به گزارش پایگاه خبری ربیع، دست آخر هم کار به جایی میرسد که مردم ناامید از اقدامات و برنامههای مسئولان ذیربط، چشم به آسمان میدوزند تا شاید بادی بوزد و بارانی ببارد و نفسی بکشند. و اگر این رحمت الهی هم از باریدن بر سر انسانهایی که هر روز هوا را برای نفس کشیدن کودکان، سالمندان، بیماران سختتر میکنند اجتناب کند آنوقت است که باید برویم هوای پاک بخریم تا بتوانیم چند ساعتی نفس بکشیم و یا پا را از خانه بیرون نگذاریم تا بلکه از خطرات و مضرات غول بی شاخ و دم آلودگی هوا در امان بمانیم.
در این رهگذرمتاسفانه استان اصفهان به واسطه صنایعی که در آن جا خوش کردهاند چند سالی است که گوی سبقت آلودگی هوا را از دیگر استانها ربوده است و حالا در این میان هیچ کس نیست که برای مردم این شهر که از اواخر تابستان تاکنون سهمی برای تنفس هوای پاک نداشته اند درمانی داشته باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در گفتگو با خبرنگارکیمیای وطن درباره اینکه چه میزان از صنایع آلاینده اصفهان بیخ گوش اصفهان جا خوش کردهاند با اظهار تأسف از اینکه از مجموع ۵۵۰ واحد صنعتی آلاینده در سطح استان، ۴۹۵ واحد در شعاع ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان (۸۲ درصد صنایع) آلاینده را شامل میشود گفت: همین مساله موجب تخریب محیط زیست، برهم زدن نظم اجتماعی و از بین رفتن حقوق نسل آینده میشود.
توسعه نامتوازن صنایع دراصفهان آفت سلامتی انسان ها
ایرج حشمتی، به این موضوع اشاره داشت که صنایع اصفهان دچار توزیع نامتوازن است و برخی از شهرهای استان توسعه صنعتی ندارد و برخی بیشتر در شعاع اصفهان بارگذاری شده که موجب آلودگی در شهر اصفهان شده است.
وی تاکید کرد: ۷۰ درصد صنایع استان در ۶ درصد مساحت استان واقع شده است که بین آنها ۱۰۰ واحد تولید گچ و ۵۰ واحد تولید قیر سنتی، ۳۵۰ واحد تولید آجر و ۵۰۰ واحد ریختهگری سنتی وجود دارد.
حشمتی افزود: ۴۹۵ صنعت کوچک در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان باید یک درصد از تولید درآمد سالانه خود را بابت عوارض آلایندگی پرداخت کنند اما کارخانههای آجر عوارض آلایندگی خود را نمیدهند و شهرداری نیز این مطالبه و حقوق شهروندان را نادیده گرفته است.
وی ادامه داد: همچنین ۷۵ درصد جمعیت استان در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان سکونت دارند؛ درحالیکه مساحت استان ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار، مساحت شهرکها و نواحی صنعتی ۶ هزار هکتار است و ۱۱ شهرک صنعتی و چهار ناحیه صنعتی در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان مستقرند.
چرا خودروهای آلاینده ها ؛ بی ضابطه برگ معاینه فنی می گیرند
وی گفت: ۱۶۵ کوره تولید آجر سنتی، ۷۰ درصد واحد ریختهگری سنتی، ۳۱ واحد تولید گچ سنتی، ۳۶ واحد آسفالت و ایزوگام و پودر سنگ و هفت واحد سند پلاست جزو صنایع آلاینده در شعاع ۵۰ کیلومتری است.
وی سهم منابع آلاینده در حملونقل را شامل تردد بیش از یک میلیون دستگاه خودرو و بیش از ۶۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت و نیز بخش قابل توجهی از ناوگان فوق فرسوده و غیراستاندارد دانست که باعث شده است اصفهان رکورد دار مصرف گازوئیل کشور و رتبه دوم مصرف مجموع چهار فرآورده نفتی باشد.
حشمتی از نبود نظارت صحیح بر مراکز معاینه فنی خودرو که به اتوبوس و مینیبوسهای دودزا در خارج از شهر اصفهان برگه معاینه فنی صادر میکنند اظهار تأسف کرد.
ساختمانهای بلند مرتبه نیز؛مقصردرآلودگی هوا
دراین رهاورد رئیس مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی استان اصفهان درگفتگوی اختصاصی با خبرنگار کیمیای وطن وجود صنایع متعدد را رکورداران آلایندگی در اصفهان دانست و افزود: متاسفانه آلایندهها بر سلامت جسم و روح انسان تأثیر گذارند و به غیر از عوارض رئوس و تنفسی و قلبی عامل پوکی استخوان و بیماری مغزی نیزاست.
لیلا امینی، افزود: انباشت آلایندهها، اصفهان را به جزیره حرارتی بدل کرده است. در این زمینه توسعه ساختمان سازی و احداث ساختمانهای بلند مرتبه که باعث میشود بادهای غالب به اصفهان نیایند و آلودگی در یک جا انباشت شود نیز عامل آلودگی در هوای اصفهان است که مسئولان در نظام مهندسی و اداره راه و شهرسازی و شهرداریها باید به این مسئله توجه کنند.
وی ادامه داد: از دیگر عواملی که میتوان در مقصر بودن ساختمانهای بلند مرتبه در آلودگی هوا نام برد آن است که به صورت متناوب در هر آپارتمان (بسته به طبقات و واحدها) از اسپیلت، شوفاژ، بخاری و دستگاههای حرارتی استفاده میشود که اگر این مسئله را برای یک شهرک مسکونی با ساختمانهای بلند مرتبه در یک نقطه از اصفهان که در مسیر وزش بادهای غالب (چیره باد) قرار دارد لحاظ کنیم اوضاع آلودگی هوا بسیار اسفبار خواهد شد. و همه این عوامل به علاوه آلودگی صنایعی متعددی که در دور تا دور استان اصفهان و بخصوص شهر اصفهان را فرا گرفتهاند وضعیت بد آلودگی هوا را پدیدار خواهد کرد.
با اجرای پروژه بن – بروجن آلودگی در اصفهان شدت می یابد
حائزاهمیت است ،توسعه بلند مرتبه سازی در اصفهان که چندان باد غالب ندارد وباد غالب آن از جنوب و غرب اصفهان وزش دارد و بیشتر از سمت استان چهار محال و بختیاری به سمت اصفهان است و به دلیل خشک شدن سرشاخه های کوهرنگ که وزش این باد ها را تحت تاثیر قرار می دهد باید کنترل شود .
همچنین بارگذاری طرح های جدید(پروژه بن – بروجن )بر زاینده رود یک سم مهلک برای آب و هوای استان اصفهان خواهد بود و اصفهان را به یک کلونی گرد و خاک بدل خواهد کرد ،با خشکیده شدن سرچشمه کوهرنگ باد های گرد و غبار نصیب اصفهان خواهد شد و ما متاسفانه این باد های گرد و غبار رااز سمت شرق اصفهان که همراه با ذرات شیمایی به واسطه خشک شدن تالاب گاوخونی است نیزشاهد هستیم که این پدیده برای سلامتی انسان ها بسیار مضر است.
زهرا نصیری