دومین نشست هم اندیشی کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی با اتحادیهی دامداران استان اصفهان برگزار شد.
«حمیدرضا قلمکاری» رییس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان در این نشست گفت: وظیفهی ذاتی اتاقهای بازرگانی، بر اساس مادهی ۹۱ از اصل ۴۴ قانونی اساسی، فعالیت در زمینهی بهبود مستمر فضای کسب و کار است و این کمیسیون در صدد است تا با ایجاد هم افزایی و تعامل بین بخشهای مختلف کشاورزی و بهره گیری از دانش تمام صاحب نظران برای هر یک از چالشهای موجود یک برنامهی استراتژیک، علمی و درازمدت تدوین نماید و از این طریق زمینهی رفع مشکلات را فراهم کند.
وی با بیان اینکه در مصوبهی اسفند سال ۹۰ مجلس شورای اسلامی اتاقهای بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی معرفی شدهاند تا طرحها، برنامهها، چالشها و مشکلات بخش خصوصی از این طریق به قوای سه گانه انتقال یابد گفت: متاسفانه در بررسیهایی صورت گرفته مشخص شد که در حال حاضر هیچ سند و یا برنامهای که از شاخصهای یک برنامه مدون استراتژیک برخوردار باشد برای حل مشکلات کشاورزی وجود ندارد.
قلمکاری با تاکید بر اینکه باید از برنامه ریزیهای روزمره دست برداریم و به سمت برنامه ریزیهای کلان، بلند مدت و استراتژیک حرکت کنیم، اظهار داشت: در این مسیر باید بدانیم در چه شرایطی قرار گرفتهایم، شرایط مطلوب چیست و از چه طریقی میخواهیم به این وضع مطلوب دست یابیم و سپس با روشهای ارزیابی دقیق و علمی پیوسته فعالیتهای انجام گرفته را بررسی کنیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان طرح مطالعاتی چالشها وراهکارهای تولید و فروش شیر را یکی از طرحهای در حال بررسی این کمیسیون دانست و گفت: برای بررسی تخصصی این موضوع یک کارگروه ویژه از تلفیق کمیتهی دام، طیور و آبزیان و کمیتهی سلامت و امنیت غذایی ذیل کمیسیون تشکیل دادهایم و سه تیم مطالعاتی به بررسی موضوع از ابعاد مختلف این چالش پرداختهاند.
وی افزود: صنعت کشاورزی نسبت به سایر صنایع از بهره وری پایینی برخوردار است و همین توجهی ناچیز مسوولین نیز به خاطر مبحث امنیت و سلامت غذایی است که شیر و محصولات لبنی در آن نقش پر رنگی را ایفا میکنند.
رییس کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اینکه در کشورهایی نظیر ترکیه و استرالیا برنامه ریزیهای دراز مدت و کلان باعث افزایش تولید و صادرات محصولات لبنی شده است گفت: این ظرفیت و توانایی در ایران نیز وجود دارد ولی برای رسیدن به آن لازم است همهی اتحادیهها، تعاونیها، دامداریها و فعالان این حوزه با یکدیگر تعامل داشته باشند و از طریق اتاق بازرگانی که از نظر قانون به عنوان رابط بین بخش خصوصی و بخش دولتی تعیین شده است اقدام کنند.
قلمکاری افزایش سالیانهی دستمزدها، انحصار در تقاضا، عدم مدیریت در عرضه و عدم وجود سیاستهای حمایتی را ازجمله مشکلات اساسی در این عرصه دانست و ادامه داد: در جلسات متعدد و مختلفی که در کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی با حضور صاحب نظران برگزار شده است راهکارهای خوبی برای برون رفت از این چالشها مطرح گردیده که میتوان با بکار گیری آنها بر مشکلات موجود در تولید شیر فائق آمد.
