آنچه درباره کرونا باید بدانید

با شیوع بیماری کرونا و مرگ چندین نفر در کشور حالا کشور ما بعد از چین بالاترین آمار مرگ ناشی از کرونا را داشته است.

آنچه درباره کرونا باید بدانید

به گزارش پایگاه خبری ربیع، با شیوع بیماری کرونا و مرگ چندین نفر در کشور حالا کشور ما بعد از چین بالاترین آمار مرگ ناشی از کرونا را داشته است. هر چند آمار کشته شدگان کرونا در ایران و چین قابل قیاس نیست اما حالا تشویش و نگرانی از شیوع گسترده این بیماری بسیاری از شهرهای کشور را فرا گرفته است. در این میان بازار شایعات و سو استفاده هم بسیار داغ است.

متاسفانه سهل انگاری مسئولان در اعلام به موقع و دقیق اخبار کرونا باعث شده اکنون افکار عمومی اعتماد چندانی به خبررسانی مسئولان نداشته باشد و همین موضوع فضایی را به وجود آورده که افراد غیر متخصص در فضای عمومی دست به انتشاراخبار جعلی با هدف جذب مخاطب بزنند به جز این آماده نیودن مسئولان برای مقابله با این بیماری کار را به جایی رسانده که برخی افراد سودجو ماسک و ژل‌های بهداشتی را با چند برابر قیمت به فروش می‌رسانند.

ما در این گزارش سعی کرده‌ایم تا اخبار موثق درباره این بیماری را بر اساس اطلاعات مقامات سازمان بهداشت جهانی گرد آوری کنیم و به اطلاع شما برسانیم. لطفاً مطالب این گزارش را با افراد دیگر به اشتراک بگذارید تا همگی با دست پر به مبارزه با این بیماری برویم.

۱- سطوح مختلفِ شدتِ بیماری:

کروناویروس جدید با نام اولیه “۲۰۱۹nCov” متعلق به خانواده ویروس‌هایی است که می‌توانند در انسان بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی عادی یا بیماری‌های شدیدتر تنفسی مانند سندرم تنفسی حاد (SARS) و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) را ایجاد کنند.

تصور می‌شود کروناویروس جدید از یک منبع حیوانی هنوز ناشناخته به یک انسان منتقل شده است. این ویروس عمدتاً از طریق ذرات تنفسی از جمله قطرات ناشی از سرفه و عطسه‌ی افراد مبتلا به آن منتشر می‌شود.

به طور متوسط حدود پنج تا شش روز طول می‌کشد تا فرد بعد از آلوده شدن علائم خود را نشان دهد. با این حال، برخی از بیماران علائمی را نشان نمی‌دهند. به گفته دکتر ماریا ون کرکوو، رئیس برنامه اضطراری بهداشت WHO، این ویروس در دستگاه تنفسی تکثیر می‌شود و می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند.

به گفته این پزشک در برخی موارد که بیماری خفیف است علائمی مانند سرماخوردگی که شامل برخی از علائم تنفسی، گلو درد، آبریزش بینی، تب بروز می‌یابد و در موارد شدیدتر که مانند ذات‌الریه است همه این موارد شدیدتر بوده و به طوری که می‌تواند منجر به نقص عملکرد یکی از اعضای بدن و مرگ فرد شود.

با این حال در بیشتر موارد ابتلا تاکنون علائم خفیف مانده است. از حدود ۱۷ هزار مبتلای مورد بررسی سازمان جهانی بهداشت ۸۲ درصد از موارد خفیف، ۱۵ درصد از این موارد شدید و تنها ۳ درصد از آن‌ها به صورت بحرانی طبقه‌بندی شده‌اند.

۲- تب، سرفه، ذات‌الریه

یک مطالعه صورت گرفته روی ۱۳۸ بیمار مبتلا به کروناویروس جدید در ووهان که در تاریخ ۷ فوریه در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر شد، نشان داد که شایع‌ترین علائم این بیماری تب، کوفتگی و سرفه خشک است. یک سوم از بیماران هم‌چنین درد عضلانی و مشکل در تنفس را گزارش کردند، در حالی که حدود ۱۰ درصد علائم غیرعادی از جمله اسهال و حالت تهوع نیز داشتند.

بیمارانی که در محدوده سنی ۲۲ تا ۹۲ سالگی قرار داشتند بین تاریخ اول تا بیست و هشتم ژانویه در بیمارستان ژونژنان دانشگاه ووهان بستری شدند. به گفته پزشکان، سن متوسط بیماران بین ۴۹ تا ۵۶ سال بوده و موارد در کودکان نادر بوده است.

در حالی که بیشتر موارد خفیف به نظر می‌رسید، همه بیماران دچار علائمی مانند ذات‌الریه شده‌اند.

حدود یک سوم از بیماران نیز متعاقباً دچار مشکلات شدید تنفسی شدند که به درمان در بخش مراقبت‌های ویژه نیاز پیدا کردند. بیشتر این بیماران در شرایط وخیم را افراد سالخورده‌تر و افراد دارای مشکلات دیگر مانند دیابت و فشار خون بالا تشکیل داده‌اند.

