جهانی و تولیدات داخلی و خوشبختانه واردات فراوانی که داریم این راه و مسیر ادامه یابد. به این فرمایش امام صادق علیه السلام توجه کنیم: «غلاء السعر یُسیءُ الخُلق و یُذهِب الأمانه و یَضجُرُ المرءَ المسلم» گرانی قیمت ها اخلاق و رفتار مردم را بد می کند. امانت داری را از بین می برد و مردم مسلمان را در فشار و سختی به ستوه می آورد. (. فروع کافی، جلد ۵، باب الاسعار ۱۶۴، ح ۶) تأکیدی که نشان دهنده آثار سوء عقب ماندگی اقتصادی است و موجب می شود تا بر اثر گرانی و تورم، بخش‌های گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به ویژه ارزش‌های اخلاقی جامعه به شدت آسیب ببیند که این‌ها همه از آثار عقب ماندگی اقتصادی است. بنابراین روایت جهاد اقتصادی با جهاد فرهنگی ارتباط مستقیم پیدا می کند؛ چون در این میدان مبارزه، تلاش برای تولید انبوه محصولات فاسد فرهنگی با بهره گیری از ابزارها و تکنیک‌های متعدد از یک سو و از سوی دیگر برنامه ریزی برای تحریم همه جانبه اقتصادی نظام جمهوری اسلامی ایران با یک هدف مشخص صورت می گیرد که آن افول اخلاق در جامعه اسلامی است که در صورت تحقق آن، همه آرمان های نظام مورد تهدید قرار می گیرند با این وصف اولویت ها مهم است. اولویت امروز جامعه ما راهگشایی برای دسترسی همگانی به معیشت حداقلی است که با مبارزه همه جانبه باگرانی و تورم افسار گسیخته امکان پذیر است و رونق تولید مخصوصا در بخش مسکن که می تواند بخش قابل توجهی از بیکاری را حل کند و دست های خانوارهای فقیر و زحمتکش را برای تامین ما یحتاج اولیه معیشت باز کند.

بنابراین در شرایط کنونی که روش های دشمنان در مقابله با ملت مقاوم ایران زمین به روش های مختلفی از جمله استفاده از ابزارهای رسانه‌ای و ابزارهای اقتصادی برای تضعیف و تحت کنترل در آوردن فضای جامعه تغییر یافته است، از این روایت شریف به صورت شفاف تری می توان به ابعاد مهم لزوم تحقق اهداف اقتصادی در نظام اسلامی پی برد؛ چنانچه جهاد اقتصادی، جهاد فرهنگی نیز به شمار می رود و موجب رشد فرهنگی و بلکه رشد دینی جامعه خواهد شد.

همچنین در روایت شریف دیگری می فرمایند: یکی ازسپاهیان عقل، غنا و یکی از سپاهیان جهل، فقر است. با این تعبیر مشخص می شود که فقر در واقع زمینه ساز جهل در جامعه است و این دو موضوع یک رابطه مشخص و تعریف شده در حوزه‌های اجتماعی دارند. بر این اساس می توان این گونه نتیجه گرفت که عقب ماندگی اقتصادی هم فقر دینی در جامعه ایجاد می کند و هم موجب بروز فقر فرهنگی در جامعه می شود.

با این بیان تکلیف همه خدمت گزاران نظام است که به اقتصاد نگاهی ویژه داشته باشند. باید مسئولان، اقتصاد و معیشت مردم و رفاه و آرامش و امنیت اقتصادی را راس کار و فعالیت خود قرار دهند و اجازه ندهند فرصت طلبان از شرایط موجود به نفع خود بهره برداری و دست در کیسه بیت المال نمایند یا از رانت و رشوه و… استفاده کنند. مدیران و مسئولان باید در همه ابعاد کوشا باشند تا ملت بزرگ ایران بتواند در زمینه اقتصادی نیز به بلندای پیشرفت و کسب موفقیت های روزافزون عظیم اقتصادی نیل پیدا کند و تحریم اقتصادی دشمن را نقش بر آب نماید. در هرحال مردم در انتظار کاهش معقول و منطقی قیمت ها هستند که نویدش داده شده است.