وی با تاکید بر اینکه مشکل اساسی در صنعت کشاورزی نبود یک سند چشم انداز بلند مدت و نبود یک برنامه ریزی استراتژیک است تصریح کرد: برای حل مشکلات حوزهی شیر باید سندی طراحی کنیم که آیتمهای قانونی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در آن دیده شده باشد.
قلمکاری با بیان اینکه این سند در کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی مطابق برنامه در حال تدوین است گفت: این جلسه برای هماهنگی و هم افزایی بین فعالان اقتصادی این حوزه در اصفهان برگزار شده است و در مرحلهی بعد باید این هم افزایی را در طراز ملی بعنوان” دفتر مطالعات شیر کشور در اتاق ایران” دنبال کنیم.
رییس کمیسیون کشاورزی آب و محیط زیست اتاق بازرگانی در پایان ایجاد دفتر مطالعات استراتژیک شیر را از جمله چشم اندازهای این کمیسیون دانست و ادامه داد: این دفتر برای اولین بار در کشور ایجاد میشود و مبتنی بر برنامههای استراتژیک و علمی فعالیت خواهد کرد.
توجه به سرمایههای اجتماعی لازمهی تحقق طرحها و برنامههاست
«امیر مظفر امینی» عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و مشاور کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی نیز در این نشست گفت: ایران در حالی که ده درصد از منابع طبیعی و یک درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است در وضعیت اقتصادی مطلوب قرار ندارد و با وجود ظرفیتهای مناسب، این سؤال مطرح میشود که چرا ما نمیتوانیم از این شرایط استفاده کنیم؟
امینی اضافه کرد: همانطور که دامداریها در طی گذشت زمان توسعه پیدا کردهاند مشکلات هم توسعه داشتهاند به گونهای که در حال حاضر کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت صنعت کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
وی عدم استفاده و عدم توجه به سرمایههای اجتماعی را دلیل این کاستیها دانست و ادامه داد: در کشور جلسات خوبی برگزار میشود و بسیاری از مسوولین به وظیفهی خود عمل میکنند اما آنچه باعث میشود این جلسات ثمرهای نداشته باشد عدم توجه و استفاده از سرمایههای اجتماعی است.
امینی اعتماد را از شاخصهای مهم سرمایه اجتماعی توصیف و اظهار داشت: در طی سالیان گذشته از اعتماد مردم به یکدیگر و به مسولین کاسته شده است و این درحالی است که تحقق یک طرح در گرو اعتماد و هم افزایی افراد به یکدیگر است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در خصوص مشکلات دامداران نیز بیان داشت: در شرایط کنونی یا گاوداریها باید به سمت ساحتارهای بزرگ مثل گاوداریهای سرمایه داری و چند هزار راسی بروند و یا اگر قبول داریم که ساختار کشاورزی و دامداری ما بر اساس واحدهای کوچک و متوسط است سازوکاری را پیش بینی کنیم که با شرایط موجود سنخیت داشته باشد و همهی واحدهای کوچک از آن حمایت کنند.
وی آمارهایی که نشان از دولتی بودن بیش از ۸۰ درصد اقتصاد ایران دارند را ناصحیح دانست و گفت: در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد اقتصاد ایران خصوصی است، اما مشکل از آنجا شروع میشود که دولت برای این ۵۰ تا ۶۰ درصد تصمیم و برنامه ریزی می کندامینی با اشاره به اینکه اقتصاد ایران از واحدهای تولیدی کوچک ساخته میشود اظهار داشت: تا زمانی که این واحدهای کوچک با یکدیگر تعامل نداشته باشند نمیتوانند نسبت به احقاق حق خود قدمی بردارند.
امینی با بیان اینکه اگر گاوداریهای استان اصفهان را یک نفر مدیریت میکرد مشکلات کنونی وجود نداشت تصریح کرد: به مشکلات هر حوزه متخصصان همان حوزه باید بپردازند و پس از ایجاد یک برنامهی علمی همه باید برای تحقق آن تلاش کنند.