از ۱۳۸ بیمار مورد مطالعه شش نفر جان باختند که میزان مرگ و میر ۴.۳ درصدی را نشان می‌دهد. این رقم بالاتر از میزان اعلام شده برای سایر مناطق چین است. تاکنون کمتر از ۲ درصد از کل افراد آلوده به ویروس جان خود را از دست داده‌اند اما این نسبت ممکن است تغییر کند.

در همین حال، مطالعه‌ای که در تاریخ ۲۴ ژانویه در مجله پزشکی “لَنست” منتشر شد، موضوعی را که “طوفان سیتوکین” نامیده شد در بیمارانی با حال وخیم نشان داد. “طوفان سیتوکین” یک واکنش ایمنی شدید است که در آن، بدن سلول‌های ایمنی و پروتئین‌هایی تولید می‌کند که می‌توانند اعضای دیگر بدن فرد را نابود کنند.

برخی از کارشناسان می‌گویند که این وضعیت می‌تواند علت مرگ و میر در بیماران جوان مبتلا به کووید-۱۹ را توجیه کند. آمارهای مربوط به چین نشان می‌دهد برخی افراد در دهه‌های ۳۰، ۴۰ و ۵۰ زندگی خود که مشخص نیست از قبل دارای دیگر مشکلات پزشکی قبلی بوده‌اند یا نه نیز در اثر این بیماری جان باخته‌اند.

۳- جدول زمانی مربوط به پیشرفت بیماری

به طور متوسط طی پنج روز از شروع علائم، افراد دچار تنگی نفس می‌شوند.

پس از حدود هشت روز مشکلات تنفسی شدید در افراد مبتلا مشاهده می‌شود.

این مطالعه جدول زمانی مشخصی برای زمان وقوع مرگ و میر در افراد مبتلا ارائه نداده است. با این حال یک مطالعه قبلی که در تاریخ ۲۹ ژانویه در ژورنال ویروس شناسی پزشکی منتشر شده است، بیان کرده به طور متوسط افراد در روز چهاردهم در اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

مجله پزشکی نیوانگلند، در مطالعه‌ای که در تاریخ ۳۱ ژانویه منتشر شد، هم‌چنین گزارشی از چگونگی تأثیر عفونت کروناویروس بر بدن را ارائه داده است.

این مطالعه داده‌های پزشکی مرد ۳۵ ساله‌ای را که اولین مورد عفونت در ایالات متحده آمریکا بوده، بررسی کرد. اولین علامت بروز یافته از این بیماری سرفه خشک و به دنبال آن تب بوده است.

این مرد مبتلا در آمریکا در روز سوم بیماری، تهوع و استفراغ و به دنبال آن اسهال و ناراحتی شکمی را در روز ششم گزارش داد. در روز نهم، او دچار ذات‌الریه شده بود و در تنفس مشکل داشت.

تا روز دوازدهم، وضعیت او بهبود یافته بود و تبش فروکش کرد. با این حال او هم‌چنان آبریزش بینی داشته است. و در نهایت در روز چهاردهم به جز سرفه خفیف، هیچ علامت دیگری نداشته است. این مرد تا زمان انتشار این مطالعه هم‌چنان در بیمارستان بستری بوده است.

گذاشتن ماسک تأثیر دارد؟

گذاشتن ماسک از ابتلا به بیماری کرونا جلوگیری نمی‌کند اما از شیوع آن تویط افراد مبتلا تا حدی جلوگیری می‌کند. پش اگر علائم سرماخوردگی دارید حتماً از ماسک‌های فیلتر دار استفاده کنید.

بنابر اعلام وزارت بهداشت،‌ از دست زدن به ماسک استفاده شده بدون دستکش خودداری کنید و ماسک مصرف شده را در جیب و کیف خود قرار ندهید و ماسک را درون نایلون قرار داده در سطل زباله بیاندازید.

همچنان قم کانون اصلی بیماری کرونا در ایران است و افراد مبتلا و همچنین افرادی که فوت کرده‌اند همگی به این شهر ربط داشته‌اند. اگر در این شهر زندگی می‌کنید سعی کنید از خانه تا حد امکان خارج نشوید و اگر قصد سفر به این شهر را دارید توصیه ما این است که فعلاً سفر خود را به تعویق بیندازید.

در نهایت بازهم تاکید می‌کنیم که نرخ مرگ و میر در بیماری کرونا بسیار پایین است (البته تا کنون) و بسیاری از افراد بعد از ابتلا تقریباً ظرف دو هفته به بهبودی نسبتاً خوبی می‌رسند، پس به هیچ عنوان از ابتلای خود یا عزیزانتان به این بیماری وحشت نکنید. سعی کنید اخبار موثق درباره بیماری را از رسانه‌های معتبر و نه گروه‌های خانوادگی و کانال‌های تلگرامی دنبال کنید.

نویسنده: دامون رشیدزاده