انتظار نداشته باشیم راهی که صد سال نرفتهایم یک روزه برویم
«قاسم علی حسن زاده» مدیرعامل اتحادیه دامداران در این جلسه ضمن تاکید بر این که کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان میتواند به حل مشکلات دامداران کمک کند گفت: البته نباید انتظار داشته باشیم راهی را که صد سال نرفتهایم یک روزه طی کنیم.
حسن زاده عضویت این اتحادیه در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی را فرصتی ایده آل توصیف کرد و ادامه داد: از این ظرفیت باید در راستای رسیدن به مطالبات و خواستههای دامداران استفاده کرد و به همین دلیل لازم است تا همه در این زمینه همکاری داشته باشند.
وی هم افزایی و تعامل تمام دامداران را عنصری برای پویایی و رفع مشکلات این صنعت دانست و افزود: متاسفانه در بسیاری از برنامههای اقتصادی و جلساتی که پیرامون آن برگزار میشود نامی از صنعت کشاورزی وجود ندارد و این موضوع نشان از آن دارد که ما باید بیش از پیش تعاملات خود را افزایش دهیم.
نگاه جزیرهای بزرگترین چالش موجود در حوزهی تولید شیر
نیلی، دبیر علمی “دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت” بزرگترین چالش در زمینهی تولید شیر و دام پروری را نگاه جزیرهای دانست و گفت: با وجود این دیدگاه ما نمیتوانیم از منابع کشور استفادهی حداکثری داشته باشیم.
نیلی با بیان اینکه تمامی دستگاهها به دنبال اثبات خود هستند تصریح کرد: آنچه در کمیسیون کشاورزی، آب و محیط زیست اتاق بازرگانی اصفهان از آن به عنوان یک برنامهی استراتژیک یاد میشود، میتواند با ایجاد هم افزایی و تعامل مشکلات موجود را برطرف کند هرچند که ممکن است ما به بخشهایی از آن نیز انتقادهایی داشته باشیم.
دبیر علمی “دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت” با تاکید بر اینکه ما باید به سمت تدوین یک برنامهی استراتژیک حرکت کنیم اظهار داشت: مشکلات شیر هنوز برای بسیاری از مسوولین در حد یک چالش مطرح نیست و این در حالی است که به فرموده حضرت امام (ره) کشاورزی باید محور اقتصاد کشور قرار بگیرد.
آزمایشگاه مرجع شیر و دفتر ارزیابی کیفیت و استاندارد شیر باید تشکیل شود
مسوول کارگروه ویژه شیر نیز در این جلسه با اشاره به جلسات متعدد با دامداران گفت: در این جلسات مشکلات و معضلات تولید شیر و همچنین راهکارهای برون رفت از این وضعیت مورد نقد و بررسی قرار گرفت است. زال بیک تأسیس آزمایشگاه مرجع شیر و دفتر ارزیابی کیفیت و استاندارد شیر را از جمله راهکارهای مطرح شده برشمرد و ادامه داد: اتحادیهی دامداران در این زمینه باید همکاری بیشتری داشته باشد. وی ادامه داد: برگزاری کلاسهای آموزشی و مشاورهای جهت افزایش کیفیت شیر و رسیدن به استانداردهای جهانی نیز میتواند زمینه را برای صادرات این محصول فراهم کند.
مسوول کارگروه ویژهی شیر پایین بودن سرانهی مصرف شیر را نیز از دیگر معضلات این بخش دانست و ادامه داد: قیمت گذاری شیر باید بر اساس شاخصههای کیفیت شیر باشد و برنامههای ویژهای را برای ارزیابی و ارتقاء کیفیت شیر در دستور کار قرار دادهایم.
آنچه مسلم است افزایش جلسات هم اندیشی و هم افزایی از این قبیل زمینه را برای رفع مشکلات دامداران مهیا میکند و پارلمان بخش خصوصی با درک صحیح این موضوع در ایجاد و تحقق شرایط ایده آل برای یکی از بزرگترین و حساسترین صنایع کشور تلاشهای قابل توجهی انجام داده است.